Chow Chow – Τσόου Τσόου

  •  
  •  
  •  
  •  

Μία από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων στον κόσμο. Το Τσόου Τσόου πρωτοεμφανίστηκε στη Μογγολία πριν από 4000 χρόνια και μετέπειτα στην Κίνα. Ο ρόλος του ήταν πολυμορφικός. Χρησιμοποιείτο στο κυνήγι, για να σέρνει καρότσια και για να προστατεύει τις βάρκες. Το Τσόου Τσόου έπεσε δυστυχώς θύμα της «καταναλωτικής μανίας» του ανθρώπου. Το τρίχωμά του χρησιμοποιείτο για τη δημιουργία παλτών και το κρέας του θεωρείτο, και θεωρείται ακόμα και σήμερα, ένα νόστιμο έδεσμα.

Σήμερα, το Τσόου Τσόου δεν αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης και αγοραπωλησίας αλλά ένα σκύλος σύντροφο, πιστό και τρυφερό φίλο για όλη την οικογένεια. Εντούτοις, η θλιβερή του ιστορία άφησε τα σημάδια της στο χαρακτήρα του. Ανεξάρτητο, πεισματάρικο και ξεροκέφαλο, επιφυλακτικό και συγκρατημένο με τους ανθρώπους ακόμα και με τους οικείους του.

Το Τσόου Τσόου είναι σκύλος για έμπειρους ιδιοκτήτες και άτομα πρόθυμα να κατανοήσουν αλλά και να σεβαστούν το χαρακτήρα και τις ανάγκες του. Η καλή ανατροφή και η εκπαίδευση συντελούν στην δημιουργία ενός εξαίσιου σκύλου συντροφιάς για όλη την οικογένεια.

 

chow chow1.JPGchowchow_2.jpg

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Δυνατό, μέτριο σε μέγεθος και τετραγωνισμένο. Η μπλε-μαύρη γλώσσα και τα ολόισια πισινά πόδια, είναι τα δύο πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σκύλου αυτού. Το στήθος είναι πλατύ και βαθύ και τα αυτιά στητά και στρογγυλά. Η ουρά είναι πολύ τριχωτή και «γυριστή», δημιουργώντας κάτι σαν μπούκλα πάνω από την πλάτη.

chow_tongue.jpg

Η χαρακτηριστική μαύρη-μπλε γλώσσα

 

Ύψος: 46-56 cm

Βάρος: 20-32 kg

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα αποτελείται από δύο στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα «πέφτει» και ανανεώνεται δύο φορές το χρόνο. Κατά την περίοδο αυτή, έχουμε το φαινόμενο της βαριάς τριχόπτωσης. Το τρίχωμα είναι ιδιαίτερα πυκνό και μπορεί να έρθει σε δύο ποικιλίες: λείο και σκληρό. Είναι φουντωτό και στην περιοχή γύρω από το κεφάλι είναι άφθονο, δίνοντας στο Τσόου Τσόου τη χαρακτηριστική «λιονταρίσια» του εμφάνιση. Είναι πάντοτε μονόχρωμο και τα πιο συνηθισμένα χρώματα είναι το πορτοκαλί-κόκκινο, κρεμ, μαύρο, κανελί και γκρίζο-μπλε. Σε μερικές περιπτώσεις, στο τρίχωμα εμφανίζονται απαλές ή πιο σκούρες αποχρώσεις του κυρίου χρώματος, χωρίς όμως να χάνεται η αίσθηση της χρωματικής ομοιομορφίας.

chow_black.jpg

Μαύρο

chow_crem.jpg

Κρεμ

chow_cinnamon.jpg

Κανελί

 

chow_red.jpg

Πορτοκαλί-Κόκκινο

chow_blue.jpg

Γκρίζο-Μπλε

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Καλότροπο και ευγενικό, εξαίρετος σκύλος για την οικογένεια με την προϋπόθεση ότι θα τύχει καλής ανατροφής και σωστής εκπαίδευσης.

