Cavalier King Charles Spaniel – Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

  •  
  •  
  •  
  •  
Το Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ προέρχεται από το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, ένα σκύλο ιδιαίτερα αγαπητό από τους βασιλείς της Μεγάλης Βρετανίας. Απεικονίζεται σε πολλούς πίνακες του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα.

cavalier1.jpg cavalier_closeup.jpg cavalier_painting.jpg

Με επιλεκτική αναπαραγωγή, προήλθε το σημερινό Καβαλιέρ, το οποίο έχει επίπεδο κεφάλι μακριά μουσούδα. Γλυκύτατο στην εμφάνιση, με χαρωπό και φιλικό χαρακτήρα, το Καβαλιέρ είναι σήμερα ένας ασύγκριτος σκύλος συντροφιάς.

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ένα μικρόσωμο σπάνιελ, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα μεγάλα, σκουρόχρωμα, στρογγυλά και εκφραστικά μάτια του, που του δίνουν αυτό το αγαπησιάρικο λουκ! Η ουρά του είναι τριχωτή και μακριά, μερικές φορές κομμένη -αν και αυτό δεν συνηθίζεται πλέον-. Τα αυτιά του είναι πολύ μακριά, με άφθονο τρίχωμα. Το κεφάλι είναι σχεδόν επίπεδο ενώ η μουσούδα του είναι σχετικά μακρουλή, «κωνική» στο σχήμα (μια από τις βασικές διαφορές με το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, το οποίο έχει σχεδόν επίπεδη μουσούδα).

Ύψος: 30-33 cm.

Βάρος: 5-8 kg.

Τρίχωμα και Χρώμα


Το τρίχωμά του είναι μετρίου μήκους, μεταξένιο στην υφή. Είναι γενικά ίσιο, μπορεί όμως να είναι ελαφρά κυματιστό. Κατά την ενηλικίωση, το Καβαλιέρ αποκτά «φτερωτό» τρίχωμα στα αυτιά, το στήθος, τα πόδια και την ουρά.

Το πιο συνηθισμένο χρώμα είναι περλέ άσπρο, με καστανοκόκκινες κηλίδες (Blenheim).

cavalier_blenheim.JPG

Μπορεί επίσης να είναι μαύρο με καφέ κηλίδες πάνω από τα μάτια, στα μάγουλα, στο εσωτερικό των αυτιών, το στήθος, τα πόδια και στην εσωτερική μεριά της ουράς (Black and Tan).

cavalier_black_tan.jpg

Άλλος ένας πιθανός χρωματικός συνδυασμός είναι το μονόχρωμο ρουμπινένιο κόκκινο (Ruby).

cavalier_ruby.jpg

Τέλος, το Καβαλιέρ μπορεί να είναι τρίχρωμο. Δηλαδή ασπρόμαυρο με καφέ κηλίδες πάνω από τα μάτια, στα μάγουλα, στο εσωτερικό των αυτιών, το στήθος, τα πόδια και στην εσωτερική μεριά της ουράς (Tricolor).

cavalier_tricolor.jpg

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Φιλικό και πάρα πολύ τρυφερό, το Καβαλιέρ αγαπά τους πάντες γύρω του και μοιάζει να είναι πάντα χαρούμενο!

Απολαμβάνει να κάθεται στα γόνατά σας επιζητώντας χάδια και αγκαλιές χωρίς όμως να αρκείται μόνο σε αυτό. Είναι παιχνιδιάρικο, γεμάτο ενέργεια και ζωντάνια, έτσι απολαμβάνει εξίσου μια βόλτα έξω στη φύση ή πολύωρο παιχνίδι με την οικογένεια.

Αν και ιδιαίτερα ενεργητικό, το Καβαλιέρ, δεν προκαλεί μπελάδες, δεν γαβγίζει ακατάπαυστα, ούτε και επιδεικνύει οποιουδήποτε είδους νευρικές συμπεριφορές. Είναι γλυκύτατο και συμπεριφέρεται…ευπρεπώς χωρίς τη δική σας παρέμβαση ή προτροπή.

