Ένας σκύλος για κάθε περίσταση…

  •  
  •  
  •  
  •  

Ο κάθε σκύλος έχει την δική του προσωπικότητα που μεταξύ άλλων επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες, αλλά και από την εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και γενικότερα τη μεταχείριση που θα λάβει από τους ιδιοκτήτες του. Αν και ο κάθε σκύλος έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία, εντούτοις η παρακάτω λίστα αποτελεί μια προσπάθεια «κατηγοριοποίησης» των διαφόρων φυλών σκύλων, ανάλογα με την προσαρμοστικότητά τους σε διάφορες καταστάσεις.

. Σκύλοι κατάλληλοι για οικογένειες με μικρά παιδιά

Σκύλοι ήπιων τόνων, ήρεμοι, που να αντέχουν τα καμώματα και το συχνά σκληρό παιχνίδι των μικρών παιδιών.

Labrador Retriever
Golden Retriever
Boxer
English Bulldog
Pug
Cavalier King Charles Spaniel
American Cocker Spaniel
Beagle
Basset Hound
Boston Terrier

Σκύλοι κατάλληλοι για οικογένειες με παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών

Τα μικρότερα σε μέγεθος σκυλάκια, είναι ως επί το πλείστον λίγο οξύθυμα και νευρικά στην παρουσία παιδιών πολύ μικρών, και μπορεί να δυσανασχετίσουν, ακόμη και να δαγκώσουν ένα μικρό παιδάκι το οποίο άθελά του κακομεταχειρίζεται το σκύλο. Τέτοιοι σκύλοι όμως είναι συνήθως δραστήριοι και ενεργητικοί, ιδανικοί σύντροφοι σε όλες της δραστηριότητες μιας οικογένειας με μεγαλύτερα, πιο συνετά παιδιά.

Jack Russel
Yorkshire Terrier
Chihuahua
West Highland White Terrier
Dachshund
Pomeranian
Chow Chow
French Bulldog
Great Dane
Papillon
Maltese
Miniature Pinscher
Shih Tzu
Shar Pei
Collie

Να σημειώσουμε ότι οι πλείστοι από τους παραπάνω σκύλους λατρεύουν τα μικρά παιδιά και ότι αν το παιδάκι «εκπαιδευτεί» σωστά από το γονιό ώστε να συμπεριφέρεται στο σκύλο με τρυφερότητα και σεβασμό, τότε μπορεί να αναπτυχθεί μια πολύ όμορφη σχέση μεταξύ των δύο.

Σκύλοι κατάλληλοι για διαμέρισμα

Ένας σκύλος που θεωρείται κατάλληλος για διαμέρισμα, θα πρέπει να είναι γενικώς σοβαρός, χαμηλών τόνων, που να μην γαβγίζει πολύ ώστε να μην προκαλεί οχλαγωγία και με χαμηλές απαιτήσεις στο θέμα της άσκησης και του παιχνιδιού. Τέτοιοι σκύλοι είναι οι πιο κάτω.

French Bulldog
English Bulldog
Cavalier King Charles Spaniel
Pug
Boxer
Great Dane
Shih Tzu
Basset Hound
Beagle
Shar Pei

Να σημειώσουμε ότι κανένας σκύλος δεν αρκείται με το να μένει στο διαμέρισμα συνεχώς. Η καθημερινή βόλτα είναι άκρως αναγκαία για τη σωματική και πνευματική υγεία του σκύλου και δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπεται.

Σκύλοι φύλακες

Οι σκύλοι φύλακες, έχουν έντονο το ένστικτο της προστασίας της ιδιοκτησίας αλλά και των αγαπημένων τους προσώπων. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της εκαπίδευσης και της κοινωνικοποίησης  για να αποτρέψει ξεσπάσματα επιθετικότητας εκεί που δεν πρέπει. Να τονίσουμε ότι οι σκύλοι αυτοί, χρειάζονται επίσης αγάπη, συντροφικότητα και θέλουν να νιώθουν μέλος της οικογένειας και είναι απάνθρωπο να «χρησιμοποιούνται» μόνο για φύλαξη ή προστασία.

German Shepherd
Rottweiler
Cane Corso
American Bulldog
Doberman
Rottweiler

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*