Στείρωση

  •  
  •  
  •  
  •  

Στείρωση

 

Η στείρωση είναι μία ανώδυνη, απλή και ασφαλής επέμβαση που κάνει την ζωή ιδιοκτήτη και κατοικίδιου πιο εύκολη. Μάθετε για την σημαντικότητα της στείρωσης αλλά και για μερικούς μύθους γύρω από αυτή.

 

.

 

Γιατί να στειρώσουμε ένα αρσενικό σκύλο;
Οι αρσενικοί σκύλοι δεν μπορούν ν’ αντισταθούν στην ερωτική έλξη προκαλώντας πολλές φορές διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα τσακώνονται με άλλους σκύλους, περιπλανώνται στον δρόμο κάτι που ίσως να προκαλέσει ακόμη και δυστυχήματα.
Στερώντας τους την δυνατότητα ερωτικής συνεύρεσης με το άλλο φύλλο, τους οδηγείτε  να στρέψουν την προσοχή τους σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκουν μπροστά τους, ακόμη και σε ανθρώπους.

Η στείρωση:
•    Μειώνει την επιθετικότητα και την εκδήλωση “κυριαρχίας” έναντι των μελών της οικογένειας του ιδιοκτήτη.
•    Βοηθά στην πρόληψη των παθήσεων του προστάτη (υπερπλασία, προστατίτιδα) και των επακόλουθων της υπερπλασίας του προστάτη (δυσκοιλιότητα, περινεϊκη κήλη).
•    Μειώνει τις τάσεις φυγής προς αναζήτηση θηλυκού και τις πιθανότητες να χαθεί και να προκαλέσει δυστύχημα.
•    Βοηθά στην αποφυγή ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών που συμβάλει  επίσης στην μείωση των αδέσποτων σκυλιών.  

Γιατί να στειρώσουμε ένα θηλυκό σκύλο;
•    Για να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
•    Σταματά την εμφάνιση οίστρου  κατά τη διάρκεια του οποίου στάζει αίμα από το αιδοίο.
•    Το θηλυκό σκυλί έρχεται σε ερωτική έξαρση δύο φορές το χρόνο για περίοδο τριών εβδομάδων κάθε φορά. Αυτό την κάνει ακάθαρτη με το αίμα της περιόδου και τις διάφορες μυρωδιές ενώ πολλοί αρσενικοί θαυμαστές θα συγκεντρώνονται γύρω από την είσοδο του σπιτιού σας.  
•    Για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πυομήτρας (μόλυνση της μήτρας που εμφανίζεται συχνά σε θηλυκούς σκύλους μεγάλης ηλικίας οι οποίοι δεν ζευγαρώνουν και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος).
•    Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών.

Γιατί να στειρώσουμε ένα αρσενικό γάτο;
•    Οι αρσενικοί γάτοι έχουν μία από τις πιο άσχημες συνήθεις, αυτή του να «ραντίζουν». Ξεχωρίζουν την περιοχή τους ουρώντας πάνω σε αυτή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μία έντονη δυσάρεστη μυρωδιά.
•    Αποτελούν ένα από τα πιο περιπλανώμενα είδη και σχεδόν είναι ανίκανο να τους κρατήσετε μέσα στο σπίτι. Αυτό τους οδηγεί σε γατομαχίες που δημιουργούν μολυσμένες πληγές και σοβαρές ασθένειες.

Γιατί να στειρώσουμε ένα θηλυκό γάτο;
•    Την εποχή γονιμοποίησης η θηλυκή γάτα ελκύει τους θαυμαστές της που στήνονται έξω από το σπίτι.
•    Τα ρομαντικά νιαουρίσματά της μέσα στη νύκτα προκαλούν οχληρία και ενόχληση.
•    Μία γάτα μπορεί να έχει τρις με τέσσερις εγκυμοσύνες τον χρόνο, φέρνοντας στον κόσμο πέντε με έξι γατάκια κάθε φορά. σ

Πότε μπορεί να γίνει η στείρωση;
Η στείρωση πρέπει να γίνεται σε όσο νεαρότερη ηλικία γίνεται για να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Συνήθως γίνεται στην ηλικία των 6 μηνών. Οι σκύλοι που στειρώνονται πριν την ενηλικίωση γίνονται λίγα εκατοστά ψηλότεροι απ’ ότι θα γίνονταν αν στειρώνονταν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η επέμβαση
•    Στα θηλυκά ζώα η στείρωση γίνεται με την τομή στην κοιλιακή χώρα. Ακολουθεί η αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών. Οι ραφές αφαιρούνται μετά από δέκα με δεκατέσσερις μέρες.

