Green Iguana

tn_bright_green_iguana
  •  
  •  
  •  
  •  
tn_bright_green_iguana tn_grey_green_iguana
tn_iguana_closeup

Εμφάνιση

Το ιγκουάνα είναι μόλις 15cm όταν γεννηθεί και όταν αναπτυχθεί πλήρως, έχει μήκος 1.20 με 1.80 μέτρα, αν και μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα. Η ουρά του αποτελεί το μισό περίπου του συνολικού του μήκους και έχει μαύρες ρίγες. Το πράσινο ιγκουάνα έχει φυσικά χρώμα πράσινο, το οποίο μπορεί να ποικίλλει σε αποχρώσεις. Από ένα φωτεινό πράσινο σε ένα θαμπό γκριζοπράσινο. Το δέρμα του είναι τραχύ στην υφή και η πλάτη του αποτελείται από μυτερά λέπια τα οποία το προστατεύουν από τους θηρευτές. Έχει μεγάλα δάκτυλα και νύχια, πράγμα που το βοηθά να αρπάζει γερά και να σκαρφαλώνει.

.

Συμπεριφορά

 

Μπορεί να εξημερωθεί, δεδομένου ότι υπάρχει καθημερινή επαφή με ανθρώπους. Πρέπει να είσαστε διατεθειμένος να αφιερώσετε 1 – 2 ώρες την ημέρα στο ιγκουάνα σας αν θέλετε να εξοικειωθεί και να κοινωνικοποιηθεί με τους ανθρώπους. Βγάλτε το για βόλτες έξω από το κλουβί του, κρατήστε και χαιδέψτε το, μιλάτε του ήρεμα και τρυφερά αποφεύγοντας οποιεσδήποτε απότομες κινήσεις.

 

Το χαρακτηριστικό νεύμα με το κεφάλι, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του ιγκουάνα. Στις «συζητήσεις» του με άλλα ιγκουάνα, ο αριθμός και η συχνότητα των νευμάτων αυτών, καθορίζουν το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει.

 

Αν νιώσει ότι απειλείται, ανοίγει επιδεικτικά το «προγούλι» του ( δέρμα που κρέμεται κάτω από το πηγούνι), σκληραίνει και φουσκώνει το κορμί του.

 

Τα αρσενικά ιγκουάνα μπορεί να είναι κτητικά με την περιοχή τους, παρουσιάζοντας επιθετική συμπεριφορά.

 

Μην επιχειρήσετε να πιάσετε το ιγκουάνα από την ουρά καθώς υπάρχει πιθανότητα να αποκοπεί. Αν αυτό συμβεί, μην ανησυχήσετε καθώς η ουρά του ιγκουάνα έχει την ικανότητα να επαναδημιουργείται.

 

 

 

Ανατομία και μορφολογία

 

Το πράσινο ιγκουάνα έχει μια σειρά από μυτερά λέπια στην πλάτη και την ουρά του, πράγμα το οποίο του παρέχει προστασία από τους θηρευτές.

 

Η ουρά του αντιπροσωπεύει το μισό του συνολικού του μήκους και αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό μια και με αυτή «μαστιγώνει» τους εχθρούς του. Όπως και σε πολλές άλλες σαύρες, η ουρά του ιγκουάνα έχει την ικανότητα να επαναδημιουργείται αφ’ότου κοπεί, πράγμα που του επιτρέπει να ξεφεύγει αν ένας θηρευτής το αρπάξει από την ουρά.

 

Το χαρακτηριστικό προγούλι του ιγκουάνα (δέρμα που κρέμεται κάτω από το πηγούνι), χρησιμοποιείται κυρίως για ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος αλλά και για σκοπούς επίδειξης όσων αφορά τα αρσενικά ιγκουάνα. Ανοίγοντας διάπλατα το προγούλι τους, εκφοβίζουν τους θηρευτές και εντυπωσιάζουν τα θηλυκά.

