Cane Corso – Κέιν Κόρσο

  •  
  •  
  •  
  •  
Κατάγεται από την Ιταλία και πρόγονός του θεωρείται ο Canis Pygnax, ο αρχαίος ρωμαϊκός σκύλος που χρησιμοποιούνταν σε μάχες. Για χρόνια, αποτελούσε έναν πολύτιμο σύντροφο για τους Ιταλούς και είχε ρόλο κυνηγού και φύλακα. Η δύναμη, το κουράγιο, η αφοσίωση και η έντονη επιθυμία για δουλειά είναι στοιχεία που παραμένουν μέχρι σήμερα, καθιστώντας το σκύλο αυτό μια από τις ιδανικότερες επιλογές για σκύλο φύλακα αλλά και για οικογενειακό κατοικίδιο.

Παρά την άγρια εμφάνισή του, ο Κέιν Κόρσο είναι ήρεμος και τρυφερός, στενά δεμένος με όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Με τη σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, μπορεί να γίνει ένας απολαυστικός σύντροφος και ένας ακούραστος προστάτης της οικογένειας και της ιδιοκτησίας σας.

canecorso_red.jpg canecorso_close.jpg canecorso2.jpg

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Με μέτριο προς μεγάλο μέγεθος, ο Κέιν Κόρσο είναι ένας σκύλος πολύ αθλητικός και δυνατός και συνάμα ιδιαίτερα κομψός, με όμορφες γραμμές.

Τα αυτιά είναι μέτρια σε μέγεθος αν αφεθούν στην φυσική τους κατάσταση ενώ συνήθως «κόβονται» με μια επέμβαση γνωστή ως cropping, για να είναι στητά και τριγωνικά.

Η ουρά είναι συνήθως κομμένη, με μια επέμβαση γνωστή ως docking.

Η μουσούδα είναι πολύ φαρδιά και ο λαιμός, οβάλ στο σχήμα, πολύ μυώδης και πλατύς.

Το βλέμμα αποπνέει εξυπνάδα και εγρήγορση.

Ύψος: Για τα αρσενικά 64-68 cm και για τα θηλυκά 60-64 cm.

Βάρος: Για τα αρσενικά 45-50 Kg και για τα θηλυκά 40-45 kg.

Χρώμα και Τρίχωμα

Το τρίχωμα είναι κοντό, γυαλιστερό και εφαρμοστό στο σώμα. Είναι δύσκαμπτο, σκληρό στην υφή και πολύ πυκνό. Κάτω από το εξωτερικό στρώμα, υπάρχει ένα λεπτό υπόστρωμα το οποίο γίνεται πιο χοντρό σε κρύο καιρό.

Το χρώμα μπορεί να είναι μαύρο, γκρι, διάφορες αποχρώσεις του γκρι –από ανοιχτό ασημί μέχρι γκρι-μπλε-, καστανοκόκκινο, μπεζ-χρυσαφί (fawn) και διάφορες αποχρώσεις του μπεζ-χρυσαφί.

canecorso_black.jpg

Μάυρο
canecorso_grey.jpg

Γκρι – μπλε
canecorso_red.jpg

Καστανοκόκκινο
canecorso1.jpg

Μπεζ – χρυσαφί

 

Σε όλα τα παραπάνω χρώματα, μπορεί να παρουσιαστεί ένα χρωματικό μοτίβο με την ονομασία brindling. Αυτό σημαίνει ότι στο βασικό χρώμα υπάρχουν ρίγες από ένα άλλο, πιο σκούρο χρώμα οι οποίες καλύπτουν όλο το σώμα.

canecorso_greybridle.jpg

Γκρίζο – brindle
canecorso_fawnbrindle.jpg

Μπλε – brindle

 

Στο καστανοκόκκινο και το μπεζ-χρυσαφί, είτε υπάρχει brindling είτε όχι, ο σκύλος έχει μαύρη «μάσκα» η οποία καλύπτει την μουσούδα αλλά δεν εκτείνεται μέχρι τα μάτια.
Επιπρόσθετα, είναι πιθανόν να υπάρχουν άσπρο στο στήθος, το λαιμό,το πηγούνι ή/και χαμηλά στα πόδια.

canecorso_mask.jpg

Η μαύρη μάσκα στην περιοχή της μουσούδας.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Ο Κέιν Κόρσο είναι ένας εξαίρετος προστάτης της οικογένειας και του σπιτιού του. Με αριστοκρατική και μεγαλοπρεπή εμφάνιση, ευγενή και ήπιο χαρακτήρα, ο σκύλος αυτός είναι πραγματικά εντυπωσιακός.

Πολύ πιστός στο αφεντικό του, με μια έμφυτη τάση να ευχαριστεί τους οικείους του. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα έξυπνος και μπορεί να εκπαιδευτεί εύκολα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τα βασικά συστατικά που συνθέτουν την μοναδική ικανότητα του σκύλου αυτού να φυλάει το σπίτι, την ιδιοκτησία και την οικογένεια.

Ο Κέιν Κόρσο έχει ισορροπημένο και σταθερό χαρακτήρα. Μπορεί να είναι ένας ατρόμητος, ακούραστος φύλακας, αλλά μέσα στο σπίτι είναι ήσυχος και ηπίων τόνων.

