American Cocker Spaniel – Κόκερ Σπάνιελ

  •  
  •  
  •  
  •  

Το όνομα Cocker προέρχεται από το αγγλικό woodcock, μπεκάτσα στα ελληνικά, ένα πουλί το οποίο ο σκύλος αυτός έβγαζε από την κρυψώνα του, βοηθώντας έτσι τον κυνηγό αφέντη του.

Σήμερα, αν και διατηρεί ακόμα τις κυνηγετικές του ικανότητες, το Κόκερ Σπάνιελ έχει αποκτήσει το ρόλο του σκύλου σύντροφου. Αποτελεί άριστη επιλογή για οικογενειακό κατοικίδιο λόγω του μοναδικού ταμπεραμέντου του. Ευχάριστο και κεφάτο, αθώο και πάντοτε ευγενικό, το Κόκερ Σπάνιελ έχει τεράστια αποθέματα αγάπης και τρυφερότητας. Η γλυκιά του φατσούλα σε συνδυασμό με την όμορφη προσωπικότητά του, πραγματικά θα σας κλέψει την καρδιά!

spaniel1.JPG
spaniel_puppy.jpg
spaniel2.JPG

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Μικρού προς μεσαίου μεγέθους, με κύριο χαρακτηριστικό τα μακριά, φτερωτά αυτιά. Το κεφάλι είναι στρογγυλό, τα μάτια στρογγυλά και σκουρόχρωμα με βλέμμα που αντικατοπτρίζει την ευχάριστη και τρυφερή προσωπικότητά του και τη δραστήρια φύση του.

Ύψος: Μέσος όρος 38cm για τα αρσενικά και 36.8cm για τα θηλυκά.

Βάρος: Μέσος όρος 7-14 kg.

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι άφθονο, μακρύ, μεταξωτό στην υφή και φτερωτό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία όσων αφορά τα χρώματα.

spaniel.JPG
Μονόχρωμο: Ξανθό (Buff) – από ανοιχτό κίτρινο μέχρι μπεζ-
Mαύρο
Κοκκινωπό –από ανοιχτό πορτοκαλί μέχρι σκούρο κόκκινο-.
Καφέ

spaniel_black&tan.JPGspaniel_brown&tan.jpg
Μονόχρωμο με σημάδια: Μονόχρωμο μαύρο ή καφέ με καφέ –κρεμ μέχρι καστανοκόκκινα- σημάδια σε διάφορα σημεία του σώματος.

spanie_black&whirw.jpgspaniel_white&red.jpgspaniel_white&brown.jpg
Δίχρωμο:
Άσπρο & Μαύρο
Άσπρο & Κόκκινο –από
ανοιχτό πορτοκαλί μέχρι
σκούρο κόκκινο-
Άσπρο & Καφέ

spaniel_tricolor.jpg
Τρίχρωμο: Κάθε ένας από τους πιο πάνω δίχρωμους συνδυασμούς με καφέ –κρεμ μέχρι καστανοκόκκινα- σημάδια σε διάφορα σημεία του σώματος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Θαρραλέο, του αρέσει να επιτελεί κάποιου είδους εργασία και να ευχαριστεί το αφεντικό του. Το Κόκερ Σπάνιελ είναι ιδανικό τόσο για σκύλος κυνηγιού όσο και για οικογενειακό κατοικίδιο.

Έχει ευχάριστη προσωπικότητα και είναι πραγματική απόλαυση να είσαι δίπλα του! Γλυκό, πολύ τρυφερό και καλόψυχο. Κεφάτο και δραστήριο, πάντοτε χαρούμενο και πολύ παιχνιδιάρικο.

Το Κόκερ Σπάνιελ είναι κοινωνικό και καλότροπο με άλλα κατοικίδια. Τα πηγαίνει καλά τόσο με σκύλους όσο και με πολλά άλλα είδη όπως γάτους, χάμστερ και πολλά άλλα.

Έχει την έμφυτη τάση να θέλει να ευχαριστήσει αυτούς που αγαπά και είναι ιδιαίτερα «υποτακτικό» στο αφεντικό του χωρίς να χρειάζεται να του επιβληθεί. Είναι εκ φύσεως πιστό και αφοσιωμένο. Βίαια ξεσπάσματα και σκληρές τιμωρίες είναι αχρείαστα σε όλες τις ράτσες και ειδικότερα στο Κόκερ Σπάνιελ λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του.

