Birman Cat – Γάτα της Βιρμανίας

  •  
  •  
  •  
  •  
Κατάγεται από τη Δυτική Βιρμανία, όπου και θεωρούνταν ιερή. Η παράδοση αναφέρει ένα μύθο για το πώς η γάτα της Βιρμανίας απέκτησε τα χρώματα που έχει σήμερα : «Πριν πολλά χρόνια, άσπρες μακρύτριχες γάτες με κίτρινα μάτια, ήταν οι φύλακες του Ναού του Lao-Tsun. Η χρυσή Θεά του Ναού, η Tsun-Kyan-Kse είχε καταγάλανα μάτια. Ο Αρχιερέας, Mun-Ha είχε για συντροφιά μια πανέμορφη γάτα την οποία ονόμασε Sinh. Μια μέρα, ο Ναός δέχτηκε επίθεση και ο Mun-Ha σκοτώθηκε. Τη στιγμή του θανάτου του όμως, η αγαπημένη του γάτα Sinh, έβαλε τα πόδια της στο σώμα του και έστρεψε το βλέμμα της προς τη χρυσή Θεά.
birmanchubbybirmancloseupbirmankitty

.

Έτσι το τρίχωμα της Sinh, απέκτησε μια χρυσαφένια απόχρωση, τα μάτια της έγιναν γαλάζια όπως αυτά της Θεάς και το πρόσωπο, τα πόδια και η ουρά της, απέκτησαν το ζεστό χρώμα της γης. Τα πέλματα όμως τα οποία άγγιζαν τον Αρχιερέα, παρέμειναν κάτασπρα ως σύμβολο αγνότητας. Όλες οι υπόλοιπες γάτες του Ναού απέκτησαν τους ίδιους χρωματισμούς. Επτά μέρες αργότερα, η Sinh πέθανε, παίρνοντας μαζί της στον Παράδεισο την ψυχή του Αρχιερέα Mun-Ha». Μυστήριο περιτριγυρίζει και την πραγματική ιστορία της γάτας της Βιρμανίας. Αυτό που γνωρίζουμε στα σίγουρα, είναι ότι γύρω στο 1919, ένα ζευγάρι γάτες Βιρμανίας στάλθηκαν από τη Βιρμανία στη Γαλλία. Η αρσενική γάτα δεν κατάφερε να επιβιώσει από την ταλαιπωρία του μακρινού ταξιδιού, αλλά η θηλυκιά, η Sita, επέζησε και μάλιστα ήταν έγγυος.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πρόκειται για μεγάλη, κοντόχοντρη γάτα. Έχει μακρύ, μεταξένιο τρίχωμα, πιο λεπτό από το τρίχωμα της Περσικής γάτας. Η υφή του είναι τέτοια, ώστε δεν εμφανίζονται κόμποι, πράγμα που το καθιστά εύκολο στην περιποίησή του.
Το χρώμα της έχει μια ελαφριά απόχρωση του κίτρινου προς χρυσαφί και τα άκρα της πρόσωπο, πόδια, ουρά είναι σκουρόχρωμα. Τα χρώματα που εμφανίζονται στα άκρα της είναι : μαύρο (seal), σοκολατί (chocolate), γκρίζο-μπλε(blue), μωβ (lilac) και κόκκινο (red).

 

sealpoint chocolatebirman
bluepointbirman lilacpointbirman
redpointbirman

Το τρίχωμα της γάτας της Βιρμανίας είναι ασυνήθιστο λόγω των άσπρων «γαντιών» που έχει σε κάθε πόδι – τα δάκτυλα σε κάθε πόδι είναι άσπρα και μοιάζουν εκπληκτικά με γάντια -. Είναι η μόνη ράτσα που έχει κάτασπρα δάκτυλα. Οι γενετικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το χαρακτηριστικό είναι ακόμη άγνωστοι.
Τα μάτια είναι σχεδόν στρογγυλά και το χρώμα τους είναι βαθύ γαλάζιο (sapphire blue).
Έχει δυνατά σαγόνια, μύτη μεσαίου μεγέθους και αυτιά ελαφρώς μικρότερα από άλλες ράτσες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η προσωπικότητα της γάτας της Βιρμανίας είναι θαυμάσια! Είναι ευγενική και πολύ τρυφερή. Συνδέεται στενά με την οικογένειά της και χρειάζεται πολλή σημασία και χάδια. Δείχνει να έχει γνήσιο ενδιαφέρον και αγάπη για τον ιδιοκτήτη της, πράγμα λογικό αφού η Βιρμανίας εκτρέφονται για ολόκληρες γενιές ως γάτοι συντροφιάς. Είναι έξυπνη και περίεργη με τα όσα συμβαίνουν γύρω της και χρειάζεται πολλή προσοχή και ερεθίσματα για να παραμένει δραστήρια και σε εγρήγορση. Είναι παιχνιδιάρα και ζωηρή, ιδιαίτερα όταν είναι μικρή, αλλά ταυτόχρονα είναι ήσυχη όταν ο ιδιοκτήτης της είναι απασχολημένος με άλλα πράγματα.

{mos_fb_discuss:12}

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*