Έχει έμφυτη την επιθυμία να ευχαριστεί την οικογένειά του και τη νοημοσύνη ώστε να αντιλαμβάνεται τι επιτρέπεται να κάνει και τι όχι. Συνεπώς, ο σκύλος αυτός εκπαιδεύεται εύκολα και μαθαίνει πολύ γρήγορα νέα πράγματα.

Το Καβαλιέρ είναι εκ φύσεως καλότροπο και ευγενικό, πράγμα που το καθιστά «εύκολο» στις σχέσεις του τόσο με τους ανθρώπους όσο και με άλλα ζώα. Πολύ αγαπησιάρικο, ιδιαίτερα υπομονετικό και τρυφερό, αποτελεί έναν πολύ καλό σύντροφο για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Τα πηγαίνει επίσης εξαίσια με άλλους σκύλους και άλλα κατοικίδια και συχνά αναπτύσσει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μαζί τους.

Το Καβαλιέρ είναι ένας σκύλος που λατρεύει τους ανθρώπους και επιζητά τη συνεχή επαφή μαζί τους. Συνεπώς, δεν μπορεί να μένει μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η παρέα άλλων σκύλων ή ζώων βοηθά πολύ, αλλά και πάλι αν είσαστε πολυάσχολοι, τότε ο σκύλος αυτός δεν κάνει για σας.

Ένα από τα μεγαλύτερα ατού του Καβαλιέρ είναι η προσαρμοστικότητά του. Μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε σπίτια με πολλά κατοικίδια –σκύλους ή άλλα- και είναι ιδανικός για οικογένειες με παιδιά, μικρά ή μεγάλα, όπως επίσης και για ηλικιωμένους.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Περιποίηση Τριχώματος

Το τρίχωμα του Καβαλιέρ, αν και εντυπωσιακό, εντούτοις λόγω του μήκους του χρειάζεται τακτική περιποίηση για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Χτενίζετε καθημερινά και δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στα αυτιά, καθώς το «φτερωτό» τρίχωμα εκεί έχει την τάση να μπερδεύεται και να κάνει κόμπους.

Σε θερμά κλίματα, τα αυτιά είναι ευάλωτα στα διάφορα εξωπαράσιτα, συνεπώς το βαρύ, άφθονο τρίχωμα στην περιοχή των αυτιών, θα πρέπει να κουρεύεται ώστε να είναι πιο λεπτό και να μην ευνοεί την ανάπτυξη παρασίτων. Το τρίχωμα του Καβαλιέρ μαδάει σε μέτριο βαθμό.

Το τρίχωμα του δεν επιδέχεται κανενός τύπου κούρεμα ή τριμάρισμα, με εξαίρεση τις τρίχες που φυτρώνουν ανάμεσα στα μαξιλαράκια, στις πατούσες.

Περιποίηση Σώματος

Καθαρίζετε τα αυτιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Καθαρίζετε και ελέγχετε τα μάτια συχνά για τυχόν μολύνσεις.

Μην κάνετε μπάνιο περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς. Μετά το μπάνιο, φροντίστε ώστε ο σκύλος να στεγνώσει εντελώς και να είναι ζεστός.

Διατροφή

Να είσαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί  με την ποιότητα και ποσότητα της τροφής, καθώς το Καβαλιέρ έχει την τάση να βάζει βάρος πολύ εύκολα.

Συνθήκες Διαβίωσης

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα, με απαραίτητη προϋπόθεση να πηγαίνει καθημερινές βόλτες. Μπορεί να ζήσει και σε σπίτια με αυλή –μια μικρή αυλή είναι ικανοποιητική-.

Το Καβαλιέρ δυσφορεί σε ζεστά κλίματα, συνεπώς καλό είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες –που στην Κύπρο όπως όλοι γνωρίζουμε είναι δυσβάσταχτοι-, να έχει σκιερό καταφύγιο και φρέσκο νερό στη διάθεσή του, ιδανικότερα να έχει πρόσβαση σε δωμάτιο με κλιματισμό, και να ασκείται –παιχνίδι ή βόλτα- νωρίς το πρωί ή/και αργά το απόγευμα.

