Bullmastiff – Μπουλμαστίφ

  •  
  •  
  •  
  •  

Ο επιβλητικός και ρωμαλέος αυτός σκύλος, δημιουργήθηκε το 1800 από τη διασταύρωση του παλιού Αγγλικού Μπουλντόγκ και του Μαστίφ. Χρησιμοποιείτο ευρέως ως φύλακας και για τον εντοπισμό λαθροκυνηγών. Η απαράμιλλη ικανότητά του για φύλαξη και προστασία διατηρήθηκε μέχρι σήμερα καθώς είναι πολλοί αυτοί που τον εμπιστεύονται για αυτό το σκοπό. Παράλληλα όμως, είναι πλέον και αρκετά δημοφιλής ως οικογενειακό κατοικίδιο χάρη στη σοβαρότητα και την ηρεμία που τον χαρακτηρίζουν αλλά και στην ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει για τα παιδιά όλων των ηλικιών.

bullmastiff2.jpg bullmastiff1.jpg bullmastiff3.jpg

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Γενικά Χαρακτηριστικά

O Μπουλμαστίφ είναι ένας μεγαλόσωμος σκύλος με αθλητικό και μυώδες κορμί, πολύ ρωμαλέος και δυνατός και αν και μεγαλόσωμος, είναι ιδιαίτερα γρήγορος και ευκίνητος. Το κεφάλι είναι μεγάλο και πλατύ, με πολλές ρυτίδες και το βλέμμα είναι ιδιαίτερα αξιαγάπητο. Η έκφραση του Μπουλμαστίφ αποπνέει ηρεμία, φιλικότητα και εξυπνάδα. Η μουσούδα είναι σχετικά κοντή, τετραγωνισμένη και τις πλείστες φορές μαύρη στο χρώμα. Τα μάτια είναι σκούρα καστανά και τα αυτιά δεν είναι στητά, και έχουν σκούρο χρώμα.

Μέγεθος

Ύψος: 63-69cm για τα αρσενικά και 61-66cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 50-60kg για τα αρσενικά και 45-54kg για τα θηλυκά.

Τρίχωμα και Χρώμα

Το τρίχωμα είναι κοντό και ελαφρώς άγριο στην υφή.

Τρεις είναι οι βασικοί χρωματισμοί στο Μπουλμαστίφ. Το μπεζ-χρυσαφί (fawn), σε όλες του τις αποχρώσεις, δηλαδή από ανοιχτό κρεμ μέχρι σκούρο χρυσαφί.

bullmastiff_fawn.jpg

Το καστανοκόκκινο (red) και πάλι σε όλες τους τις αποχρώσεις, δηλαδή από ανοιχτό καφέ μέχρι κόκκινο-κανελί.

bullmastiff_red.jpg

Τέλος, μπορεί να είναι τιγρέ (brindle). Με τον όρο τιγρέ εννοούμε σκουρόχρωμες, συχνά μαύρες, ρίγες σε όλο το σώμα, πάνω σε μια πιο ανοιχτόχρωμη βάση. Στην περίπτωση του Μπουλμαστίφ, η βάση μπορεί να είναι ένα από τα δύο χρώματα που προαναφέραμε –fawn ή red-.

 bullmastiff_brindle_red.jpg  bullmastiff_brindle_fawn.jpg

Η μουσούδα είναι συνήθως μαύρη –μαύρη μάσκα- και γενικώς στο κεφάλι είναι συνηθισμένο να υπάρχουν περιοχές με πιο σκούρο εώς και μαύρο χρώμα. Λίγο άσπρο στο στήθος μπορεί επίσης να υπάρχει.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Ο Μπουλμαστίφ χρησιμοποιείτο αρχικά για να εντοπίζει και να ακινητοποιεί –ποτέ να σκοτώνει- παράνομους κυνηγούς και ψαράδες. Σήμερα, είναι ένας εξαίσιος φύλακας και συνάμα ένας έμπιστος και αξιαγάπητος σύντροφος για όλη την οικογένεια.

