Siamese Fighting Fish

  •  
  •  
  •  
  •  
tn_fighting_fish_blue tn_fighting_fish_bluered tn_fighting_fish_red

Ο Mαχητής είναι από τα πιο διαδεδομένα ψάρια ενυδρείου ανά το παγκόσμιο. Η αγορά του κοστίζει ελάχιστα και έχει όμορφα, λαμπερά χρώματα.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το μέγεθός του φτάνει τα 6-7cm.

Μπορεί να είναι μονόχρωμο ή συνδυασμός λαμπερών, ζωηρών χρωμάτων. Τα επικρατέστερα χρώματα είναι το κόκκινο και το μπλε και λιγότερο συνηθισμένα είναι το τιρκουάζ, μωβ, κίτρινο, άσπρο και πράσινο.

.

Τα περισσότερα μάλιστα είναι ιριδίζοντα. Φαίνεται δηλαδή να αλλάζουν χρώμα κάτω από διαφορετικές εντάσεις φωτός και οπτικές γωνιές.

Ένα από τα ομορφότερα χαρακτηριστικά του Μαχητή είναι τα μακριά και μεγάλα πτερύγιά του. Κυματίζουν με χάρη στο νερό και λέγεται χαρακτηριστικά ότι «μοιάζουν με σατέν σεντόνια που κυματίζουν στον αέρα»!

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Το χαρακτηριστικότερο ίσως γνώρισμα του Μαχητή, είναι η επιθετικότητά του. Είναι τόσο επιθετικός που μπορεί ακόμα να αντιδράσει επιθετικά στην αντανάκλασή του στον καθρέφτη. Η επιθετικότητα του Μαχητή του απέδωσε δικαιολογημένα την ονομασία του και έχει μελετηθεί από ηθολόγους και ψυχολόγους ζώων!

Φουσκώνει επιδεικτικά τα βράγχια του, σε μια προσπάθεια να φανεί πιο μεγαλοπρεπής και εντυπωσιακός, είτε για να φοβερίσει τους αντιπάλους του ή για να γίνει πιο ελκυστικός στο αντίθετο φύλο.

Ο Μαχητής χρειάζεται μια κρυψώνα μέσα στο χώρο όπου ζει, ακόμα και αν δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε απειλές από το περιβάλλον του. Πιθανόν, θα «χτίσει» την περιοχή του σε κάποιο φυτό ή ένα μικρό βράχο και θα είναι ιδιαίτερα κτητικός καθώς και επιθετικός σε οποιονδήποτε περαστικό.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στη φύση, ενώ ο Μαχητής αρέσκεται να κολυμπά σε μεγάλο σχετικά χώρο κατά τις βροχερές περιόδους, εντούτοις περνά τον πλείστο καιρό περιορισμένος σε πολύ μικρό χώρο. Για το λόγο αυτό, πολλοί Μαχητές τοποθετούνται σε πολύ μικρές γυάλες ή ακόμα και βάζα. Εντούτοις, πολλοί διαφωνούν με την τάση αυτή και υποστηρίζουν ότι ο Μαχητής, όπως και όλα τα άλλα ψάρια χρειάζεται επαρκή χώρο να κινηθεί, με τη σωστή θερμοκρασία και κατάλληλη οξυγόνωση. Τα βάζα μάλιστα, στα οποία ο Μαχητής έχει πλέον το ρόλο ενός διακοσμητικού στοιχείου παρά ζωντανού όντως, πολλά ψάρια πνίγονται μια και δεν μπορούν να βγουν στην επιφάνεια για να πάρουν επαρκή οξυγόνο. Σύμφωνα με ειδικούς, η γυάλα ή το ενυδρείο σας πρέπει να έχει ελάχιστη χωρητικότητα 3 γαλόνια, για να έχετε ένα ευτυχισμένο και υγιές ψάρι.

Αν τελικά επιλέξετε μικρή γυάλα ή βάζο, φροντίζετε να καθαρίζετε συχνά το νερό, πιθανόν να χρειάζεται καθημερινό καθάρισμα, μια και η ταχεία αύξηση της ποσότητας αμμωνίας βλάπτει το ψάρι. Κατ’ ακρίβειαν, η υπερβολική ποσότητα αμμωνίας στο νερό, αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτου του ψαριού αυτού.

Ως τροπικό ψάρι, ο Μαχητής χρειάζεται ένα σταθερά ζεστό περιβάλλον για να επιβιώσει. Ιδανική θερμοκρασία είναι 26 – 28 βαθμοί Κελσίου. Χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε λήθαργο και καθιστούν το Μαχητή πιο επιρρεπή σε ασθένειες.

