Καλοκαιρινή προετοιμασία και φροντίδα

  •  
  •  
  •  
  •  
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ


Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αγαπημένα μας τετράποδα χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και περιποίηση από ποτέ. Τα έντομα και τα παράσιτα και η υπερβολική ζέστη είναι οι βασικότεροι παράγοντες για τους οποίους απαιτείται δράση εκ μέρους μας ώστε να κάνουμε τη ζωή των πιστών μας φίλων όσο πιο άνετη γίνεται.

ΨΥΛΛΟΙ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ

Τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το θέμα των εξωπαρασίτων. Προμηθευτείτε από τον κτηνίατρό σας τις ειδικές αμπούλες οι οποίες σκοτώνουν τους ψύλλους και τα τσιμπούρια και έχουν προληπτική δράση για περίπου ένα μήνα. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικά λουράκια που απωθούν τα παράσιτα αλλά και σπρέυ τα οποία τα εξολοθρεύουν χωρίς όμως να δρουν προληπτικά –συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για συνδυασμό των παραπάνω-. Στα φυτώρια και σε καταστήματα κατοικιδίων υπάρχουν ειδικά φάρμακα με τα οποία  μπορείτε να ψεκάσετε την αυλή για να προλάβετε την ανάπτυξη των τσιμπουριών. Αποφεύγετε να απομακρύνετε με το χέρι τα τσιμπούρια από το σώμα του σκύλου μια και είναι πολύ πιθανόν να παραμένει κομμάτι του στο δέρμα του σκύλου και να προκαλέσει μόλυνση.

flea.gif

Ψύλλος

tick2.jpg

Τσιμπούρι

tick1.jpg

Τσιμπούρι

. ΚΟΥΡΕΜΑ

Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι πρέπει να κουρεύονται το καλοκαίρι και ότι αυτό επιβάλλεται καθώς το πολύ τρίχωμα προκαλεί δυσφορία στο ζώο. Ο βασικός κανόνας όσων αφορά το κούρεμα είναι ότι οι ράτσες με διπλό στρώμα τριχώματος δεν θα πρέπει να κουρεύονται ποτέ. Το διπλό τρίχωμα λειτουργεί μονωτικά έναντι στο κρύο αλλά και τη ζέστη και συνεπώς παρέχει προστασία από τον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης με το κούρεμα, είναι πιθανόν να καταστρέψουμε το διπλό αυτό στρώμα τριχώματος με αποτέλεσμα να μην δρα αποτελεσματικά ούτε και το χειμώνα. Ράτσες σκύλων με διπλό στρώμα τριχώματος είναι οι πιο κάτω:

Samoyed                           Husky
American Εskimo Dog       Alaskan Malamute
Keeshond                          Akita
Schipperke                       Chow Chow
Shiba Inu                          Tibetan Mastiff
Finnish Spitz                     Pekingese           
Pomeranian                        Όλα τα spitz

Όσων αφορά τα ημίαιμα σκυλιά, η ύπαρξη διπλού στρώματος φαίνεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τριχόπτωσης, το τρίχωμα πέφτει σε τούφες (cluster shedding).

Επιπρόσθετα, με το κούρεμα το δέρμα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα δερματικών και αλλεργικών προβλημάτων, όπως επίσης και ηλιακών εγκαυμάτων. Ράτσες με πολύ ροζ δέρμα, συνήθως άσπρα ή ανοιχτόχρωμα σκυλιά κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από εγκαύματα και αν κουρευτούν –που δεν ενδείκνυται- χρειάζονται αντηλιακό.

ΧΤΕΝΙΣΜΑ

Η τριχόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς, θα πρέπει να βουρτσίζουμε το σκυλάκι μας καθημερινά, για να απομακρύνουμε τις νεκρές τρίχες. Αυτό θα ανακουφίσει και το ίδιο το σκυλάκι μια και οι νεκρές τρίχες του προκαλούν φαγούρα, αλλά και εμάς μια και θα περιορίσουμε το πρόβλημα των τριχών στο σπίτι και ιδιαίτερα σε υφάσματα.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ

Καμία ράτσα σκύλου δεν αισθάνεται άνετα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ειδικά στην Κύπρο, η θερμοκρασία αλλά και η υγρασία είναι σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα. Φροντίστε λοιπόν να παρέχετε ένα σκιερό μέρος για το σκυλάκι σας και μπόλικο φρέσκο νερό. Ράτσες σκύλων με κοντή και επίπεδη μουσούδα όπως τα Pug, English Bulldog, Boxer κ.α, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη ζέστη και καλό είναι να μένουν σπίτι σε κλιματιζόμενο χώρο και ποτέ να μην ασκούνται σε ώρες που η θερμοκρασία και η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι σε ψηλά επίπεδα.

