Basset Hound – Μπάσετ Χάουντ

basset2
  •  
  •  
  •  
  •  

Η λέξη Basset σημαίνει «πολύ χαμηλός» στα Γαλλικά, περιγράφοντας έτσι το ανάστημα του Basset Hound. Κοντά πόδια, πολύ μακριά αυτιά και ένα βλέμμα που φαίνεται να κρύβει μέσα του τη θλίψη όλου του κόσμου, είναι τα στοιχεία που κάνουν το σκύλο αυτό αξιαγάπητο στην εμφάνιση.

Εξαίσιο λαγωνικό, με μύτη από τις καλύτερες στο σκυλίσιο κόσμο, το Basset Hound χρησιμοποιείτο ευρέως για το κυνήγι. Σήμερα, ο ρόλος του περιορίζεται κυρίως ως σκύλος συντροφιάς. Γλυκύτατος, ευγενικός και τρυφερός, αξιόπιστος με παιδιά, σκύλους, γάτους και όλων των ειδών τα ζώα, φιλικός με τους πάντες, το Basset Hound έχει κερδίσει επάξια μια θέση στα σαλόνια και τις καρδιές μας.

 basset2  basset3  basset4

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το Basset Hound είναι ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους, πολύ βαρύς συγκριτικά με το ύψος του. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι τα κοντά του πόδια και τα μεγάλα, βελουδένια και εξαιρετικά μακριά αυτιά του. Σε αναλογία με τις υπόλοιπες διαστάσεις του, θεωρείται ο πιο χοντροκόκαλος σκύλος.

Το δέρμα είναι χαλαρό και σχηματίζει ρυτίδες στην περιοχή του κεφαλιού. Το στήθος είναι πολύ βαθύ και στο λαιμό σχηματίζεται «προγούλι» το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο. Αυτό όμως που κάνει το Basset Hound πραγματικά αξιαγάπητο, είναι τα καφετιά του μάτια τα οποία είναι πολύ εκφραστικά. Το βλέμμα του είναι πάντοτε θλιμμένο, αλλά συνάμα γεμάτο καλοσύνη, χωρίς ίχνος κακίας ή επιθετικότητας.

 

Ύψος: 30-38cm για τα αρσενικά και 28-36cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 23-29kg για τα αρσενικά και 20-27kg για τα θηλυκά.

 

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι κοντό, τραχύ και λαμπερό. Μαδάει όμως αρκετά και ολόχρονα. Όσων αφορά το χρώμα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν καθόλου περιορισμοί. Τα πιο συνηθισμένα χρώματα όμως είναι το άσπρο & καστανοκόκκινο, άσπρο & λεμονί και τρίχρωμο (μαύρο, άσπρο & καστανοκόκκινο).

 

lemon red&white  tricolor
 Άσπρο & Λεμονί  Άσπρο & Καστανοκόκκινο  Τρίχρωμο

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Ευγενικό, καλότροπο, ήπιων τόνων και πολύ τρυφερό, το Basset Hound έχει αποποιηθεί του ρόλου του ως λαγωνικό και έχει πάρει μια θέση στον καναπέ του σπιτιού μας –κυριολεκτικά ομιλούντες-. Ο ήπιος και ήρεμος χαρακτήρας του και η πολύ γλυκιά φύση του, καθιστούν το σκύλο αυτό ένα εξαίρετο σύντροφο.

 

Θέλει να περιτριγυρίζεται από άλλα άτομα, είτε αυτά είναι άνθρωποι ή άλλα ζώα. Αγαπά τους ανθρώπους πάρα πολύ και λαχταρά την επαφή μαζί τους, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να μένει μόνο του για συχνά ή μεγάλα διαστήματα. Έχει ανάγκη να λαμβάνει αγάπη και προσοχή από τους ανθρώπους που αγαπά και αν νιώσει παραμελημένο θα μαραζώσει.

 

Το Basset Hound δεν έχει ίχνος κακίας ή επιθετικότητας μέσα του. Είναι αξιόπιστο με τα παιδιά, τα οποία λατρεύει, πάντα φιλικό με όλους, ακόμα και τους καλεσμένους σας και μπορεί να συνδεθεί στενά τόσο με άλλους σκύλους όσο και με γάτες και άλλα κατοικίδια.

 

Έχει εκ φύσεως πολύ καλούς τρόπους συμπεριφοράς και μπορεί να προσαρμοστεί σε όλων των ειδών τα περιβάλλοντα. Σε οικογένειες με παιδιά και άλλα ζώα, ως σύντροφος σε άτομα που μένουν μόνα και σε ηλικιωμένους. Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα, χρειάζεται όμως βασική άσκηση και περπάτημα για να διατηρείται σε φόρμα.

 

Μπορεί να γίνει λίγο πεισματάρικο σε θέματα εκπαίδευσης και είναι πιθανόν να δυσκολευτείτε όσων αφορά την πειθαρχία στους κανόνες του σπιτιού. Οπλιστείτε με πολύ υπομονή, επιμονή και αγάπη και θα έχετε τελικά θετικά αποτελέσματα. Πάντως, όσο καλά εκπαιδευμένο και αν είναι, είναι αναμενόμενο πολλές φορές να ακούει περισσότερο τη…. μύτη του παρά εσάς!

 

Το Basset Hound έχει τη δεύτερη καλύτερη «μύτη» μετά το Bloodhound. Μπορεί να ανιχνεύσει τα πάντα και από τεράστιες αποστάσεις. Αυτό όμως μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε όσους δεν ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν τις οσφρητικές του ικανότητες. Ο σκύλος αυτός έχει τη μύτη στο έδαφος και μόλις ανιχνεύσει κάτι…οσφρητικά ενδιαφέρον, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το ακολουθήσει. Έτσι, είναι σημαντικό να το έχετε πάντα σε λουρί και να θέτετε κανόνες πειθαρχίας οι οποίοι να τηρούνται κατά τη βόλτα. Μην υποτιμάτε τη δύναμή του. Το βαρύ και χοντροκόκαλο Basset Hound, μπορεί να σας παρασύρει μαζί του αν δεν έχετε την απαιτούμενη μυϊκή δύναμη!