Πολύ πράο, ευγενικό και υπομονετικό. Πολλές φορές, μπορεί να είναι κάπως εσωστρεφές, αδιάφορο, συγκρατημένο και απομονωμένο, ακόμα και από τα άτομα με τα οποία είναι στενά συνδεδεμένο. Αυτό είναι στην φύση του Τσόου Τσόου. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Κίνα, ο σκύλος αυτός χρησιμοποιείτο καθαρά για σκοπούς εργασίας, ως φύλακας και για να τραβά καρότσια, και η σάρκα του όπως επίσης και η γούνα του αποτελούσαν προϊόντα εμπορίου. Για πάρα πολλά χρόνια, δεν εκτιμήθηκε ως φίλος και σύντροφος αλλά ως «υλικό αγαθό» και αυτό δεν θα μπορούσε παρά να έχει αντίκτυπο στο χαρακτήρα του σήμερα.

Πολύ έξυπνο, έχει δυνατή άποψη και πολλές φορές μπορεί να γίνει ιδιαίτερα πεισματάρικο και ξεροκέφαλο. Για το λόγο αυτό το Τσόου Τσόου είναι δύσκολο στην εκπαίδευσή του. Χρειάζεται ένα δυναμικό ιδιοκτήτη, ήρεμο και δίκαιο αλλά σοβαρό και αυστηρό, πρόθυμο να το εκπαιδεύσει σωστά και με συνέπεια. Όπως και νά’ χει, μην προσδοκείτε πολλά στον τομέα της πειθαρχίας από το σκύλο αυτό.

Είναι σοβαρό και πολύ ανεξάρτητο. Μην περιμένετε να ικετέψει για τα χάδια σας, ούτε και να σας ακολουθεί σαν μανιακός από δωμάτιο σε δωμάτιο. Κρατά τις αποστάσεις του και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστείτε. Το Τσόου Τσόου χρειάζεται το χρόνο του και το χώρο του για να είναι πραγματικά ευτυχισμένο. Εντούτοις, είναι εξαιρετικά πιστό και αφοσιωμένο, διατηρεί μια βαθιά αγάπη και ένα στενό δέσιμο με την οικογένειά του, ειδικότερα με ένα συγκεκριμένο μέλος της, και χρειάζεται να νιώθει τη «διακριτική» παρουσία των ανθρώπων του κοντά του.

Το Τσόου Τσόου έχει έντονο το έμφυτο ένστικτο της προστασίας της οικογένειας και του σπιτιού του. Μπορεί να γίνει επιθετικό όταν νιώσει να απειλείται και δε θα διστάσει να φτάσει μέχρι τα άκρα για να προστατέψει αυτούς που αγαπά. Είναι σημαντικό να κοινωνικοποιηθεί από πολύ νωρίς, για να μην προκύψουν θέματα υπερπροστατευτικότητας.

Επιβλητικό στη συμπεριφορά, το Τσόου Τσόου θέλει να νιώθει ο «αρχηγός της αγέλης». Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας ο ιδιοκτήτης να είναι δυναμικός, αυστηρός και συνεπής όσων αφορά τους κανόνες πειθαρχίας που θέτει. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να διατηρεί πάντοτε το πάνω χέρι. Μην του κάνετε τα χατίρια και μην υποκύπτετε στη γοητεία του. Το Τσόου Τσόου θα εντοπίσει τυχόν αδυναμίες σας και θα τις εκμεταλλευτεί στο έπακρον!

Επιφυλακτικό και συγκρατημένο με τους ξένους, δεν «δίνεται» εύκολα στον οποιονδήποτε. Το Τσόου Τσόου φυλάει την αγάπη και την τρυφερότητά του για τους «δικούς» του ανθρώπους. Οι επισκέπτες σας καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα τύχουν θερμής υποδοχής όταν σας επισκεπτούν και ότι δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα «διαχυτικοί» όσων αφορά τα συναισθήματά τους. Τα χάδια από έναν ξένο μπορεί να θεωρηθούν απειλή από το σκύλο αυτό με το ενδεχόμενο ακόμα και να δαγκώσει. Το Τσόου Τσόου είναι εκ φύσεως απόμακρο και δεν θα πρέπει να το πιέζετε να δεχτεί ανθρώπους μέχρι το ίδιο να νιώσει έτοιμο να το κάνει.