Αν και για πολλούς τρομαχτικός στην εμφάνιση, εντούτοις είναι πολύ τρυφερός με τους δικούς του ανθρώπους, δένεται γρήγορα με αυτούς που θεωρεί οικογένειά του.

Ένας καλοαναθρεμμένος Κέιν Κόρσο, είναι απίθανος με τα παιδιά της οικογένειας. Αξιόπιστος και τρυφερός μαζί τους, πολλές φορές υπερπροστατευτικός! Παρατάυτα, ο σκύλος αυτός είναι πολλές φορές κτητικός και κυριαρχικός, άρα θα πρέπει να μάθετε τα παιδιά σας να σέβονται το σκύλο και να μην παίζουν άγρια μαζί του. Όπως και να έχει, πάντοτε επιβλέπετε όταν πρόκειται για μικρά παιδιά και ιδιαίτερα εν ώρα παιχνιδιού. Η γραμμή που χωρίζει το παιχνίδι από την κακομεταχείριση και την παραβίαση του προσωπικού χώρου του σκύλου είναι πολύ λεπτή και μη αντιληπτή από ένα μικρό παιδί.

Είναι επιφυλακτικός και κάπως συγκρατημένος με τους ξένους. Αν δεν κοινωνικοποιηθεί σωστά, υπάρχει πιθανότητα να επιδείξει επιθετικότητα σε άτομα που δεν γνωρίζει. Ένας Κέιν Κόρσο πρέπει να παραμένει αδιάφορος όταν ένας ξένος τον προσεγγίσει και πρέπει μόνο να επιτίθεται όταν υπάρχει πραγματική απειλή. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ιδιοκτήτη και την εκπαίδευση/ κοινωνικοποίηση που αυτός θα του παρέχει.

Λόγω της έμφυτης αποστροφής του προς τους ξένους, θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με ξένα παιδάκια. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα Κέιν Κόρσο θα πρέπει να «ανέχεται» την παρουσία των επισκεπτών σας, όταν αντιληφθεί ότι είναι φίλοι και όχι «εισβολείς».

Αρέσκεται να μένει κοντά στο σπίτι και τους ιδιοκτήτες του και δεν έχει την τάση να περιπλανιέται γυρεύοντας για καβγάδες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει όταν κάποιος άλλος σκύλος τον προκαλέσει. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κοινωνικοποίησή του. Πρέπει από κουταβάκι να έρθει σε επαφή με άλλους σκύλους ούτως ώστε να μπορεί να αλληλεπιδρά και να συμβιώνει μαζί τους αρμονικά.

Έχει έμφυτο το ένστικτό του κυνηγού και πιθανότατα θα θεωρήσει ως λεία μικρά ζωάκια. Επομένως, ενώ μπορεί με τη σωστή κοινωνικοποίηση να συμβιώσει αρμονικά με άλλους σκύλους, ακόμα και γάτους, εντούτοις δεν πρέπει να τον εμπιστεύεστε με μικρότερα ζωάκια όπως κουνέλια και χάμστερ.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Περιποίηση Τριχώματος

Το τρίχωμα χρειάζεται μόνο περιστασιακό βούρτσισμα για απομάκρυνση των νεκρών τριχών. Η ράτσα αυτή παρουσιάζει πολύ ελαφριά εώς καθόλου τριχόπτωση.

Συνθήκες Διαβίωσης

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα δεδομένου ότι λαμβάνει επαρκή άσκηση. Μπορεί να ζει στην αυλή, δεδομένου ότι θα έχει το δικό του χώρο, με τις σωστές προδιαγραφές στον οποίο θα χαλαρώνει και θα προστατεύεται από το κρύο και τη ζέστη.

Άσκηση

Είναι πολύ αθλητικός σκύλος με αρκετά αποθέματα ενέργειας, συνεπώς χρειάζεται καθημερινή, εντατική άσκηση για να παραμείνει σε φόρμα τόσο σωματική όσο και πνευματική. Οι καθημερινές, μεγάλες σε διάρκεια βόλτες είναι απαραίτητες.

Εκπαίδευση

Χρειάζεται ένα δυναμικό ιδιοκτήτη ο οποίος θα θέτει ξεκάθαρους κανόνες συμπεριφοράς και θα είναι αυστηρός και συνεπής στην τήρησή τους. Πρέπει να παραμένετε ο αρχηγός της αγέλης, καθώς ο Κέιν Κόρσο έχει δυνατή θέληση και μπορεί να γίνει αρκετά πεισματάρης, δημιουργώντας προβλήματα αν θεωρήσει ότι έχει το επάνω χέρι. Μαθήματα πειθαρχίας από κάποιον ειδικό, θα βοηθήσουν πολύ αν έχετε αυτή τη δυνατότητα.

Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση επιβάλλεται. Φέρτε τον σε επαφή με άλλους σκύλους, παιδιά και ανθρώπους. Ένας μη κοινωνικοποιημένος Κέιν Κόρσο μπορεί να γίνει επιθετικός με άγνωστα άτομα και με άλλα ζώα, ιδιαίτερα με άλλους σκύλους.

ΥΓΕΙΑ

Είναι πολύ ανθεκτικός και υγιής σκύλος, με τα τυπικά προβλήματα στις αρθρώσεις και τα κόκαλα που παρουσιάζουν οι μεγαλόσωμες ράτσες γενικότερα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

10-11 χρόνια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*