Η περιοδοντική νόσος στον σκύλο και τη γάτα

  •  
  •  
  •  
  •  

Η περιοδοντική νόσος είναι η βασική αιτία απώλειας δοντιών στον σκύλο και στη γάτα (συνήθως ηλικίας άνω των 3 ετών).
  Είναι μία σταδιακώς επιδεινούμενη νόσος, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των υποστηρικτικών ιστών των δοντιών του ζώου.
  Αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων και στη γάτα είναι συχνός προδιαθετικός παράγοντας της εμφάνισης του συνδρόμου της  ουλοστοματίτιδας της γάτας, μιας πολυπαραγοντικής νόσου με σοβαρές συνέπειες.

  Το πρόβλημα ξεκινά με την εναπόθεση μικροβίων στην επιφάνεια των δοντιών, τα οποία δημιουργούν τη γνωστή σε όλους μικροβιακή πλάκα. Στη συνέχεια, δημιουργείται η πέτρα, η οποία συντελεί στην περαιτέρω προσκόλληση των μικροβίων και επίσης καθυστερεί την επούλωση των φλεγμαίνοντων ιστών.

.

  Συνέπεια των παραπάνω είναι η πρόκληση ουλίτιδας, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει στην περιοδοντίτιδα, δηλαδή στη μη αναστρέψιμη καταστροφή των υποστηρικτικών ιστών του δοντιού.

  Τα ζώα με περιοδοντική νόσο εμφανίζουν αιμορραγίες, πόνο κατά τη μάσηση, δύσοσμη αναπνοή και τελικά απώλεια των δοντιών. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η περιοδοντική νόσος εκτός των παραπάνω, μπορεί να οδηγήσει μέσω της διασποράς των βακτηριδίων και σε προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, τους νεφρούς και το ήπαρ του ζώου.

  Κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου είναι η μορφολογία των δοντιών και της γνάθου του ζώου, η σύσταση του σάλιου του, η διατροφή του, το στρες, η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης, τυχόν υποκείμενο νόσημα  κ.α.

  Ο τακτικός έλεγχος της στοματικής κοιλότητας και ο καθαρισμός των δοντιών από τον κτηνίατρο σε συνδυασμό με φροντίδα της στοματικής υγιεινής στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη, η οποία καλό είναι να ξεκινά νωρίς στη ζωή του ζώου, μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της νόσου ή να προλάβουν την εξέλιξή της.

  Ο κτηνίατρος θα προβεί σε έλεγχο της στοματικής κοιλότητας σε συνδυασμό με λήψη ακτινογραφημάτων και με βάση την εκτίμηση της κατάστασης θα προχωρήσει σε καθαρισμό των δοντιών και εξαγωγή τους εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ο καθαρισμός γίνεται πάντα υπό γενική αναισθησία και μετά από εισαγωγή τραχειοσωλήνα, για την ασφάλεια του ζώου. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της φροντίδας της στοματικής υγιεινής του ζώου, διότι βοηθά στην απομάκρυνση της πέτρας και της πλάκας, ακόμη και κάτω από τα ούλα, κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση των στικς για τα δόντια που βρίσκουμε στο εμπόριο. Στη συνέχεια ακολουθεί η στίλβωση των δοντιών, η οποία βοηθά στο να διατηρηθεί το αποτέλεσμα του καθαρισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, ο κτηνίατρος θα σας εξηγήσει πώς να φροντίζετε σωστά τα δόντια του ζώου σας στο σπίτι και θα σας δώσει συμβουλές για την αλλαγή στη διατροφή του.

  Είναι δυσάρεστο ότι τα ζώα σπανίως προσκομίζονται για τακτικό έλεγχο της στοματικής κοιλότητας στον κτηνίατρο και αμελείται από τον ιδιοκτήτη η φροντίδα των δοντιών του ζώου στο σπίτι. Επίσης, υπάρχουν ζώα που δεν εμφανίζουν έντονα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης το πρόβλημα. Έτσι, σε ένα μεγάλο ποσοστό των ζώων η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή, όταν εν τέλει το ζώο προσκομιστεί στον κτηνίατρο.

  Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τακτικός έλεγχος του ζώου από τον κτηνίατρο και σωστή φροντίδα των δοντιών του ζώου στο σπίτι, μιας και μπορούν να προλάβουν τις δυσάρεστες καταστάσεις που είναι αποτέλεσμα της περιοδοντικής νόσου.


Φωτογραφία περιστατικού στην οποία είναι εμφανής η πέτρα που καλύπτει τα δόντια (πράσινα βέλη).
Ακολούθησε καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών του ζώου.
 

Γεωργιάδη Εύα,
Κτηνίατρος (DVM),
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MVSc) στη Χειρουργική και Αναισθησιολογία Ζώων Συντροφιάς, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Μάρκου Ευγενικού 10, 4002, Μέσα Γειτονιά, Λεμεσός. 
Τηλ.  97695236

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*