Maine Coon – Μέιν Κουν

  •  
  •  
  •  
  •  
Είναι μια από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος ράτσες κατοικίδιας γάτας και είναι γνωστή για την εξυπνάδα και τα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά της. Υπάρχουν πολλοί μύθοι οι οποίοι αναφέρονται στην καταγωγή της Μέιν Κουν. Ο επικρατέστερος υποστηρίζει ότι προήλθε από ζευγάρωμα ημιάγριων γάτων της πολιτείας του Μέιν με ρακούν!!Αν και βιολογικά αδύνατη, η ιστορία αυτή ενεπνεύστηκε από τη «θαμνώδη» ουρά της, όπως επίσης και από το γκρίζο-καφέ τρίχωμά της με τις ραβδώσεις και τα σημάδια που μοιάζει καταπληκτικά με αυτό του ρακούν. Έτσι, ο μύθος οδήγησε στο όνομα Μέιν Κουν ( από την πολιτεία του Μέιν και το ρακούν).

.

Αλλη μια δημοφιλής ιστορία, αναφέρει ότι η Μέιν Κουν προήλθε από τις έξι γάτες της Μαρίας Αντουανέτας, τις οποίες έστειλε στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών όταν σχεδίαζε να δραπετεύσει από τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Οι περισσότεροι εκτροφείς σήμερα, πιστεύουν ότι η Μέιν Κουν προήλθε από το ζευγάρωμα κοντότριχων ντόπιων γάτων και μακρύτριχων γάτων από την Ανγκόρα ή μακρύτριχων γάτων που έφτασαν στην Αμερική μέσω των Βίκινγκς.

Το 17ο με 18ο αιώνα, γάτες από την Ευρώπη αντιμετώπισαν το σκληρό χειμώνα της Νέας Αγγλίας και μόνο οι πιο δυνατές και σκληροτράχηλες κατάφεραν να επιβιώσουν. Μέσω της φυσικής επιλογής, εξελίχτηκε η Μέιν Κουν. Μια γάτα μεγάλη σε μέγεθος, δυνατή, με χοντρό και αδιάβροχο τρίχωμα και στοιβαρό ανάστημα.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Μέιν Κουν είναι πολύ μεγάλη γάτα. Ζυγίζει μέχρι και 11-12 Kg, με το αρσενικό να ζυγίζει μέσο όρο 6-9 Kg και το θηλυκό 3,5-6 Kg. Το αρσενικό μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος το 1m, ενώ η μακρύτερη γάτα στον κόσμο είναι μια Μέιν Κουν η οποία όταν μετρήθηκε το 2006 είχε μήκος 1,22m!! Για να φτάσει μια Μέιν Κουν στο τελικό της μέγεθος, χρειάζεται 4-5 χρόνια, περίπου το πενταπλάσιο απ’ότι χρειάζεται η συνηθισμένη γάτα!

Το τρίχωμά της δε μοιάζει με καμιάς άλλης γάτας. Είναι μετρίου μήκους προς μακρύ, πυκνό, βαρύ, γυαλιστερό και αδιάβροχο.

Τα πιο κοινά χρώματα είναι το καφέ και το γκρι, με ραβδώσεις, σημάδια και σπιράλ σχηματισμούς. Μπορεί όμως να έχει οποιοδήποτε χρωματισμό, εκτός από το σοκολατί και το λιλά των σιαμέζικων χρωματικών συνδυασμών.

Είναι μαλακό και λείο στην υφή και πολύ εύκολο στην περιποίηση. Οι περισσότερες Μέιν Κουν διατηρούν το τρίχωμά τους σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς να χρειάζονται ανθρώπινη βοήθεια. Εντούτοις, λόγω του μήκους και της ποσότητας του τριχώματος, τακτικά βουρτσίσματα – μια φορά την εβδομάδα-, το αναζωγονούν, βελτιώνοντας την υγεία και την κατάστασή του.

Τα χαρακτηριστικά του τριχώματός της, τη βοηθούν να επιβιώσει και να προσαρμοστεί σε άγριο και ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα. Είναι μακρύτερο στο στήθος, παρόμοιο με τη χαίτη του λιονταριού, παρέχοντας έτσι προστασία από τη βροχή και το χιόνι. Στην πλάτη και στο λαιμό είναι κοντότερο, προστατεύοντας τη γάτα από δυσάρεστες καταστάσεις όπως το «πιάσιμο» του τριχώματος στους θάμνους. Η μακριά και θαμνώδης ουρά, χρησιμοποιείται σαν φυσική ασπίδα ενάντια στο κρύο, αφού η Μέιν Κουν την τυλίγει γύρω της όταν κοιμάται τις ψυχρές χειμωνιάτικες νύχτες.

Το τρίχωμα αποτελείται από δύο στρώματα. Το υπόστρωμα και το εξωτερικό στρώμα που είναι μακρύτερο, γυαλιστερό και παρέχει προστασία από τους διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.