 

Το ιγκουάνα έχει καλή όσφρηση και ακοή και εξαιρετική όραση η οποία του επιτρέπει να ανιχνεύει σχήματα και κινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις και να διακρίνει χρώματα. Σε χαμηλό φωτισμό, η όραση γίνεται φτωχότερη. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, το ιγκουάνα έχει και ένα τρίτο μάτι το οποίο βρίσκεται στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Αν και το μάτι αυτό δεν μπορεί να δημιουργήσει εικόνες, εντούτοις είναι ευαίσθητο στην ένταση του φωτός και μπορεί να ανιχνεύσει κινήσεις, παρέχοντας προστασία από θηρευτές που παραμονεύουν από ψηλά.

 

‘Εχει κοφτερά δόντια για τον τεμαχισμό των φύλλων και μακριά πόδια και νύχια για ευκολότερη αναρρίχηση και προστασία από τους θηρευτές.

 

Το ιγκουάνα έχει έναν περίεργο μηχανισμό αποβολής αχρείαστων αλάτων από τον οργανισμό. Το κάνει μέσω ενός ρινικού αδένα και φαίνεται να φταρνίζεται όταν αυτό συμβαίνει.

 

Το δέρμα του είναι αδιάβροχο και σκληρό ώστε να αντέχει κοψίματα και γρατσουνιές. Ο χρωματισμός του δέρματος αποτελεί φυσικό καμουφλάζ, μια και το ιγκουάνα μπορεί πολύ εύκολα να φαίνεται ένα με το περιβάλλον του και συνεπώς να κρύβεται από τους εχθρούς του.

 

Είναι δεινός κολυμβητής και το στιβαρό του ανάστημα του επιτρέπει να πηδά από 40 – 50 μέτρα χωρίς να τραυματίζεται.

 

Μπορεί να αποθηκεύσει λίπος κάτω από τα σαγόνια του και στο λαιμό του, για να επιβιώσει σε περιόδους που η τροφή είναι λιγοστή.

 

 

 

Διατροφή

 

Είναι κυρίως φυτοφάγο. Το διαιτολόγιό του πρέπει σε γενικές γραμμές να είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φτωχό σε φωσφόρο (αναλογία 2 : 1) και να περιέχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης Δ. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει 70% πράσινα λαχανικά με φύλλα όπως σπανάχι, 20% λαχανικά όπως κραμπί, καρότα, μπιζέλια, μπρόκολο και 10% φρούτα όπως μάνγκο, παπάγια, μπανάνες, φράουλες και πεπόνι.

 

Το ιγκουάνα χρειάζεται καθημερινό τάισμα. Κόβετε την τροφή του σε πολύ μικρά κομματάκια για να διευκολύνετε την πέψη και χρησιμοποιείτε συμπλήρωμα ασβεστίου καθημερινά και πολυβιταμίνες και άλατα μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

 

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η ζωική πρωτείνη είναι επιβλαβής για το ιγκουάνα.

 

Έχετε πάντοτε φρέσκο, καθαρό νερό στη διάθεσή του.

 

 

 

Περιβάλλον

 

Το κλουβί του ιγκουάνα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιορίζει τις κινήσεις του και θα πρέπει να αντικαθιστάται καθώς αυτό μεγαλώνει.

 

Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι 24 με 32 βαθμούς Κελσίου. Να έχετε δύο χώρους με ψηλή και χαμηλή θερμοκρασία αντίστοιχα, ώστε το ιγκουάνα σας να μπορεί να επιλέγει την κατάλληλη για αυτό θερμοκρασία ανά πάσα στιγμή.

 

Ένα ποσοστό 70% – 90% υγρασίας είναι απαραίτητο. Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι να το βρέχετε ελαφρώς με λίγο νερό.

 

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ζωτικής σημασίας μια και μέσω αυτής, το ιγκουάνα παράγει την απαραίτητη για τον οργανισμό του Βιταμίνη Δ. Για το λόγο αυτό, πρέπει μέσα στο κλουβί να υπάρχει πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας – μπορείτε να τη βρείτε σε καταστήματα με είδη κατοικιδίων -. Η έλλειψη Βιταμίνης Δ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

 

Το ιγκουάνα χρειάζεται επαρκή θερμότητα για να επιβιώσει. Οι λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας δεν παρέχουν την απαραίτητη για το ιγκουάνα σας θερμότητα. Οι κοινές λάμπες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, παρέχουν ικανοποιητική θερμότητα και πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετούνται στο κλουβί.

