Chihuahua – Τσιουάουα

  •  
  •  
  •  
  •  

Το τσιουάουα είναι η μικρότερη ράτσα σκύλου στον κόσμο και πήρε την ονομασία του από την πολιτεία τσιουάουα στο Μεξικό, όπου και ανακαλύφτηκε το 1850. Είναι γνωστό για τα μεγάλα, προεξέχοντα μάτια του και τα μεγάλα σηκωμένα αυτιά του. Αν και μικρό σε μέγεθος, το τσιουάουα έχει έντονη προσωπικότητα και πολλή ενεργητικότητα.

tn_chihuahua_cover tn_cute_chihuahua tn_dress_chihuahua tn_chihuahua_puppies

.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Χρώμα και Τρίχωμα : Υπάρχει μεγάλη ποικιλία όσων αφορά το χρώμα. Μπορεί να είναι μονόχρωμο άσπρο, μαύρο, καστανοκόκκινο ή σχεδόν οποιοδήποτε άλλο χρώμα, αλλά μπορεί επίσης και να παρουσιάσει μοτίβα από δύο ή περισσότερα χρώματα.

Όσων αφορά το μήκος του τριχώματος, τα τσιουάουα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : Μακρύτριχα και Κοντότριχα. Πέρα από τη διαφορά στο μήκος, οι δύο αυτές κατηγορίες δεν διαφέρουν σε τίποτα άλλο και μπορεί μάλιστα να είναι κουταβάκια της ίδιας γέννας.

tn_chihuahua tricolor tn_chihuahuawhite tn_chihuahua_white_tan
Τρίχρωμο, κοντότριχο
μαύρο, άσπρο,
καστανοκόκκινο
Άσπρο μονόχρωμο,
μακρύτριχο
Δίχρωμο, καστανοκόκκινο
με άσπρο, μακρύτριχο
tn_chihuahua_black tn_chihuahua_tan tn_chihuahua_black_tan
Μαύρο μονόχρωμο,
κοντότριχο
Καστανοκόκκινο
μονόχρωμο, μακρύτριχο
Δίχρωμο, μαύρο
με κόκκινο, μακρύτριχο.

Βάρος : 1 – 5 Kg

Ύψος : 15-23 cm

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Το τσιουάουα είναι ένας πολύ καλός σύντροφος με ενδιαφέρουσα και δυναμική προσωπικότητα. Θαρραλέο, τολμηρό, περήφανο, περίεργο, πολύ δραστήριο και ενεργητικό.

Δίνει αλλά και απαιτεί τρυφερότητα και αγάπη. Είναι εξαιρετικά αφοσιωμένο και πιστό και συνδέεται τόσο στενά με τον ιδιοκτήτη του, που ζηλεύει οποιεσδήποτε ανθρώπινες επαφές αυτός μπορεί να έχει.

Αν και τα πηγαίνει σχετικά καλά με άλλα τσιουάουα, εντούτοις φαίνεται να «απορρίπτει» άλλες ράτσες και παρουσιάζει επιθετικότητα όταν έρθει σε επαφή με άλλους σκύλους. Λόγω της θαρραλέας φύσης του και μια και φαίνεται να μην έχει επίγνωση του μεγέθους του, το τσιουάουα μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση με μεγαλύτερα και άγρια σκυλιά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Είναι λοιπόν απαραίτητο να κοινωνικοποιηθεί από πολύ μικρό με άλλα σκυλιά και ζώα γενικότερα, για να προληφθεί το φαινόμενο αυτό της επιθετικότητας.

Είναι πολύ καχύποπτο και επιφυλακτικό με ανθρώπους εκτός της οικογένειας. Όταν έχετε επισκέπτες στο σπίτι, πιθανόν να σας ακολουθεί σε κάθε σας κίνηση, φροντίζοντας να είναι όσο πιο κοντά σε σας γίνεται. Και πάλι, είναι σημαντικό να έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους από πολύ μικρή ηλικία για να εξοικειωθεί με την ιδέα αυτή.

Το τσιουάουα έχει τη φήμη ενός νευρικού και πεισματάρικου σκυλιού και πολλοί μπορεί να βρουν δύσκολη την εκπαίδευσή του. Παραταύτα, είναι έξυπνο και έχει την ικανότητα να μαθαίνει γρήγορα. Ανταποκρίνεται πολύ καλά σε κατάλληλη εκπαίδευση. Χρειάζεται απλώς να έχετε λίγη υπομονή και να ανταμείβετε τα θετικά της συμπεριφοράς παρά να τιμωρείτε τα αρνητικά.

Η ράτσα αυτή, δεν είναι κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδάκια. Το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά «εύκολη λεία» για παιδάκια τα οποία θέλουν να παίξουν με το σκυλάκι. Επιπλέον, το ταμπεραμέντο τους και η τάση που έχουν να δαγκώνουν όταν νιώθουν ότι απειλούνται, τα καθιστά ακατάλληλα για μικρά παιδάκια, τα οποία δεν είναι σε θέση ακόμα να χειριστούν σωστά ένα σκυλάκι. Είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι το παιδί να γίνει 6-7 χρονών, ή μέχρι εσείς κρίνετε ότι είναι εντάξει για να βάλετε στο σπίτι σας ένα τσιουάουα.