Σε γενικές γραμμές, οι σχέσεις του με τα παιδιά είναι πολύ καλές. Παιχνιδιάρικο και ζωηρό αλλά συνάμα τρυφερό και λεπτό στους τρόπους. Αυτό βέβαια, όπως σε όλες τις ράτσες, εξαρτάται τόσο από την ιδιοσυγκρασία του συγκεκριμένου σκύλου, τόσο και από το βαθμό της κοινωνικοποίησης που έλαβε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Επιλέξτε έναν υπεύθυνο εκτροφέα για την αγορά του σκύλου αυτού. Επιπλέον, οι γονείς οφείλουν να επιβλέπουν εν ώρα παιχνιδιού και να μάθουν τόσο στο σκύλο, όσο και στο παιδί τους κανόνες συμπεριφοράς στην μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Το Κόκερ Σπάνιελ λατρεύει τους ανθρώπους και λαχταρά την ανθρώπινη επαφή! Θέλει να νιώθει ότι αποτελεί μέλος της οικογένειας και ότι λαμβάνει μέρος στις δραστηριότητές σας για να νιώθει πραγματικά ευτυχισμένο. Φέρτε το σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Αυτό θα το ευχαριστήσει ιδιαίτερα και θα το κάνει πιο κοινωνικό, δρώντας προληπτικά στην έμφυτη τάση του να είναι ντροπαλό.

Είναι αρκετά έξυπνο και σε γενικές γραμμές εύκολο στην εκπαίδευσή του. Μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο όσων αφορά την υπακοή και πειθαρχία στους κανόνες του σπιτιού.

Αν θέλετε σκύλο φύλακα, το Κόκερ Σπάνιελ σίγουρα δεν είναι για σας. Αγαπά και εμπιστεύεται τους πάντες και έχει αθώα ψυχή χωρίς ίχνος επιθετικότητας. Παραταύτα, γαβγίζει αρκετά, λειτουργώντας έτσι ως «συναγερμός».

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Τα μάτια χρειάζονται τακτικό καθάρισμα.

Το τρίχωμα, αν αφεθεί στη φυσική του κατάσταση, χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα και συχνό μπάνιο. Μερικοί ιδιοκτήτες προτιμούν να κουρεύουν το Κόκερ Σπάνιελ τους. Στην περίπτωση αυτή, περιστασιακό βούρτσισμα και μπάνιο είναι αρκετά. Ο σκύλος αυτός μαδάει το τρίχωμά του ολόχρονα, σε μέτριο βαθμό.

Έχει μεγάλα αποθέματα ενέργειας και πολύ αντοχή, συνεπώς χρειάζεται αρκετή άσκηση για να διατηρείται σε φόρμα. Η άσκηση πρέπει να περιλαμβάνει παιχνίδι, μακριές καθημερινές βόλτες και ελεύθερο τρέξιμο σε ανοιχτό, ασφαλές χώρο.

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα δεδομένου ότι οι ανάγκες του για άσκηση θα ικανοποιούνται επαρκώς.

Το Κόκερ Σπάνιελ έχει τάση για ντροπαλότητα. Εκτενής κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και άλλα ζώα λειτουργεί αποτελεσματικά ως προληπτικό μέτρο.

ΥΓΕΙΑ

Τα αυτιά είναι μεγάλα και τριχωτά με αποτέλεσμα να μην αερίζονται ικανοποιητικά και συνεπώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μολύνσεων.

Επιρρεπές σε προβλήματα των ματιών όπως καταρράκτη, γλαύκωμα και progressive retinal atrophy (PRA), μια πάθηση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Ζητήστε τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά υγείας από τον εκτροφέα για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος δεν πάσχει από οποιαδήποτε οφθαλμική πάθηση.

Πιθανόν να παρουσιάσει προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αιμολυτική αναιμία.

Η επιλογή ενός ευσυνείδητου και υπεύθυνου εκτροφέα, ο οποίος στοχεύει στην εκτροφή υγιών σκύλων, είναι καίρια για την διασφάλιση καλής υγείας και μακροζωίας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

12-15 χρόνια.

Σημείωση: Το Αμερικάνικο Κόκερ Σπάνιελ προέρχεται από την αναπαραγωγή των Αγγλικών Κόκερ Σπάνιελς, English Cocker Spaniel, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Αμερική. Τόσο το English Cocker Spaniel και το American Cocker Spaniel είναι γνωστά ανά το παγκόσμιο με την ονομασία Cocker Spaniel. Εντούτοις, είναι ελαφρώς διαφορετικές ράτσες και η διαφορά τους έγκειται στην εμφάνιση. Το American Cocker Spaniel είναι πιο κοντό και μικρόσωμο από το English Cocker Spaniel. Επίσης, το  English Cocker Spaniel, έχει λιγότερο τρίχωμα στο κεφάλι και τα πόδια, δεν έχει τόσο εξογκωμένα μάτια και το κεφάλι του έχει ελαφρώς διαφοροποιημένο σχήμα. Επιπλέον, η μουσούδα του English Cocker Spaniel είναι πιο μακριά και μυτερή.

american cocker.jpg

American Cocker Spaniel
english_cocker_spaniel.jpg

English Cocker Spaniel

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*