Έχετε υπόψη σας ότι δεν μπορεί να αντέξει τις απότομες, δραστικές αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού, πράγμα που συμβαίνει σε μικρές γυάλες. Έτσι, και πάλι το ενυδρείο αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή. Μια αρκετά μεγάλη γυάλα, μπορεί να είναι εντάξει, δεδομένου ότι θα φροντίζετε να διατηρείτε τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.

Διατηρείτε το επίπεδο του pH σε 6.5 – 8.0, για να διασφαλίσετε την υγεία του Μαχητή.

Είναι καλό να έχετε ζωντανά φυτά μέσα στο ενυδρείο μια και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού.

Ο Μαχητής, λαμβάνει νερό από τον αέρα μέσω ενός ειδικού οργάνου που διαθέτει το οποίο ονομάζεται λαβύρινθος. Είναι λοιπόν ουσιώδες το πάνω μέρος της γυάλας να μην είναι κλειστό αεροστεγώς και να μπορεί το ψάρι ελεύθερα να ανεβαίνει στην επιφάνεια για να εισπνεύσει οξυγόνο. Προσοχή όμως το καπάκι να μην έχει κενά αρκετά μεγάλα, γιατί ο Μαχητής μπορεί να πηδήξει έξω!

Τέλος, η επιθετικότητα του Μαχητή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην επιλογή για πιθανούς συγκάτοικους.

X Μην έχετε δύο αρσενικά στον ίδιο χώρο. Αν και στη φύση ο χαμένος απλά υποχωρεί σε ασφαλές μέρος, στο ενυδρείο κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, οδηγώντας σε σύγκρουση η οποία καταλήγει σε θάνατο.
X Μην έχετε ένα αρσενικό και ένα θηλυκό στον ίδιο χώρο. Εκτός και αν είναι νεαρά αδέλφια, σε περίοδο αναπαραγωγής, υπάρχει διαχωριστικό ή η γυάλα είναι πολύ μεγάλη, το αρσενικό σκοτώνει το θηλυκό.
check1 Δύο ή περισσότερα θηλυκά, μπορούν να συνυπάρξουν δεδομένου ότι υπάρχει επαρκής χώρος και αρκετές κρυψώνες.
check1 Ο μαχητής μπορεί να συμβιώσει με άλλα είδη ψαριών. Θα χρειαστεί όμως να κάνετε έρευνα και πολλές δοκιμές πριν αποφασίσετε να βάλετε το Μαχητή με άλλα ψάρια. Έχετε πάντοτε ένα εναλλακτικό σχέδιο και έχετε το νου σας στις αντιδράσεις του Μαχητή, πριν συμβεί οτιδήποτε δυσάρεστο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαχητές που τρέφονται με μεγάλη ποικιλία από τροφές, ζουν περισσότερο, αναρρώνουν γρηγορότερα από βλάβες στα πτερύγια και παρουσιάζουν πιο λαμπερούς χρωματισμούς.

Ταίζετε καλής ποιότητας ειδική τροφή για Μαχητές. Μπορείτε να δίνετε επίσης κατεψυγμένες γαρίδες ή και κομμένα λαχανικά όπως καρότο, μπρόκολο και σιταροπούλα.

ΥΓΕΙΑ

Η ψηλή συγκέντρωση αμμωνίας σε μικρά δοχεία, προκαλεί αποδυνάμωση του ψαριού και βακτηριδιακές μολύνσεις που πολύ συχνά οδηγούν σε θάνατο. Συμπτώματα είναι πρησμένο στομάχι, ληθαργική συμπεριφορά και μειωμένη όρεξη.

Απότομες και δραστικές αλλαγές στη θερμοκρασία, οδηγούν σε σοκ και τελικά σε θάνατο.

Μπορεί να επέλθει πνιγμός αν το ψάρι δεν είναι σε θέση να βγει στη επιφάνεια για να εισπνεύσει οξυγόνο. Μην κλείνετε την επιφάνεια αεροστεγώς και φροντίστε ώστε ο χώρος να μην είναι τόσο στενός ώστε να εμποδίσει την άνοδο στην επιφάνεια.

Χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από 26 βαθμούς Κελσίου, οδηγούν σε λήθαργο και καθιστούν το ψάρι επιρρεπές σε ασθένειες.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

2-5 χρόνια. Η έλλειψη γνώσεων από πλευράς του ιδιοκτήτη και η ανεπαρκής φροντίδα, προκαλεί δραματική πτώση στο μέσο όρο ζωής.

 

Οι Μαχητές είναι πανέμορφα ψάρια και θα πρέπει να θεωρούνται ως ζωντανά πλάσματα και όχι ως διακοσμητικά στοιχεία. Έχουν τις δικές τους ανάγκες τις οποίες κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να γνωρίζει, να σέβεται και να τηρεί. Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να του παρέχετε αυτά που χρειάζεται, και θα είστε σε θέση να το απολαύσετε για πολλά χρόνια!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*