Έχει έμφυτο το ένστικτο της προστασίας και δεν θα διστάσει ούτε λεπτό όταν πρόκειται να προστατεύσει την οικογένειά ή το σπίτι του. Είναι πάρα πολύ γενναίος και θαρραλέος, χωρίς όμως να είναι επιθετικός. Δεν θα τραυματίσει κάποιο ληστή για παράδειγμα αλλά θα τον ακινητοποιήσει, για να αναλάβετε εσείς τα υπόλοιπα.

Παρά το «τρομακτικό» του λουκ και τον ατρόμητο χαρακτήρα του, το Μπουλμαστίφ έχει την καρδιά ενός κουταβιού. Είναι πάρα πολύ τρυφερός και συνδέεται στενά με την οικογένειά του. Είναι πολύ ήπιων τόνων, σοβαρός και συνεσταλμένος, πάντα γαλήνιος και καλότροπος.

Λαχταρά τη συνεχή επαφή και αλληλεπίδραση με τους οικείους του. Συνεπώς, αν το ωράριό σας δεν σας το επιτρέπει ή αν δεν σκοπεύετε να περνάτε αρκετό χρόνο με το σκύλο, τότε ίσως ο Μπουλμαστίφ να μην κάνει για σας.

Ένα από τα… ατού του είναι η σχέση του με τα παιδιά. Ιδιαίτερα υπομονετικός και ανεκτικός με τα καμώματα των μικρών παιδιών, αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο. Εννοείται βέβαια ότι ο ιδιοκτήτης οφείλει, όσο «καλός» και να είναι ο σκύλος, να εκπαιδεύσει και να κοινωνικοποιήσει το σκύλο του ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε απρόβλεπτες συμπεριφορές. Επιπρόσθετα, λόγω του μεγάλου μεγέθους του Μπουλμαστίφ, επιβάλλεται η επίβλεψη εν ώρα παιχνιδιού καθώς μπορεί κατά λάθος να ρίξει κάτω ένα μικρό παιδάκι και να το τραυματίσει.

Είναι εξαιρετικά πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του και έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Συνεπώς, είναι σε γενικές γραμμές εύκολος σε θέματα εκπαίδευσης και υπακοής. Έχει όμως ανεξάρτητη φύση και συχνά του αρέσει να παίρνει μόνος του αποφάσεις, έτσι χρειάζεται ένα δυναμικό ιδιοκτήτη ο οποίος να θέτει και να παραμένει σταθερός σε κάποιους κανόνες πειθαρχίας. Ο Μπουλμαστίφ μπορεί στα χέρια ενός «παθητικού» ιδιοκτήτη να γίνει πεισματάρης και ξεροκέφαλος και να αγνοεί παντελώς τις εντολές τους ιδιοκτήτη του, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με άλλους σκύλους, όμως θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ως σκύλος φύλακας, είναι αρκετά κτητικός και είναι πιθανόν να παρουσιάσει επιθετικότητα προς άλλους σκύλους. Ένας αρσενικός Μπουλμαστίφ πιθανόν να μην μπορεί να συνυπάρξει με κάποιον άλλο αρσενικό σκύλο, ειδικότερα όταν ο δεύτερος σκύλος είναι εξίσου κτητικός. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Η σωστή κοινωνικοποίηση προλαμβάνει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Θα ήταν καλό να σκεφτείτε και τη στείρωση καθώς εξαλείφει σχεδόν εντελώς την επιθετικότητα, ιδιαίτερα όταν γίνεται σε πολύ νεαρή ηλικία -6 μηνών με 1 χρόνο-.

Όσων αφορά άλλα κατοικίδια, με σωστή κοινωνικοποίηση, μπορεί να συμβιώσει μαζί τους χωρίς προβλήματα. Λόγω μάλιστα του έντονου ένστικτου προστασίας που έχει, είναι πολύ πιθανόν ακόμη και να τα…νταντεύει.