Τα αυτιά είναι μεγάλα, με μεγάλο εύρος κινήσεων και τρίχωμα στη κορυφή τους, πράγμα το οποίο κάνει την Μέιν Κουν να μοιάζει με Λύγκα. Τα μάτια είναι μεγάλα, με χρώμα πράσινο, πράσινο προς χρυσαφί ή χρυσαφί. Έχει φαρδύ στήθος, μακρύ, δυνατό και γωνιώδες σώμα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η Μέιν Κουν είναι γνωστή για την εξυπνάδα, τη ζωηρότητα και την επιδεξιότητά της.

Αν και συνδέεται στενά με τους ανθρώπους, εντούτοις δεν εξαρτάται από αυτούς. Είναι κάπως απίθανο για μια Μέιν Κουν να κάτσει στα γόνατα του αφεντικού της επιζητώντας χάδια. Προτιμά να βρίσκεται απλώς δίπλα του, παρακολουθώντας τις δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται και μάλιστα «βοηθώντας» όποτε μπορεί. Απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά και ακολουθεί το αφεντικό της από δωμάτιο σε δωμάτιο, περιμένοντας έξω από μια κλειστή πόρτα μέχρι να εμφανιστεί.

Είναι ήρεμη και χαλαρή σε οτιδήποτε και αν κάνει. Τα πάει πολύ καλά με σκύλους και παιδιά, όπως επίσης και με άλλες γάτες. Είναι δραστήρια, ζωηρή και παιχνιδιάρα. Η Μέιν Κουν έχει τη συμπεριφορά ενός μικρού γατιού σε όλη της τη ζωή, πράγμα που την καθιστά πραγματικά αξιαγάπητη!

Έχει «σκυλίσια χαρακτηριστικά» στην συμπεριφορά της. Της αρέσει να φέρνει πίσω μπάλες και άλλα αντικείμενα (playing fetch). Όπως ακριβώς και ένας σκύλος, φέρνει τη μπάλα στα πόδια του αφεντικού της, την αφήνει και περιμένει με αγωνία να την ξαναρίξει. Συνοδεύει το αφεντικό της στη βόλτα με το σκύλο, ή όταν πηγαίνει στο γραμματοκιβώτιο για να φέρει την αλληλογραφία.

Έχει την τάση να χρησιμοποιά τα πέλματά της πολύ –τα τυλίγει γύρω από ένα αντικείμενο για να μπορέσει να το σηκώσει- και επομένως μπορεί πολύ εύκολα να μάθει να ανοίγει ερμάρια, βρύσες, ή να τραβά το καζανάκι της τουαλέτας!! Μερικές Μέιν Κουν, χρησιμοποιούν τα πέλματά τους ακόμα και για να φάνε ή να πιούν.

Η χροιά της φωνής της είναι ιδιάιτερα λεπτή, ενώ όταν είναι χαρούμενη, βγάζει έναν όμορφο, χαρακτηριστικό ήχο-κάτι μεταξύ νιαουρίσματος και γουργουρίσματος-. Σπάνια νιαουρίζει και όταν το κάνει, εκπλήσσει τους πάντες γύρω της με τη γλυκιά και λεπτή φωνή της σε αντίθεση με το μυώδες και στοιβαρό σώμα της.

Δεν της αρέσει να τρώει μόνη, αλλά πάντα με τη συντροφιά ανθρώπων ή άλλων γάτων.

Της αρέσει να παίζει με το νερό αλλά όχι να μπαίνει μέσα στο νερό.

Αν την καταβάλει πλήξη και ανία, μπορεί να κάνει σκανταλιές. Για παράδειγμα μπορεί επίτηδες να ρίξει πράγματα κάτω από το τραπέζι ή το ψυγείο.

Λόγω του υψηλού δείκτη νοημοσύνης της, η Μέιν Κουν μπορεί να εκπαιδευτεί πολύ εύκολα.Μπορεί ακόμα και να εκπαιδευτεί να πηγαίνει βόλτα με το λουρί.

Ο αρσενικός Μέιν Κουν απολαμβάνει να κάνει τον κλόουν, διασκεδάζοντας τους πάντες γύρω του, ενώ η θηλυκιά κρατά μια πιο σοβαρή και αξιοπρεπής στάση. Και οι δύο όμως είναι παιχνιδιάρικα γατιά, γεμάτα ενέργεια και ζωντάνια καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η Μέιν Κουν είναι αξιαγάπητη! Ευγενική, καλόκαρδη, ζωηρή και τρυφερή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι είναι γνωστή ως ο «καλόκαρδος γίγαντας».

ΥΓΕΙΑ

Έχει γενετική προδιάθεση για δυσπλασία του μηρού (hip dysplasia) και υπερτροφική καρδιομυοπάθεια (hypertroficcardiomyopathy – HCM), η οποία μπορεί να είναι ήπιας ή πολύ σοβαρής μορφής. Η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια εμφανίζεται σε γάτες μεταξύ 1-7 χρόνων.

Επίσης, η ασθένεια των ούλων (gum disease), εμφανίζεται συχνότερα στη Μέιν Κουν απ’ότι σε οποιαδήποτε άλλη ράτσα.

Παρ’όλ’αυτά, η Μέιν Κουν θεωρείται μια υγιής, δυνατή και ανθεκτική γάτα και μπορεί να ζήσει μέχρι και πάνω από 20 χρόνια!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*