Παπαγαλάκια

  •  
  •  
  •  
  •  

Τα παπαγαλάκια προέρχονται από τις σαβάνες της Αυστραλίας. Είναι ένα μικρό προς μέτριο σε μέγεθος είδος παπαγάλου (18 -45 cm), με φτέρωμα σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων. Δεδομένου ότι λαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και επαρκή φροντίδα, το παπαγαλάκι μπορέι να ζήσει από 10 μέχρι και 14 χρόνια.

.

ΦΥΛΟ

Το αρσενικό παπαγαλάκι, εμφανίζει ένα έντονο μπλε χρώμα στο ράμφος του, σε αντίθεση με το θηλυκό το οποίο εμφανίζει άσπρο – μπεζ ράμφος. Το χρώμα στο ράμφος εμφανίζεται μετά τον 6ο μήνα, επομένως είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε το φύλο στα νεαρά παπαγαλάκια.

 

Active Image Αρσενικό
Active Image Θηλυκό

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι απαραίτητο το παπαγαλάκι να έχει στη διάθεσή του φρέσκο νερό και φαγητό καθημερινά. Η τροφή του πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο μίγμα από σπόρους, όπως επίσης και φρούτα – μήλα, σταφίδες, μπανάνες, αχλάδια, κεράσια, πορτοκάλια, καρπούζια, μούρα, ροδάκινα – και λαχανικά – σπανάχι, μαρούλι, καρότο, σιταροπούλα, μπιζέλια – ως συμπληρώματα διατροφής.

tn_birdfood

 

 

 

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες λιχουδιές για παπαγαλάκια, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Να θυμάστε όμως ότι δεν αποτελούν ισορροπημένο γέυμα από μόνες τους, έτσι πρέπει να δίνονται μόνο ως συμπλήρωμα του κυρίως γεύματος.

Είναι σημαντικό τα παπαγαλάκια να λαμβάνουν καθημερινά ιώδιο, για την προστασία από παθήσεις του θυρεοειδούς.

ΚΛΟΥΒΙ

Το κλουβί δεν πρέπει να περιορίζει τις κινήσεις του πουλιού. Όσο πιο μεγάλο, τόσο πιο ευτυχισμένο θα είναι το παπαγαλάκι σας. Να έχετε το κλουβί αρκετά ψηλά, σε χώρο με καλό εξαερισμό και επαρκή φωτισμό, μακριά απο ρεύματα αέρος (παράθυρα ή κλιματιστικά) και μακριά από θορυβώδης συσκευές όπως την τηλεόραση. Ποτέ μην τοποθετήσετε το κλουβί στην κουζίνα μια και οι μυρωδιές από τα φαγητά και τα απορρυπαντικά είναι ενοχλητικές για τα παπαγαλάκια.

Τη νύχτα, είναι προτιμότερο να έχετε το κλουβί καλυμμένο, ώστε το παπαγαλάκι να νιώθει περιοσσότερη ασφάλεια.

ΑΣΚΗΣΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα παπαγαλάκια χρειάζονται καθημερινή άσκηση. Φροντίστε οι βέργες που θα βάλετε στο κλουβί να ποικίλουν σε πάχος, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή εκγύμναση των μυών των ποδιών.

Μια πέτρα ακονισμού είναι επίσης σημαντική, τόσο για το ακόνισμα του ράμφους, όσο και για τη λήψη σημαντικών μεταλλικών στοιχείων.

Τα παπαγαλάκια είναι πολύ ενεργητικά και παιχνιδιάρικα πουλιά, γι’αυτό καλό θα ήταν να βάλετε παιχνίδια στο κλουβί τους. Κούνιες, χάντρες και κουδουνάκια αποτελούν εξαίρετες επιλογές. Γενικώς, τα πουλιά αυτά έλκονται από αντικείμενα που είναι γυαλιστερά, κάνουν θόρυβο και τα οποία μπορούν να μετακινήσουν με το ράμφος ή τα πόδια τους. Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε ή να επιλέξετε από τη μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

tn_birdswing tn_birdtoy1 tn_birdtoy2 tn_birdtoy3

 

Ένας καθρέφτης είναι ιδανικός για να προσφέρει συντροφιά στο παπαγαλάκι, αν είναι μόνο μέσα στο κλουβί.

