Τροφές που είναι επικίνδυνες για το σκύλο και τη γάτα

  •  
  •  
  •  
  •  

Διατροφή με κόκκαλα

Από την πολύ νεαρή μας ηλικία θυμόμαστε εικόνες με χαρούμενους σκύλους να κυνηγούν κόκκαλα και γάτες με ψαροκόκκαλα, με συνέπεια τα κατοικίδια και τα κόκκαλα να είναι συνυφασμένα στο νου μας. Ωστόσο, τα κόκκαλα είναι μια τροφή που εκτός του ότι δεν προσφέρει  τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί  να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων στο σκύλο και στη γάτα. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι επικίνδυνες καταστάσεις τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει το ζώο μας κάθε φορά που του δίνουμε κόκκαλα (οποιουδήποτε μεγέθους):

.
1.    Καταρχάς, η πρόσληψη της τροφής αυτής μπορεί να οδηγήσει  σε κατάγματα των δοντιών και  τραυματισμούς στη στοματική κοιλότητα, ενώ η ενσφήνωσή της στη στοματική κοιλότητα οδηγεί σε έντονο πόνο και αδυναμία σύγκλεισης των γνάθων, άρα και αδυναμία πρόσληψης τροφής.

2.    Η κατάποση των κοκκάλων μπορεί να προκαλέσει τρώση ή έμφραξη του οισοφάγου, δηλαδή να τον τρυπήσει ή να τον φράξει. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει έμφραξη της αεροφόρου οδού, αν το κόκκαλο κατά την κατάποση εισέλθει στην τραχεία, με συνέπεια το ζώο να μη μπορεί να αναπνεύσει και να χρειάζεται άμεση σωστική επέμβαση από κτηνίατρο.

3.    Προχωρώντας περισσότερο στο γαστρεντερικό σωλήνα τα κόκκαλα μπορούν να τραυματίσουν το τοίχωμα του στομάχου, να το τρώσουν ή να μη μπορούν να προχωρήσουν από το στομάχι στο έντερο, κατάσταση η οποία απαιτεί αφαίρεσή τους από τον κτηνίατρο, είτε μέσω ενδοσκοπίου είτε μέσω χειρουργικής επέμβασης.

4.    Συνεχίζοντας την πορεία τους τα κόκκαλα δημιουργούν νέες, επικίνδυνες για τη ζωή του ζώου καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, περνώντας από το έντερό του μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό, τρώση ή έμφραξή του, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του (εικόνα 1).

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι τα κόκκαλα ενέχουν πολλούς κινδύνους για την υγεία του σκύλου και της γάτας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγησή τους από τον ιδιοκτήτη.

Εικόνα 1. Ακτινογραφία περιστατικού της κλινικής μας με έμφραξη του εντέρου    λόγω κατάποσης κοκκάλων (κόκκινος κύκλος). Έγινε επέμβαση εντεροτομής για την αφαίρεσή τους.

Γεωργιάδη Εύα
Κτηνίατρος (DVM)
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MVSc) στη Χειρουργική και Αναισθησιολογία Ζώων Συντροφιάς, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τηλ. 97695236

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*