Η εκπαίδευση των σκύλων

  •  
  •  
  •  
  •  


Η εκπαίδευση των σκύλων


5Για μια αρμονική συμβίωση με τα κατοικίδια σας, η λέξη κλειδί είναι η εκπαίδευσή τους. Ένα κακομαθημένο σκυλί μπορεί να γίνει ο εφιάλτης σας. Ήρθε η ώρα λοιπόν για σωστή ανατροφή και διαμμορφώση χαρακτήρα για το σκυλί σας.

.


Η εκπαίδευση κάνει καλό

Η εκπαίδευση αποτελεί το συμαντικότερο μέσο ανατροφής του σκύλου που επηρεάζει την συμπεριφορά και την ιδιοσυγκρασία του. Ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να είναι σε θέση να ερμηνεύει την συμπεριφορά του σκύλου του και να επικοινωνεί μαζί του. Ένας σωστός ιδιοκτήτης οφείλει να είναι επίσης ένας σωστός εκπαιδευτής σκύλων.

Η ιεραρχία πάνω απ’ όλα
•    Η καταγωγή του σκύλου αποτελεί μέχρι σήμερα διχασμό. Η μία άποψη λέει πως προέρχεται από τον σκύλο και μία άλλη από το τσακάλι. Κι οι δύο καταλήγουν ότι τα σκυλιά είναι ζώα αγελαία. Βασική αρχή της αγέλης είναι η ιεραρχία όπου δεν υπάρχει ισότητα, αλλά όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν κάποιον ρόλο και θέση. Ο αρχηγός είναι αυτός που καθοδηγεί και προστατεύει την αγέλη. Έτσι δεν πρέπει να  του παραχωρίσουμε την θέση του αρχηγού. Πρέπει εμείς να εξασφαλίσουμε τα προνόμια του αρχηγού, το δικαίωμα να ηγούμαστε και να δίνουμε εντολές στον σκύλο που περιμένει απλά την καθοδήγησή μας. Η εκπαίδευση σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε τον σκύλο σας να σας αποδεχτεί ως αρχηγό. Όλα βασίζονται στην αμιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Ο σκύλος «κλέβει» τον ρόλο του αφεντικού όταν:
•    Έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του σπιτιού και κοιμάται συχνά στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, ανεβαίνει στο κρεβάτι ή στον καναπέ.
•    Διασχίζετε τις εισόδους των δωματίων βρίσκεται εκεί και περνάει πρώτος.

•    Τα παιχνίδια του βρίσκονται συνεχώς στη διάθεση του.
•    Είναι ξαπλωμένος και δεν μετακινείται ούτε όταν θέλετε να περάσετε από εκεί.
•    Του προσφέρετε φαγητό πριν φάτε εσείς και είναι στην διάθεσή του μέχρι ν’ αποφασίσει να το φάει.
•    Επιμένει να του δώσετε προσοχή ενώ εσείς είστε απασχολημένοι.
•    Τραβάει το λουρί του κατά την διάρκεια της βόλτας.
•    Απομακρύνεται αφού τον λύσετε και βρίσκεστε σε ένα ξένο χώρο
•    Σας φέρνει σε δύσκολο θέση κατά την επίσκεψη καλεσμένων.
•    Ο τρόπος που σας υποδέχεται είναι ο ίδιος για όλα το μέλη της οικογένειας σας.

Ένας σκύλος «χάνει» τον ρόλο του αφεντικό:
•    Υπάρχει τουλάχιστον ένας χώρος στο σπίτι όπου δεν έχει ποτέ πρόσβαση.
•    Έχει τον δικό του χώρο για ύπνο μακριά από το δωμάτιό σας.  
•    Δεν του επιτρέπετε να ανεβαίνει στο κρεβάτι ή στον καναπέ.
•    Εάν προηγείτε ενώ διασχίζετε τις εισόδους των δωματίων, γυρίστε και πηγαίνετε προς την άλλη κατεύθυνση.
•    Έχει τα παιχνίδια του στην διάθεσή του μόνο όταν του τα δώσετε.
•    Τρώει πάντα μόνο όταν εσείς τελειώσετε το φαγητό σας. Στην αγελή πρώτα τρώει ο αρχηγό και μετά οι υλοιποι.  Είναι πολύ σημαντικό για την ιεραρχία να τρώτε πρώτα εσείς και μετά το κατοικίδιό σας.
•    Δέκα λεπτά αφότου του βάλετε το φαγητό του μαζέψτε το πιάτο είτε έχει τελειώσει είτε όχι. 