Προσοχή μην παραγεμίσετε το κλουβί με παιχνίδια και αποφύγετε να δίνετε παιχνίδια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Φροντίζετε να τους αλλάζετε τη θέση συχνά και να τα ανανεώνετε κάθε τόσο, μια και τα παπαγαλάκια αγαπούν την ποικιλία.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Τα παπαγαλάκια δεν χρειάζονται κανονικά καμία υποστήριξη κατά την περιποίηση του σώματός τους. Καλό θα ήταν να βρέχετε περιστασιακά το φτέρωμά τους μια κατα παπαγαλάκια απολαμβάνουν την υγρασία.

Έχετε υπόψην σας ότι κατά τη διάρκεια της πτερόροιας, όταν το φτέρωμα έχει πλήρως ανανεωθεί, τα παπαγαλάκια έχουν αυξημένες ανάγκες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Καθαρίζετε καθημερινά το μπωλ του νερού και του φαγητού με ζεστό νερό. Καθαρίζετε τα λερωμένα παιχνίδια και τις βέργες μια φορά την εβδομάδα χρησιμοποιώνατς και πάλι ζεστό νερό και τη βάση του κλουβιού μια φορά κάθε δύο εβδομάδες περίπου. Ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση είναι απαραίτητα μια φορά το χρόνο – μην χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικά για το σπίτι -.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα παπαγαλάκια είναι πολύ φιλικά πουλιά και μπορούν να συνδεθούν στενά με τους ανθρώπους, ιδιαίτερα με τα παιδιά. Πολλές φορές φαίνεται να επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Κελαηδούν και τιτιβίζουν με ενθουσιασμό όταν σας δουν να μπαίνετε στο σπίτι. Είναι τρυφερά και μπορούν να ακπαιδευτούν να τρώνε από το χέρι σας, ακόμα και να λένε λέξεις ή φράσεις. Είναι κοινωνικά. Απολαμβάνουν τόσο τη συντροφιά των ανθρώπων, όσο και τη συντροφιά από άλλα παπαγαλάκια.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Είναι λογικό το παπαγαλάκι να δείχνει τρομοκρατημένο όταν το φέρετε στο σπίτι για πρώτη φορά, πράγμα που μπορεί να το κάνει να δαγκώσει ή να πετάξει μακριά. Μιλήστε του ήρεμα και αποφύγετε απότομες και απειλητικές κινήσεις. Για να σας δεχτεί, πρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αν το παπαγαλάκι σας παρουσιάσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, μεταφέρτε το στον κτηνίατρο ή άλλο ειδικό :

1. Απώλεια όρεξης.
2. Διάρροια ή παράξενο χρώμα στα κόπρανα.
3. Αλλαγή στη διάθεση – νευρικότητα, το πουλί δείχνει φοβισμένο και κρατά αμυντική στάση -.
4. Μείωση ζωντάνιας και ενεργητικότητας.
5. Απεριποίητο φτέρωμα, κακή στάση σώματος, νυσταγμένα μάτια.
6. Περίεργη αναπνοή – αναπνέει πολύ γρήγορα, ή πολύ δυνατά -.
7. Φταρνίσματα ή αλλαγή στο κελαήδημά του.
8. Εξογκώματα στο σώμα.
9. Εκκρίσεις από τα μάτια ή τα ρουθούνια.
Σε γενικές γραμμές, τα παπαγαλάκια αποτελούν ιδανικά κατοικίδια. Δεν στοιχίζουν πολύ στην αγορά ή τη συντήρησή τους και δεν απαιτούν πολύ χρόνο για τη φροντίδα τους. Μια διατροφή προσαρμοσμένη στις ειδικές απαιτήσεις τους, ένα όμορφο και άνετο κλουβί, φροντίδα και αγάπη από τον ιδιοκτήτη τους, είναι όλα όσα χρειάζονται για να ζήσουν πολλά χρόνια, ευτυχισμένα, γεμάτα υγεία και ζωντάνια!

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*