Είναι κάπως επιφυλακτικός με τους ξένους και τους αποδέχεται μόνο όταν οι…συστάσεις γίνουν από ένα άτομο της οικογένειας, έμπιστο και αγαπητό στο σκύλο.

Δεν είναι θορυβώδης σκύλος. Δεν θα τον ακούσετε να γαβγίζει συχνά, παρά μόνο όταν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να το κάνει.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Περιποίηση

Χτενίζετε το τρίχωμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ένα καθαρό, νωπό πανί, είναι αρκετό για να απομακρύνει βρωμιές και νεκρές τρίχες. Ο σκύλος αυτός μαδάει πολύ λίγο.

Το τρίχωμα είναι αδιάβροχο και διατηρείται από μόνο του καθαρό. Κάνετε μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Κόβετε τα νύχια αρκετά συχνά.

Ελέγχετε τις πατούσες για πληγές και εκδορές καθώς ο Μπουλμαστίφ κουβαλά μεγάλο βάρος.

Συνθήκες Διαβίωσης

Καθώς είναι ήσυχος, με ήπιο  ταμπεραμέντο, μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα δεδομένου βέβαια ότι ασκείται επαρκώς.

Είναι αρκετά ευάλωτος σε ακραίες θερμοκρασίες.

Άσκηση

Χρειάζεται αρκετή άσκηση για να διατηρείται σε φόρμα και για να είναι πνευματικά υγιής. Οι καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες και καλό θα ήταν να τον αφήνετε να τρέξει ελεύθερο σε ένα ανοιχτό, ασφαλή, περιφραγμένο χώρο τακτικά. Έχει την τάση να είναι λίγο τεμπέλης και είναι σημαντικό να τον παρακινείτε ώστε να ασκείται όσο πρέπει.

Διατροφή

Έχει την τάση να παίρνει βάρος εύκολα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ταίζετε τροφή άριστης ποιότητας και να ελέγχετε την ποσότητα. Ο κτηνίατρος θα σας κατατοπίσει σε αυτό.

Είναι προτιμότερο να ταίζετε 2-3 μικρά γεύματα παρά ένα μεγάλο καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα και μια ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση με την ονομασία bloat –βλ. πιο κάτω-.

Εκπαίδευση

Είναι έξυπνος και αφοσιωμένος στο αφεντικό του, είναι όμως πεισματάρης και αρκετά ανεξάρτητος. Χρειάζεται λοιπόν ένα δυναμικό ιδιοκτήτη, ικανό να έχει πάντοτε το πάνω χέρι. Το μεγάλο του μέγεθος, το δυνατό προστατευτικό του ένστικτο και η ανεξάρτητη φύση του τον καθιστούν ακατάλληλο για άτομα παθητικά και για άπειρους ιδιοκτήτες.

Κοινωνικοποίηση

Κοινωνικοποιήστε από νωρίς με άλλα σκυλιά και κατοικίδια, όπως επίσης και με άλλους ανθρώπους εκτός της οικογένειας. Μπορεί να γίνει επιθετικό με άλλα σκυλιά –ειδικότερα του ιδίου φύλου- και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τους ξένους. Η κοινωνικοποίηση λοιπόν είναι καίριας σημασίας.

ΥΓΕΙΑ

Επιρρεπής σε προβλήματα των αρθρώσεων –hip dysplasia, elbow dysplasia- και σε αρθρίτιδα. Πιθανόν να εμφανίσει διάφορους τύπους καρκίνου, ανωμαλίες στις βλεφαρίδες και δερματικά προβλήματα.

Μπορεί να παρουσιάσει τυμπανισμό –bloat- μια επώδυνη και πολύ επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία το στομάχι διογκώνεται και γυρίζει γύρω από τον εαυτό του. Απαιτείται άμεση επέμβαση από κτηνίατρο για να σωθεί η ζωή του σκύλου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

8-10 χρόνια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*