 

Το  Basset Hound απολαμβάνει να κάθεται με τις ώρες στον καναπέ και να παρατηρεί τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Ένας σωστός τεμπελχανάς, θα κινηθεί μόνο όταν θα χρειαστεί να μεταφερθεί από τον καναπέ στην αγαπημένη του πολυθρόνα! Όταν όμως το πάτε για βόλτα ή όταν το προκαλέσετε για παιχνίδι, θα εκπλαγείτε με τη θετική του ανταπόκριση. Απολαμβάνει να τρέχει και να παίζει και έχει πολύ αντοχή και ενέργεια, αρκεί να του δώσετε το έναυσμα.

 

Έχει ένα βαθύ, μελωδικό γάβγισμα και συνηθίζει να γαβγίζει ή ακόμα και να ουρλιάζει όποτε θέλει κάτι. Κάνει ακόμα ένα περίεργο, μουρμουρητό όταν θέλει προσοχή, τόσο εκφραστικό και ιδιαίτερο που μοιάζει σχεδόν να μιλά.

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

 

Το λείο, κοντό τρίχωμα είναι πολύ εύκολο στην περιποίηση. Το  Basset Hound μαδάει ολόχρονα και το τακτικό βούρτσισμα θα βοηθήσει στην μείωση του φαινομένου της τριχόπτωσης, διατηρώντας ταυτόχρονα το δέρμα και το τρίχωμα σε καλή κατάσταση.

 

Καθαρίζετε τα αυτιά τακτικά καθώς είναι επιρρεπή σε μολύνσεις λόγω του μεγέθους και της μορφολογίας τους.

 

Μην το ταίζετε πολύ καθώς το υπερβολικό βάρος ασκεί πίεση στην σπονδυλική στήλη και τα κοντά του πόδια, οδηγώντας σε μυοσκελετικές παθήσεις, ακόμα και παράλυση.

 

Ταίζετε 2-3 μικρά γεύματα παρά ένα μεγάλο, καθώς ο σκύλος αυτός είναι επιρρεπής σε μια επώδυνη και ιδιαίτερα επικίνδυνη πάθηση του γαστρεντερικού με την ονομασία gastric dilatation volvulus. Μετά από ένα μεγάλο γεύμα είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση για οποιαδήποτε σημάδια δυσφορίας ή πόνου. Η πάθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες και μπορεί να κοστίσει τη ζωή του σκύλου αν δεν λάβει την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα εγκαίρως.

 

Αν και είναι από τις πιο κατάλληλες ράτσες για ζωή σε διαμέρισμα, το Basset Hound χρειάζεται επαρκή άσκηση για να είναι σε φόρμα. Μεγάλοι περίπατοι είναι απαραίτητοι επί καθημερινής βάσεως. Επιπλέον, δώστε του κίνητρα για παιχνίδι και τρέξιμο. Μπορεί να τρέχει με τις ώρες αν του δώσετε την ευκαιρία και θα του κάνει καλό τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

 

Προσέχετε να μην πηδά από ψηλά ούτε και να στρεσάρει με οποιοδήποτε τρόπο τα μπροστινά πόδια καθώς μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη.

 

ΥΓΕΙΑ

 

Θεωρείται υγιής σε σύγκριση με άλλες ράτσες σκύλων. Εντούτοις, όπως όλες τις ράτσες έτσι και το Basset Hound είναι επιρρεπές σε ποικίλες γενετικές παθήσεις. Οι πιο κοινές είναι το γλαύκωμα, η θρομβοπάθεια, η πάθηση von Willebrand’s  η οποία έχει να κάνει με ανωμαλία του κυκλοφορικού συστήματος, υποθυρεοειδισμός, δυσπλασία του ισχίου –hip dysplasia- και του αγκώνα –elbow dysplasia- και  patellar luxation, μια πάθηση κατά την οποία έχουμε μετακίνηση της επιγονατίδας.

 

Μπορεί να παρουσιάσει μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε παράλυση, λόγω της μορφολογίας του σκύλου αυτού. Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων. Μην ταίζετε μεγάλες ποσότητες φαγητού και αποθαρρύνετε το σκύλο από το να στρεσάρει με οποιοδήποτε τρόπο τα μπροστινά πόδια.

 

Είναι επιρρεπής σε μια πολύ επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρα πάθηση με την ονομασία gastric dilatation volvulus. Η πάθηση αυτή έχει να κάνει με το στομάχι, το οποίο τεντώνεται λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε αέρια και σε πολλές περιπτώσεις στρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Απαιτείται άμεση κτηνιατρική παρέμβαση για να σωθεί η ζωή του σκύλου. Είναι σημαντικό να μην ταίζετε μεγάλα γεύματα. Χωρίζετε το φαγητό σε 2-3 μικρά γεύματα παρά ένα μεγάλο. Επιβλέπετε για κάποιες ώρες μετά το γεύμα αν ο σκύλος καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαγητού.

 

Λόγω του ότι τα αυτιά είναι υπερβολικά μακριά, είναι επιρρεπή σε μολύνσεις και παθήσεις οι οποίες μπορεί να γίνουν χρόνιες και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και θανατηφόρες. Πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τον ιδιοκτήτη να μην πέφτουν στο φαγητό ή να αγγίζουν στο έδαφος.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

 

10-12 χρόνια.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*