Common Goldfish

tn_goldfish_many
  •  
  •  
  •  
  •  

Το κοινό χρυσόψαρο είναι όμορφο, με ποικίλους και φανταχτερούς χρωματισμούς, φτηνό και εύκολο στη συντήρηση. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί την πρώτη επιλογή για πολλούς λάτρεις της υδρόβιας ζωής.

tn_goldfish_many
tn_goldfish_orange tn_goldfish_toomany tn_goldfish_yellow

 

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

 Υπάρχουν διάφοροι χρωματισμοί, όλοι με τη χαρακτηριστική χρυσαφένια απόχρωση που χάρισε στο ψάρι αυτό την ονομασία του. Κόκκινο, πορτοκαλί/χρυσό, λευκό, μαύρο ή κίτρινο χρυσόψαρο. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 15-20 cm.

 

.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Το χρυσόψαρο είναι κοινωνικό ψάρι. Απολαμβάνει τη συντροφιά ψαριών που ανήκουν στο ίδιο είδος και επικοινωνεί μαζί τους. Αν ένα νέο χρυσόψαρο εισέλθει στο ενυδρείο, η αρχική περιέργεια για το νέο συγκάτοικο κρατά μόνο για λίγο και μετά θεωρείται πλέον μέλος της οικογένειας. Τα χρυσόψαρα δεν παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά όταν ένα νέο είδος εισέλθει στο ενυδρείο.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το κοινό χρυσόψαρο είναι ένα δημοφιλές κατοικίδιο σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της ανθεκτικής φύσης του. Μπορεί να επιβιώσει σε εσωτερικά ενυδρεία όπως επίσης και σε εξωτερικές λιμνούλες. Μπορεί να αντέξει εναλλαγές στην ποιότητα του νερού και τη θερμοκρασία. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί να ζήσει μέχρι και 10 χρόνια!

Οι συνιστώμενες θερμοκρασίες για τα χρυσόψαρα κυμαίνονται από 18°-22° C. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να κρατούμε τα χρυσόψαρα σε μικρές γυάλες. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά κακή ιδέα μια και η μεγάλη ποσότητα ακαθαρσιών που αποβάλλουν συγκεντρώνεται στο νερό και λόγω της τοξικότητας μπορεί να μειώσει την οξυγόνωση της γυάλας και να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Το ιδανικό είναι τα χρυσόψαρα να βρίσκονται σε ενυδρείο με 35L χώρο για κάθε ψάρι και με ένα πολύ καλό φίλτρο. Φυσικά όσο μεγαλύτερο το ενυδρείο, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και αν έχετε τη διάθεση να καθαρίζετε καθημερινά τη γυάλα, εντούτοις αυτό προκαλεί πολύ στρες στο χρυσόψαρο και είναι πραγματικά κρίμα να το βάλετε σε αυτή τη διαδικασία.

Τα χρυσόψαρα είναι περίεργα και δραστήρια και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βαρεθούν χωρίς αντικείμενα στο ενυδρείο ή χωρίς άλλα ψάρια. Φροντίστε λοιπόν να έχετε μέσα στο ενυδρείο χαλίκια, διάφορα αξεσουάρ και φυτά – αληθινά ή ψεύτικα -. Το να πάρετε ακόμα ένα ψαράκι για συντροφιά είναι πολύ καλή ιδέα, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι το κάθε ψάρι θα έχει επαρκή προσωπικό χώρο.

Όταν πρόκειται να βάλετε χρυσόψαρα μέσα σε ένα καινούριο ενυδρείο, είναι σημαντικό να βάζετε το πολύ δύο κάθε φορά. Αυτό υποβοηθά ωφέλιμα βακτήρια να ευδοκιμήσουν. Αν βάλετε πολλά ψάρια ταυτόχρονα, τα βακτήρια αυτά δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να αναπτυχθούν με αποτέλεσμα τα ψάρια να εισπνέουν τα δικά τους απόβλητα και να πεθαίνουν.

Τα κοινά χρυσόψαρα μπορούν να ζήσουν και σε εξωτερικές λιμνούλες, δεδομένου φυσικά ότι λαμβάνουν την ίδια φροντίδα. Πιθανόν το χειμώνα να γίνουν λίγο ληθαργικά και να μην τρώνε πολύ, λόγω της μείωσης του ρυθμού του μεταβολισμού τους.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, δίνετε στα χρυσόψαρα υψηλής ποιότητας τροφή σε νιφάδες οι οποίες επιπλέουν στην επιφάνεια και σβώλους οι οποίοι βυθίζονται – διαθέσιμα σε καταστήματα με είδη κατοικιδίων -. Όπως και τα περισσότερα ψάρια, το κοινό χρυσόψαρο δεν θα πει όχι όταν του προσφερθεί τροφή. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην το ταίζουμε περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Η συχνότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο φορές την ημέρα και η ποσότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά την ποσότητα που το χρυσόψαρο μπορεί να καταναλώσει μέσα σε 1 – 2 λεπτά. Αν δεν τραφεί για περίοδο μιας εβδομάδας, το χρυσόψαρο πεθαίνει.

 

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η αναπαραγωγή του κοινού χρυσόψαρου είναι σχετικά εύκολη. Όταν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή, τα αρσενικά εμφανίζουν λευκά σημάδια στα βράγχια τους και τα θηλυκά γίνονται πιο παχουλά. Το αρσενικό κυνηγά το θηλυκό μέχρι να απελευθερώσει τα αυγά της και έπειτα το αρσενικό απελευθερώνει το σπέρμα του και τα γονιμοποιεί. Έπειτα τα αυγά προσκολλούνται σε κάποια επιφάνεια μέχρι να εκκολαφθούν. Τα ενήλικα ψάρια έχουν την τάση να τρώνε τα αυγά, επομένως θα ήταν καλύτερο να τα μεταφέρετε σε ξεχωριστό ενυδρείο μέχρι να εκκολαφθούν.

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Το κοινό χρυσόψαρο έχει τη φήμη του «βρώμικου» ψαριού καθώς παράγει διαρκώς ακαθαρσίες, επηρεάζοντας την ποιότητα του νερού. Επιπρόσθετα, είναι σε συνεχή αναζήτηση για τροφή, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική λήψη τροφής. Η κακή ποιότητα του νερού και η πολυφαγία, οδηγούν σε ασθένειες οι οποίες μπορεί πολύ γρήγορα να αποβούν μοιραίες, ειδικά όταν πρόκειται για μικρό ενυδρείο. Ένα άρρωστο χρυσόψαρο παρουσιάζει αμυχές στα πτερύγια, εκκρίσεις από τα ρουθούνια, αλλαγή στο χρώμα των ματιών και των λεπιών, τα λέπια πέφτουν και το ψάρι ανεβαίνει συχνά στην επιφάνεια του νερού.

Στην Κύπρο είναι πολύ διαδεδομένη η αγορά του κοινού χρυσόψαρου. Συνήθως γίνεται αυθόρμητα, ως δώρο γενεθλίων ή ως τρόπαιο σε πανηγύρια. Αν και είναι σχετικά εύκολο στη συντήρηση, η αγορά ενός χρυσόψαρου δεν θα πρέπει να λαμβάνεται τόσο επιπόλαια. Είναι καλύτερο να κάνετε μια μικρή έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι είσαστε σε θέση να του παρέχετε τη φροντίδα που χρειάζεται.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*