 

Είναι καλό το κλουβί να έχει κλαδιά από δέντρα στα οποία το ιγκουάνα μπορεί να ξαπλώνει και είναι προτιμότερο να τοποθετηθεί σε χώρο όπου υπάρχει ηρεμία και ησυχία.

 

 

 

Φροντίδα

 

Απομακρύνετε τα περιττώματα καθημερινά από το κλουβί μια και το ιγκουάνα έχει την τάση να τρώει τα περιττώματά του και καθαρίζετε το κλουβί και τα αντικείμενα που έχετε μέσα σε αυτό τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα.

 

Φροντίστε να κόβετε τα νύχια 2 περίπου φορές το χρόνο.

 

Παρέχετε αρκετή υγρασία για να υποβοηθήσετε την αλλαγή του δέρματος του ιγκουάνα.

 

Με την κατάλληλη φροντίδα, το ιγκουάνα μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χρόνια ζωής. Δυστυχώς, λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης και διάθεσης από την πλευρά του ιδιοκτήτη, ο μέσος όρος ζωής μειώνεται κατά πολύ.

 

 

 

Υγεία

 

Ένα υγιές ιγκουάνα είναι δραστήριο, πάντα σε εγρήγορση και βρίσκει ενδιαφέρουσα την επαφή με ανθρώπους. Έχει καθαρά μάτια και μύτη, στρογγυλεμένο σώμα και ουρά, υγιές δέρμα και τρώει επαρκή ποσότητα φαγητού και σε φυσιολογική συχνότητα.

 

Ένα μη υγιές ιγκουάνα παρουσιάζει απώλεια ή μειωμένη όρεξη, μύκητες στο στόμα ή τη μύτη, οίδημα σε σημείο του σώματος, λήθαργο, πληγές, αμυχές ή εξογκώματα στο δέρμα, δυσκολία στην αναπνοή, παράλυση των άκρων ή της ουράς, μη φυσιολογικά περιττώματα.

 

Οι συνήθεις παθήσεις ενός ιγκουάνα είναι :

 

Βλάβη στα νεφρά

 

Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν απώλεια βάρους, λήθαργο, πρησμένη κοιλιά, λαιμός ή μάτια, πολυδιψία ή πολυουρία. Η αφυδάτωση αποτελεί την κύρια αιτία και αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η βλάβη στα νεφρά μπορεί να αποβεί μοιραία.

 

Βλάβη στα οστά

 

Ανεπαρκής υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί ανικανότητα απορρόφησης ασβεστίου. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε μία πάθηση κατά την οποία τα οστά παραμορφώνονται και μαλακώνουν. Τα συμπτώματα είναι πρησμένα άκρα και λήθαργος. Αν υποπτευθείτε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, παρέχετε άφθονη υπεριώδη ακτινοβολία και συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

 

Ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος

 

Μπορεί να προκληθεί από υπερβολικά κρύο ή ξηρό περιβάλλον. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή και μύκητες στο στόμα και τη μύτη. Αν υποπτευθείτε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, παρέχετε αρκετή θερμότητα και συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

 

Το ιγκουάνα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για κατοικίδιο, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι χρειάζεται αρκετή συντήρηση και φροντίδα. Πριν πάρετε την απόφαση να υιοθετήσετε ένα ιγκουάνα, σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετό χώρο, ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτητικές διατροφικές του ανάγκες, ότι έχετε τη διάθεση να το βγάζετε για βόλτες έξω από το κλουβί του και ότι είσαστε ώριμοι αρκετά για να του παρέχετε επαρκή φροντίδα και προσοχή. Πριν αρχίσετε την έρευνα για το ποιο ιγκουάνα είναι το κατάλληλο για σας, φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι είσαστε ο κατάλληλος ιδιοκτήτης για το ιγκουάνα.

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*