4

Τιμωρία και επιβράβευση
Όσο μεγαλύτερη χρήση τιμωρίας γίνεται, πιο πολύ απομακρύνεστε από το σκυλί σας και χαλάτε την σχέση σας. Αν χρησιμοποιείτε συχνότερα την επιβράβευση, δυναμώνετε την αγάπη και την αφοσίωση του σκύλου προς εσάς. Στόχος άλλωστε είναι να νιώσει ασφάλεια κι όχι απειλή. Τα σκυλιά ανέχονται την τιμωρία μέχρι κάποιο σημείο.
Μετά από αυτό το σημείο υπάρχει κίνδυνος επιθετικότητας. Με την τιμωρία ο σκύλος δεν μαθαίνει τι πρέπει να κάνει την επόμενη φορά αλλά να φοβάται!

Εκπαιδευτικά δολώματα το μυστικό
Τα δολώματα μπορεί να έχουν την μορφή του φαγητού όπως είναι μια λιχουδιά, ένας μεζές. Μπορεί να είναι ένα αντικείμενο όπως για παράδειγμα ένα ευχάριστο παιχνίδι, ένα άγγιγμα ή χάδι, ένα μπράβο, ένας έπαινος. Η χρήση του δολώματος πρέπει να γίνεται ανάλογα με την επιθυμητή συμπεριφορά του κατοικίδιου. Η επιβράβευση πρέπει να είναι ζεστή, αληθινή και σύντομη.
Τιμωρία και επιβράβευση απευαισθητοποιούν
Αναπτύσσοντας  ανοχές το σκυλί μας συνηθίζει στην τιμωρία ή την επιβράβευση, κάνοντας έτσι την πράξη λιγότερο αποτελεσματική. Στην περίπτωση της τιμωρίας γινόμαστε πιο αυστηροί. Στην περίπτωση της επιβράβευσης αν δεν υπάρχει μέτρο στην ποσότητα και ποικιλία της ανταμοιβής το σκυλί χάνει το ενδιαφέρον του.

3

Βασικές αρχές της εκπαίδευσης
•    Είμαστε οι «αρχηγοί» στην αγέλη. Μένει μόνο να του διδάξουμε το νόημα των λέξεων κάθε εντολής και να φροντίσουμε να βρίσκει ευχαρίστηση στην εκτέλεση τους.
•    Η στενή επαφή δάσκαλου και μαθητή.
•    Ο εκπαιδευτής πρέπει μεταδώσει στο σκυλί τι θέλει πείθοντάς το πως πρέπει να υπακούσει, χωρίς να ασκήσει υπερβολική πίεση. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι διασκέδαση για τον σκύλο και για τον εκπαιδευτή. Κρατήστε το πρώτο μάθημα σύντομο σε διάρκεια και ανταμείψτε το κουτάβι με πολλά χάδια στο τέλος και αυξήστε σταδιακά την διάρκεια και το βαθμό δυσκολίας. Δώστε του αγάπη και θα ανταποκριθεί με προθυμία και ζήλο.
•    Αν το σκυλί εισπράξει μια ανταμοιβή θα συσχετίσει την πράξη με την ευχαρίστηση και θα θέλει να την επαναλάβει.
•    Η εσφαλμένη ή ανεπιθύμητη συμπεριφορά του σκύλου πρέπει απλά να αντιμετωπίζεται με την έλλειψη ανταμοιβής, όχι με τιμωρία. Μην είστε σκληροί.  Τα περισσότερα σκυλιά ανταποκρίνονται σε μια αυστηρή λεκτική επίπληξη ή και στο απότομο τράβηγμα του λουριού όταν κάνει κάτι που δεν πρέπει.
•    Η διόρθωση και η επιβράβευση πρέπει να γίνονται άμεσα μιας και δεν έχει αίσθηση του βάθους του χρόνου. Έτσι δεν έχει την ικανότητα να συνδυάσει αίτιο και αποτέλεσμα αν δεν διαδέχεται αμέσως το ένα το άλλο.
•    Το σκυλί δεν αναγνωρίζει φράσεις ή λέξεις, παρά μόνο τον ήχο που βγάζουν. Πρέπει κάθε φορά η λέξη που θα χρησιμοποιούμε αλλά και ο τόνος της φωνής μας να είναι ο ίδιος. Σημαντικός είναι επίσης ο τρόπος που θα εκτελείται η εντολή. Πρέπει να είμαστε αυστηροί, συνεπής και όχι χαλαροί.
•    Ανεξάρτητα με τους στόχους της εκπαίδευσης οφείλουμε να αναδείξουμε τα φυσικά ταλέντα του σκύλου και να εκμεταλλευτούμε τις φυσικές του τάσεις.
•    Το σκυλί θα κάνει σίγουρα κάποια λάθη. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί.