Γενικά, θα πρέπει να παίρνουμε το σκυλάκι μας βόλτα νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το αφήνουμε στο αυτοκίνητο. Ακόμα και μια ανοιξιάτικη μέρα, υπό σκιά, η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο μπορεί να αυξηθεί ραγδαία σε σημείο που το ζώο μπορεί να πεθάνει από θερμοπληξία μέσα σε λίγα μόνο λεπτά!! Αν εντοπίσετε σημάδια θερμοπληξίας – λαχάνιασμα, δυσκολία αναπνοής, αυξημένοι παλμοί, έντονη σιαλόρροια, στρές ή αδυναμία να σηκωθεί-, δροσίστε το ζώο αμέσως με κρύο νερό, βάλτε το σε σκιερό μέρος και μεταφέρετέ το οπωσδήποτε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν. Μέσα σε λίγα λεπτά ο σκύλος μπορεί να πέσει σε κώμα και να πεθάνει.

ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Αν σκοπεύετε να πάρετε το σκυλάκι σας για μπάνιο στη θάλασσα, πάντα να το έχετε σε σκιερό μέρος και να βάλετε αντηλιακό αν είναι κουρεμένο και ειδικότερα αν έχει ροζέ δέρμα. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα, πρέπει να ακολουθήσει ένα καλό μπάνιο με άφθονο νερό και υποαλλεργικό σαμπουάν ώστε να ξεπλυθεί το αλάτι από το τρίχωμα του σκύλου. Έχετε υπόψη ότι όταν το αλάτι μένει στο τρίχωμα, τότε το τρίχωμα απορροφάει περισσότερη ακτινοβολία και το σκυλάκι ζεσταίνεται πολύ περισσότερο, με κίνδυνο θερμοπληξίας.

Αν το ζώο έχει κόμπους, δεν θα πρέπει να μπαίνει στη θάλασσα καθώς το νερό σε συνδυασμό με το αλάτι σφίγγει τους κόμπους με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να ξεμπερδευτούν μετά και να κάνουν ζημιά στο δέρμα του σκύλου.

ΜΠΑΝΙΟ

Το μπάνιο δροσίζει το σκύλο και οι ιδιοκτήτες τείνουν να κάνουν το σκυλάκι τους μπάνιο συχνότερα απ’ ότι ενδείκνυται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο υδράργυρος είναι στα ύψη και ακόμη περισσότερο όταν το σκυλάκι μένει εντός του σπιτιού. Η αλήθεια όμως είναι ότι το μπάνιο πρέπει να γίνεται με μέτρο. Μια φορά το μήνα κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι αρκετό. Λούσιμο με συχνότητα μικρότερη των δύο εβδομάδων απομακρύνει έλαια από το τρίχωμα, σημαντικά για την καλή υγεία και εμφάνιση του τριχώματος. Επιπλέον, έχετε υπόψη ότι με το καθημερινό βούρτσισμα απομακρύνονται τυχόν σκόνη και ακαθαρσίες από το τρίχωμα του σκύλου, διατηρώντας το έτσι καθαρό για μεγαλύτερο διάστημα.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Δυστυχώς, το αγαπημένο χόμπυ πολλών Κύπριων να ρίχνουν φόλες παντού για να εξολοθρεύσουν τα ενοχλητικά τετράποδα, μπορεί να αποβεί μοιραίο για το ζωάκι μας κατά την περίοδο των διακοπών, μια και όταν βρισκόμαστε στο βουνό ή τη θάλασσα, πολύ πιθανόν να είμαστε πολύ μακριά από τον κτηνίατρο ή να μην γνωρίζουμε τους κτηνιάτρους της περιοχής. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μαζί μας εμετικές ενέσεις – αν όχι, χλιαρό γάλα σε μεγάλη ποσότητα, αλατόνερο ή ελαιόλαδο μπορεί να προκαλέσει εμετό-, όπως επίσης και ατροπίνες –αντίδοτο που χορηγείται ενδομυικά-. Αν τυχόν παρατηρήσουμε συμπτώματα δηλητηρίασης –τρέμουλο, σιελόρροια, αποπροσανατολισμός, σπασμοί-, είναι απαραίτητο να τηλεφωνήσουμε αμέσως στον κτηνίατρο για να μας δώσει οδηγίες –ποτέ δεν ενεργούμε μόνοι μας γιατί το κάθε δηλητήριο είναι διαφορετικό και μπορεί να κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό-. Έπειτα μεταφέρουμε αμέσως το σκυλάκι στον πλησιέστερο κτηνίατρο.

Επιπρόσθετα, σύριγγες και κορτιζόνη είναι επίσης απαραίτητα για το ενδεχόμενο τσιμπήματος από φίδι, σφήγκες ή μέλισσες.

Σε γενικές γραμμές, πριν πάμε εκδρομή ή κάπου για διακοπές, είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας ένα κουτί πρώτων βοηθειών για αντιμετώπιση οποιονδήποτε περιστατικών. Είναι καλό να έχουμε 3-4 τηλέφωνα κτηνιάτρων για κάθε περίπτωση και πάντα να γνωρίζουμε που βρίσκεται ο πλησιέστερος κτηνίατρος στην περιοχή όπου κάνουμε διακοπές.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*