•    Στα αρσενικά ζώα η διαδικασία είναι ακόμη πιο απλή. Όταν το ζώο κοιμηθεί πραγματοποιείται μια μικρή τομή και απλώς αφαιρούνται οι όρχεις. Πρόκειται για τον γνωστό ευνουχισμό.

•    Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία άρα είναι εντελώς ανώδυνη ενώ τα ζώα αναρρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν προσέξετε πως το κατοικίδιό σας νιώθει μια δυσφορία, ή παρουσιάζει άλλα συμπτώματα αδιαθεσίας επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Μύθοι και αλήθειες για τη στείρωση

Μύθος: Το κατοικίδιο μου θα γίνει οκνηρό και υπέρβαρο

Αλήθεια: Τα κατοικίδια παχαίνουν μόνο αν τρων πολύ και δεν ασκούνται συστηματικά.

 

Μύθος: Είναι καλύτερα να στειρωθεί μετά την πρώτη γέννα

Αλήθεια: Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες τα θηλυκά ζώα που στειρώνονται πριν αρχίσουν οι σεξουαλικές τους επιθυμίες είναι πιο υγιή.

 

Μύθος: Τα παιδιά μου θα πρέπει να ζήσουν την εμπειρία της γέννας

Αλήθεια: Ακόμα και αν τα παιδιά θα μπορούσαν να δουν το κατοικίδιο τους να γεννά, το μάθημα που πραγματικά θα μάθουν είναι ότι τα ζώα δημιουργούνται και απορρίπτονται ανάλογα με το τι βολεύει τους ενήλικες.

 

Μύθος: Μα το κατοικίδιο μου είναι «ράτσας»

Αλήθεια: Το ίδιο είναι τουλάχιστον ένα σε κάθε τέσσερα κατοικίδια που καταλήγουν στα καταφύγια ζώων.

 

Μύθος: Θέλω τον σκύλο μου να είναι προστατευτικός

Αλήθεια: Η στείρωση δεν επηρεάζει το φυσικό ένστικτο του σκύλου για προστασία του σπιτιού και της οικογένειας του.

 

Μύθος:  Δεν θέλω ο αρσενικός μου ο σκύλος ή γάτος να αισθάνεται λιγότερο αρσενικός

Αλήθεια: Τα κατοικίδια δεν έχουν αντίληψη σεξουαλικής ταυτότητας ή εγωισμού. Δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε συναισθηματική διαταραχή ή κρίση προσωπικότητας όταν στειρώνεται.

 

Μύθος:  Ο σκύλος ή ο γάτος μου είναι τόσο ξεχωριστός. Θα ήθελα ένα σκυλάκι ή γατάκι όπως αυτό.

Αλήθεια: Ένας σκύλος ή γάτος μπορεί να είναι ιδανικό κατοικίδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά του θα είναι φωτοαντίγραφα. Επαγγελματίες εκτροφείς ζώων που παρακολουθούν γενιές γενεών δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα έχουν ακριβώς ότι θέλουν από μια συγκεκριμένη γέννα.

 

Μύθος: Κοστίζει πολύ να στειρώσω το κατοικίδιο μου

Αλήθεια: Το κόστος της στείρωσης εξαρτάται από το φύλο, το μέγεθος και την ηλικία του κατοικίδιου σας. Πρόκειται για κόστος που θα πληρωθεί μόνο μια φορά και προσφέρει πολλά ωφελήματα. Φαντάζει εξίσου μικρό μπροστά στα κόστα μίας γέννας.

 

Μύθος: Θα βρω καλά σπίτια για όλα τα σκυλάκια και γατάκια.

Αλήθεια:Ίσως να βρεθούν σπίτια για όλα τα μικρά σκυλάκια και γατάκια της γέννας. Κάθε σπίτι όμως ισούται με ένα σπίτι λιγότερο για τους σκύλους και γάτους που βρίσκονται στα καταφύγια. Επιπρόσθετα, σε λιγότερο από ένα χρόνο, τα μικρά του κατοικίδιου σας θα έχουν τα δικά τους μικρά προσθέτοντας ακόμα περισσότερα ζώα. Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού κατοικίδιων δημιουργείται και διαιωνίζεται γέννα με γέννα.

ΠΗΓΗ: Whiskas & Pedigree

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*