Μπορεί να είναι θορυβώδης σκύλος. Αν δεν λαμβάνει τα κατάλληλα ερεθίσματα και νιώθει παραμελημένο, εκτονώνεται γαβγίζοντας. Αυτό φυσικά μπορεί να διορθωθεί με εκπαίδευση και με επαρκή παιχνίδια και καθημερινή άσκηση. Να θυμάστε ότι ένας κουρασμένος και ικανοποιημένος σκύλος είναι ήσυχος και χαλαρός.

Η περιέργεια που το διακατέχει και το μικρό του μέγεθος, το καθιστά προσαρμόσιμο σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως στη ζωή στην πόλη ή σε διαμέρισμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι δεν χρειάζεται καθημερινές βόλτες και επαρκή άσκηση.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Χτενίζετε περιστασιακά το κοντότριχο τσιουάουα και καθημερινά το μακρύτριχο τσιουάουα. Σε αντίθεση με πολλές μακρύτριχες ράτσες, το μακρύτριχο τσιουάουα χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση και δεν είναι απαραίτητο το κούρεμα. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, το μακρύτριχο χάνει λιγότερο τρίχωμα από το κοντότριχο!

Ελέγχετε τα αυτιά συχνά και κόβετε τα νύχια όποτε θεωρείτε απαραίτητο – μόνοι σας ή με τη βοήθεια ειδικού -.

Το τσιουάουα μισά το κρύο και μπορεί να τρέμει. Είναι καλό να του φοράτε ένα ζεστό πουλόβερ όταν ο καιρός είναι κρύος.

Αν και είναι πειρασμός να μεταφέρετε το τσιουάουά σας μαζί σας στις ειδικές τσαντούλες που κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία στην αγορά, έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δραστήριο σκυλάκι με ανάγκη για άσκηση. Χρειάζεται βόλτες, παιχνίδι και τρέξιμο χωρίς το λουρί σε ασφαλές χώρο αν αυτό είναι εφικτό. Οι σκύλοι που δεν πηγαίνουν καθημερινές βόλτες είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων συμπεριφοράς. Μην αφήσετε το μέγεθός του να σας παραπλανήσει. Μικρό σκυλάκι, δε σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να περιοριστεί σε ένα μικρό χώρο.

Ταίζετε ελαφρά, καθώς το τσιουάουα έχει την τάση να παίρνει βάρος εύκολα και όπως είναι γνωστό η παχυσαρκία μειώνει το όριο ζωής. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα εκλεκτικό όταν πρόκειται για φαί. Φροντίστε να του παρέχετε ένα ισορροπημένο, κατάλληλο για τις προτιμήσεις του διαιτολόγιο.

ΥΓΕΙΑ

Έχει την τάση να φταρνίζεται και να ροχαλίζει λόγω της κοντής του μύτης.

Τα μεγάλα, προεξέχοντα μάτια του είναι επιρρεπή σε ξηρότητα του κερατοειδούς χιτώνα και γλαύκωμα όπως επίσης και διαφόρων ειδών μολύνσεις.

Έχει προδιάθεση για μετατόπιση του μηρού, προβλήματα στα ούλα, κρύωμα, στρες, ρευματισμούς, καθώς επίσης και για γενετικές ανωμαλίες νευρολογικής φύσεως όπως κρίσεις και επιληψία. Υπάρχει επίσης κίνδυνος για υπογλυκαιμία ή χαμηλό ζάχαρο στο αίμα. Αν η υπογλυκαιμία δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και στη συνέχει θάνατο.

Παίρνει εύκολα βάρος με αποτέλεσμα να γίνει παχύσαρκο και κατά συνέπεια επιρρεπές σε τραυματισμούς των αρθρώσεων, κατάρρευση της τραχείας, χρόνια βρογχίτιδα και μειωμένη διάρκεια ζωής.

Είναι απαραίτητη η κτηνιατρική συμβολή κατά τη γέννα, καθώς τα κουταβάκια γεννιούνται με μεγάλα κεφάλια και είναι πιθανόν να χρειαστεί καισαρική τομή.

Το τσιουάουα είναι η μόνη ράτσα σκύλου που γεννιέται με ατελές κρανίο. Το κρανίο του έχει μια τρύπα, γνωστή στα ισπανικά ως «μολέρα». Το «μολέρα» γεμίζει καθώς το τσιουάουα μεγαλώνει αλλά χρειάζεται ειδική φροντίδα κατά τους 6 πρώτους μήνες μέχρι το κρανίο να δημιουργηθεί πλήρως. Σε μερικές περιπτώσεις, η τρύπα αυτή παραμένει ανοικτή με αποτέλεσμα ο σκύλος να είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Έχει την τάση να τρέμει, αλλά σπάνια αυτό είναι ένδειξη οποιασδήποτε ασθένειας. Συνήθως συμβαίνει όταν ο σκύλος είναι αγχωμένος ή ενθουσιασμένος. Συμβαίνει όμως και όταν υπάρχει κρύο, πιθανόν λόγω του ότι σαν μικρός σκύλος, έχει ψηλότερο μεταβολισμό και αποβάλλει θερμότητα γρηγορότερα απ’ ότι οι μεγαλύτεροι σκύλοι. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ένα ζεστό πουλοβεράκι κατά τους χειμερινούς μήνες είναι αρκετό.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

Μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χρόνια ζωής.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*