Έχει ανάγκη από συνεχή αλληλεπίδραση με ανθρώπους και θέλει να νιώθει ενεργό μέλος της οικογένειας. Επομένως, δεν θα πρέπει  να το αφήνετε μόνο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και θα πρέπει να το συμπεριλαμβάνετε όσο είναι δυνατόν στις δραστηριότητες της οικογένειας.

Άσκηση

Καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες. Διατηρούν το σκύλο σε καλή φυσική κατάσταση και συμβάλλουν σημαντικά στην πνευματική υγεία και ισορροπία. Σκύλοι οι οποίοι στερούνται της καθημερινής βόλτας, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς.

Θα απολαύσει ιδιαίτερα μια βόλτα χωρίς το λουρί του, χρειάζεται όμως προσοχή από μέρους σας στο σημείο αυτό. Το κυνηγετικό του ένστικτο πιθανότατα θα ξυπνήσει και υπάρχει το ενδεχόμενο να τρέξει ανεξέλεγκτο πίσω από ένα κουνέλι, πουλί ή πεταλούδα που ίσως δει. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς μπορεί να απομακρυνθεί από εσάς, να χαθεί ή να το πατήσει κάποιο αυτοκίνητο. Προτού λοιπόν…εξορμήσετε στη φύση, φροντίστε να διασφαλίσετε ότι ο χώρος είναι ασφαλισμένος και ακόμη καλύτερα περιφραγμένος. Έχει οξεία οσμή και εξαιρετική όραση, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για σύντομο κυνήγι στην ύπαιθρο.

Εκπαίδευση

Έχει έμφυτη την τάση να ευχαριστεί την οικογένειά του και είναι αρκετά έξυπνο, έτσι εκπαιδεύεται εύκολα. Ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά όταν η εκπαίδευση γίνεται με αγάπη και τρυφερότητα από μέρους σας.

Είναι εκ φύσεως ευγενικό και καλότροπο, συνεπώς δεν απαιτείται ιδιαίτερη κοινωνικοποίηση με άλλα ζώα ή με παιδιά. Πιθανόν να επιδείξει κάποια επιφυλακτικότητα με τους ξένους σας, αλλά και αυτό είναι κάτι που με τη δική σας προτροπή λύνεται εύκολα.

Λόγω του ότι το Καβαλιέρ είναι μικρό και πάρα πολύ γλυκό στην εμφάνιση, πολλοί ιδιοκτήτες τείνουν να τα κακομαθαίνουν. Προσοχή λοιπόν καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη συμπεριφορά που καμία σχέση δεν έχουν με το πραγματικό Καβαλιέρ.

ΥΓΕΙΑ

Το Καβαλιέρ υποφέρει από δύο σοβαρές γενετικές παθήσεις. Η μία είναι μια καρδιακή πάθηση, mitral valve disease, δυστυχώς πολύ συνηθισμένη στη συγκεκριμένη ράτσα και η οποία τις πλείστες φορές οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια. Αποτελεί την νούμερο ένα αιτία θανάτου.

Η άλλη γενετική πάθηση από την οποία πιθανόν να υποφέρει το Καβαλιέρ είναι γνωστή με την ονομασία syringomyelia. Επιδρά στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας από ελαφρά δυσφορία μέχρι έντονο πόνο, ακόμη και μερική παράλυση.

Μπορεί να υποφέρει επίσης από μολύνσεις στα αυτιά, παθήσεις στα μάτια, δυσπλασία του ισχίου, μετακίνηση της επιγονατίδας. Πρόωρη κώφωση ή μειωμένη ακοή είναι επίσης συνηθισμένα στη ράτσα αυτή.

Να θυμάστε πάντοτε ότι η επιλογή ενός υπεύθυνου και ενσυνείδητου εκτροφέα είναι ο παράγοντας κλειδί στην επιλογή ενός υγιούς σκύλου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

9-14 χρόνια

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*