Η προεκπαίδευση
Τα πρώτα βιώματα του κουταβιού, χαράσσονται βαθιά μέσα του και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του. Πρέπει να διαθέσουμε πολύ χρόνο για να εισάγουμε τα χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να δώσουμε. Δεν ξεχνάμε πως τα κουτάβια έχουν μικρά διαστήματα συγκέντρωσης και θα μάθουν συμπεριφορές με τις σωστές συνθήκες και όταν κατανοήσουν τι προσπαθούμε να τους διδάξουμε. Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού αρχίζει από την μητέρα του στην ηλικία των τριών εβδομάδων. Μαθαίνει τους κανόνες και τα όρια που πρέπει να σέβεται και μαθαίνει παίζοντας με τα αδέρφια του να συμπεριφέρεται ανάλογα.

1

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου
Το κουτάβι μαθαίνει από ένστικτο να τρώει όταν πεινάει, να κοιμάτε όταν νυστάζει, να κολυμπά όταν είναι στην θάλασσα κ.α. Το μοτίβο που ακολουθεί είναι: Ερέθισμα -Αντίληψη -Επεξεργασία -Απόφαση – Εντολή – Εκτέλεση. Όταν όμως κάτι δυσκολεύει το σκυλί και το ένστικτο του του υπαγορεύει κάτι που αδυνατεί να εκτελέσει οδηγείται σε κατάσταση ταραχής και πανικού.  Για ν’ αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις να τον συνηθίσουμε σταδιακά και με κάποιες ασκήσεις να του προσφέρουμε τις εμπειρίες που χρειάζεται για να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις.

Στους δύο μήνες το κουτάβι πρέπει να ξεκινήσει συστηματική κοινωνικοποίηση και εξοικείωση με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, με άλλα ζώα, ενήλικα σκυλιά, με άλλο περιβάλλον και με τυν φύση. Εντοπίζουμε τι το φοβίζει και το βοηθάμε να ξεπεράσει τις φοβίες. Κατά την κοινωνικοποίηση αποκτά το κουτάβι αυτοπεποίθηση, και μαθαίνει εμπιστεύεται τον εαυτό και τον κηδεμόνα του.

Η τυπική εκπαίδευση υπακοής του κουταβιού μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των έξι μηνών. Δεν ξεχνάμε πως η συμπεριφορά του αντανακλά την αγωγή που εμείς του δώσαμε. Θα βοηθήσει πολύ σε κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στην μέρα να του φερθείτε λες και δεν υπάρχει. Ότι κι αν κάνει, όσο κι αν επιχειρήσει να τραβήξει την προσοχή σας, εσείς να επιμείνετε. Αυτό δείχνει ότι επιλέγετε εσείς πότε θα ασχοληθείτε μαζί του. Από τους δύο μέχρι τους έξι μήνες ζωής του το κουτά μπορεί να μάθει ν’ ακούει το όνοά του, συνηθίζει το κολάρο και το λουρή και παίρνει πρώτα μαθήματα στην φόλα. Όσον αφορά τις εντολές στην προεκπαίδευση του μαθαίνουμε την βασικότερη που είναι το «μη». Την ίδια ώρα μαθαίνει τη ανταμοιβή με ένα χάδι, μία καλή λέξη, μια λιχουδιά.

Της Δήμητρας Γεωργίου

PedigreeLogo_hi_res_19oct12

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*