Αν και κτητικό και επιβλητικό με άλλους σκύλους, το Τσόου Τσόου τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα σε ηλικία και πιο πειθαρχημένα. Βέβαια, η επίβλεψη από τους γονείς, η εκπαίδευση τόσο του παιδιού όσο και του σκύλου όσων αφορά την αλληλεπίδραση των δύο είναι παράγοντες κλειδιά για την αρμονική συμβίωση σκύλου-παιδιού.

Το Τσόου Τσόου είναι δυναμικό και αυταρχικό στις σχέσεις του με άλλους σκύλους. Εφόσον όμως αποκατασταθεί η ιεραρχία στην αγέλη, μπορεί να συμβιώσει αρμονικά μαζί τους. Είναι πιθανόν να παρουσιάσει επιθετικότητα σε σκύλους του ιδίου φύλου.

Αν κοινωνικοποιηθεί από νωρίς με άλλα κατοικίδια, μπορεί να συμβιώσει μαζί τους και να αναπτύξει όμορφες, φιλικές σχέσεις. Πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι το Τσόου Τσόου τους τα πηγαίνει εξαίρετα με γάτες, κουνέλια, χάμστερ και πολλά άλλα κατοικίδια.

Το  Τσόου Τσόου είναι κλασικός τεμπελχανάς. Αρέσκεται να χαλαρώνει στο σπίτι, χωρίς να προσδοκεί οποιασδήποτε μορφής άσκηση. Εντούτοις θα εκτιμήσει δεόντως το παιχνίδι μαζί σας και χρειάζεται οπωσδήποτε την καθημερινή του βόλτα.

Με σωστή ανατροφή και συνεπή εκπαίδευση, το Τσόου Τσόου θα αναδείξει τα πιο όμορφα στοιχεία του χαρακτήρα του και μπορεί να γίνει ένας εξαίρετος σκύλος συντροφιάς για όλη την οικογένεια.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το πυκνό τρίχωμα χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα για να διατηρείται σε καλή κατάσταση και φουντωτό. Το Τσόου Τσόου μαδάει πολύ βαριά δύο φορές το χρόνο, όταν χάνει το εσωτερικό στρώμα του τριχώματος. Περισσότερη φροντίδα και καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητα κατά την περίοδο αυτή, για τη μείωση της έντασης της τριχόπτωσης, την επιτάχυνση της ανανέωσης του τριχώματος και της καλής υγείας τόσο του τριχώματος όσο και του δέρματος.

Σε γενικές γραμμές, ο σκύλος αυτός είναι τεμπέλης. Είναι όμως απαραίτητο να πηγαίνει καθημερινά τη βόλτα του για να διατηρεί τη σωματική αλλά και τη ψυχική του κατάσταση σε ισορροπία.

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα, δεδομένου ότι ασκείται επαρκώς.

Είναι ευαίσθητο στη ζέστη και είναι απαραίτητο να έχει φρέσκο νερό και σκιερό μέρος για να ξεκουράζεται όταν η θερμοκρασία είναι ψηλή.

Δώστε του το χώρο του και το χρόνο του. Είναι ανεξάρτητος και συχνά απομονώνεται για να χαλαρώσει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σεβαστεί όλη η οικογένεια, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

Η κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση είναι απαραίτητα για την αποφυγή συμπεριφορών όπως επιθετικότητα, ντροπαλότητα, κυριαρχικότητα και υπερπροστατευτικότητα.

ΥΓΕΙΑ

Επιρρεπής σε δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα (hip dysplasia & elbow dysplasia), μια πάθηση που επηρεάζει την άρθρωση στο ισχίο και τον αγκώνα αντίστοιχα.

Επιρρεπής σε παθήσεις των ματιών, ιδιαίτερα στο «εντρόπιον», μια κατάσταση κατά την οποία η βλεφαρίδα γυρίζει προς τα μέσα. Η πάθηση αυτή θεραπεύεται με εγχείριση.

Το Τσόου Τσόου θεωρείται υγιής σκύλος σε γενικές γραμμές. Οι διάφορες γενετικές παθήσεις που προαναφέρθηκαν μπορούν να αποφευχθούν με την επιλογή ενός υπεύθυνου και ευσυνείδητου εκτροφέα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

11-14 χρόνια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*