Afghan Hound – Λαγωνικό του Αφγανιστάν

afghan2
  •  
  •  
  •  
  •  

Μια από τις αρχαιότερες ράτσες. Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν πρωτοεμφανίστηκε όπως δηλώνει το όνομά του στο Αφγανιστάν, περισσότερο από 4000 χρόνια πριν. Υπάρχουν αναφορές για το σκύλο αυτό σε Αιγυπτιακούς πάπυρους και η μορφή του βρέθηκε χαραγμένη σε πολλές σπηλιές στο βόρειο Αφγανιστάν. Παρέμεινε αναλλοίωτο για αιώνες και η εξαγωγή του ήταν μέχρι πρόσφατα απαγορευμένη. Στην Ευρώπη εμφανίζεται μόλις τον 20ο αιώνα. Εξαιρετικά γρήγορο και ευκίνητο, αυτό το λαγωνικό όρασης χρησιμοποιείτο ευρέως για το κυνήγι κατσίκας, ελαφιού και άλλων ζώων. 

Σήμερα, ο ρόλος του ως κυνηγός ανήκει στο παρελθόν και θεωρείται κατοικίδιο «πολυτελείας» λόγω της αριστοκρατικής του εμφάνισης. Η ομορφιά του είναι εξωτική και σπάνια και αν και φαινομενικά σνομπ και ακατάδεκτο, εντούτοις είναι πολύ γλυκό και τρυφερό με τους ανθρώπους που θεωρεί οικογένειά του. Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν έχει πολλά ξεχωριστά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του και του προσδίδουν επάξια τον τίτλο του «Βασιλιά των σκύλων».

afghan2 afghan5 afghan6

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Έχει μεσαίο-μεγάλο μέγεθος. Είναι ψηλό και λεπτοκαμωμένο, με μακρύ και λεπτεπίλεπτο κεφάλι και δυνατό, μακρύ λαιμό. Τα αυτιά είναι φτερωτά και μακριά, σχεδόν «κολλημένα» στο κεφάλι. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά στο σχήμα και σκουρόχρωμα. Τα πόδια είναι καλυμμένα με μακρύ τρίχωμα και η ουρά, σχεδόν άτριχη, δημιουργεί μια χαρακτηριστική καμπή σαν δαχτυλίδι πάνω από την πλάτη, αποτελώντας ένα από τα πιο ιδιαίτερα γνωρίσματα της ράτσας αυτής. Οι ψηλοί γοφοί, το αξιοπερίεργο τρίχωμα και το μακρύ και ίσιο τρίχωμα που ξεκινά από το πάνω μέρος του κεφαλιού αποτελούν επίσης εμφανισιακά γνωρίσματα που καθιστούν το σκύλο αυτό πραγματικά μοναδικό.

 

Ύψος: 68.58-73.66cm για τα αρσενικά και ελαφρώς μικρότερο για τα θηλυκά.

Βάρος: 26-34kg.

 

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι παχύ, πολύ πλούσιο, μεταξωτό και απαλό στην υφή. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο χρώμα, αν και το πιο συνηθισμένο είναι το ξανθό με πιο σκουρόχρωμη μουσούδα και αυτιά. Για σκοπούς διαγωνισμού, τα άσπρα σημάδια, ιδιαίτερα στο κεφάλι, δεν είναι επιτρεπτά.

 afghan4  afghan3  afghan1  

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

 

Αριστοκράτης στην εμφάνιση, αριστοκράτης και στη συμπεριφορά! Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν είναι πράο και αξιοπρεπές, με τη χαρακτηριστική επιφυλακτικότητα και ψυχρότητα που ταιριάζει σε έναν ευγενή.

 

Ενώ με την πρώτη ματιά μπορεί να σχηματίσετε την εντύπωση ότι ο σκύλος αυτός είναι σνομπ, εντούτοις, είναι πάρα πολύ γλυκός και τρυφερός, έχει ευαίσθητη ψυχή και είναι  ιδιαίτερα πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του.

 

Επιπλέον, κατά το παιχνίδι, το Λαγωνικό του Αφγανιστάν δείχνει μια άλλη πιο παιχνιδιάρικη και αστεία πλευρά του εαυτού του.

 

Επιφυλακτικό και καχύποπτο με τους ξένους, αλλά σε καμία περίπτωση επιθετικό. Κρατά τις αποστάσεις του όταν πρόκειται για άτομα που δεν γνωρίζει. Μόλις όμως αντιληφθεί ότι έχει να κάνει με ένα αξιόλογο, έμπιστο άτομο, τότε θα αναδείξει τη γλυκιά πλευρά του χαρακτήρα του.

 

Οι σχέσεις του με άλλα ζώα είναι γενικά καλές, ειδικότερα με άλλους σκύλους μια και τα λαγωνικά είναι κοινωνικά σκυλιά. Έχετε όμως υπόψη σας ότι ως λαγωνικό, το ένστικτό του είναι να κυνηγά μικρά ζώα. Έτσι, γάτες, χάμστερ, κουνέλια και άλλα μικρά ζώα μπορεί να αποτελέσουν το θήραμα του Λαγωνικού του Αφγανιστάν. Η ιδιοσυγκρασία του κάθε σκύλου και ο βαθμός της κοινωνικοποίησης που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του, αποτελούν παράγοντες κλειδιά για την αρμονική συμβίωση του με άλλα κατοικίδια.

 

Αγαπά τα παιδιά, αλλά λόγω της ευαίσθητης φύσης του και του λεπτοκαμωμένου και ευάλωτου σώματός του, είναι προτιμότερο να συμβιώνει με μεγαλύτερα, πιο πειθαρχημένα παιδιά που έχουν μάθει να χειρίζονται το σκύλο με σεβασμό.

 

Αν και σκληροτράχηλο και ιδιαίτερα ανεξάρτητο, εντούτοις συνδέεται στενά με την οικογένειά του και μαραζώνει αν νιώθει ότι βρίσκεται στο περιθώριο. Απαιτεί πολύ αγάπη και προσοχή από τους δικούς του ανθρώπους για να νιώθει πραγματικά ευτυχισμένο.

 

Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν έχει τη φήμη ενός σκύλου δύσκολου στην εκπαίδευση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από ανεξαρτησία και αυτονομία. Δεν ακολουθεί τυφλά τις διαταγές σας και θα εκπλαγείτε από το γεγονός ότι πολλές φορές θα επιλέξει απλούστατα να σας αγνοήσει! Χρειάζεται συνεπής εκπαίδευση, τρυφερός χειρισμός και σεβασμός για το σκύλο αυτό για να έχετε θετικά αποτελέσματα. Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν είναι πολύ έξυπνο, έχει όμως δική του άποψη. Με μεγάλη του χαρά θα γίνει συνεργάτης αλλά ποτέ δούλος σας!

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

 

Το μακρύ και παχύ τρίχωμα, χρειάζεται πολύ φροντίδα για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Τα συχνά μπάνια –περίπου μια φορά την εβδομάδα-, βοηθούν στην πρόληψη δημιουργίας κόμπων. Το βούρτσισμα είναι προτιμότερο να γίνεται μόνο μετά το μπάνιο, καθώς το συχνό βούρτσισμα στεγνού τριχώματος μπορεί να το βλάψει και να συντελέσει στη δημιουργία κόμπων. Το βούρτσισμα είναι αρκετά επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία καθώς το τρίχωμα είναι πολύ πλούσιο και μακρύ. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από χτένες και άλλα προϊόντα περιποίησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Βεβαίως, υπάρχουν και οι επαγγελματίες στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για ένα επαγγελματικό και άψογο λουκ. Αν δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις πολλές απαιτήσεις όσων αφορά την περιποίηση του τριχώματος, υπάρχει πάντα και η ριζική λύση του κουρέματος.

 

Το τρίχωμα μαδάει σε μέτριο βαθμό, ολόχρονα.

 

Χρειάζεται πολύ άσκηση για να διατηρεί τη σωματική και ψυχική του ισορροπία. Αγαπά πολύ τους ανοιχτούς χώρους και καλό είναι να το αφήνετε να τρέχει ελεύθερο σε ανοιχτό αλλά ασφαλές χώρο. Επίσης, καθημερινές, μακριές βόλτες είναι απαραίτητες.

 

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα αν ασκείται αρκετά, αν και γενικά δε συνίσταται. Είναι όμως «σκύλος του σπιτιού» υπό την έννοια ότι ενώ απολαμβάνει τις βόλτες στην εξοχή, εντούτοις αρέσκεται να χαλαρώνει στο σπίτι, δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα.

 

ΥΓΕΙΑ

 

Έχει χαμηλή ανεκτικότητα στον πόνο και συνεπώς διάφοροι μικροτραυματισμοί μπορεί να του προκαλέσουν περισσότερη δυσφορία ή πόνο απ’ ότι κάποιος θα ανέμενε.

 

Καρκίνος και διάφορα είδη αλλεργιών είναι συνηθισμένα στη ράτσα αυτή.

 

Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν είναι επιρρεπές σε μια πάθηση που σχετίζεται με το θώρακα και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η πάθηση αυτή, γνωστή με την ονομασία chylothorax, είναι σπάνια και ευτυχώς μπορεί να διορθωθεί με εγχείριση αν διαγνωστεί εγκαίρως.

 

Μπορεί να εμφανίσει προβλήματα κατά την αναισθησία, λόγω του μικρού ποσοστού λίπους που έχει.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

 12-14 χρόνια.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*