Dalmatian Dog – Σκύλος Δαλματίας

  •  
  •  
  •  
  •  

Μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων, η ιστορία του σκύλου της Δαλματίας πάει πολλά χρόνια πίσω, τον καιρό που οι άμαξες ήταν το κύριο μέσο μεταφοράς. Ο σκύλος αυτός διένυε μεγάλες αποστάσεις δίπλα από την άμαξα την οποία και φύλαγε όταν ο ιδιοκτήτης του έλειπε. Σήμερα, ο σκύλος της Δαλματίας διατηρεί αυτή την έμφυτη αγάπη για τα άλογα και τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράστηκε τη ζωή του από την αρχή της ύπαρξής του.

Είναι πολύ ζωντανός και δραστήριος, με τεράστια αποθέματα ενέργειας και πολύ αντοχή. Δεν κουράζεται με τίποτα και η παιχνιδιάρικη φύση του τον καθιστά ιδανικό με τα παιδιά. Ευαίσθητος και καλόψυχος, λαχταρά την ανθρώπινη επαφή και είναι δυστυχισμένος χωρίς αυτή.

Ο σκύλος Δαλματίας δεν κάνει για τον καθένα. Πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είσαστε αρκετά δραστήριοι, έχετε το χρόνο και την όρεξη που χρειάζεται για να του παρέχετε τα απαραίτητα σωματικά και πνευματικά ερεθίσματα, πολύ επιμονή και επιμονή για να τον εκπαιδεύσετε κατάλληλα και πολλή πολλή αγάπη να του προσφέρετε. Αν σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος Δαλματίας είναι ο κατάλληλος σκύλος για σας και εσείς ο κατάλληλος σκύλος για αυτόν, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα απολαύσετε μια όμορφη, τρυφερή και γεμάτη περιπέτειες σχέση για πολλά χρόνια.

DalmatianArt dalmatianpuppies Dalmatian-Laying-on-White-Carpet-Photographic-Print-C12197742 dalmatian frisbee

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ο σκύλος Δαλματίας είναι ιδιαίτερα κομψός, με βλέμμα έξυπνο και ζωηρό. Είναι σκύλος μεσαίου μεγέθους, μυώδης και συμμετρικός, με εξαιρετική αντοχή. Τα μάτια μπορεί να είναι χρώματος καφέ, κεχριμπαρένια (κιτρινοκαφέ) ή ακόμα και γαλάζια. Το άσπρο με μαύρες βούλες τρίχωμα, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ράτσας αυτής και την καθιστά μοναδική. Καμία άλλη ράτσα σκύλου δεν παρουσιάζει το χρωματικό αυτό μοτίβο.

 

Ύψος: 50-60c για τα αρσενικά και 50-55cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 20-27 kg.

 

Χρώμα και Τρίχωμα: Το βασικό χρώμα είναι το άσπρο, το οποίο καλύπτεται με βούλες χρώματος μαύρου ή καφεκόκκινου. Αν και είναι πιθανόν οι βούλες να εμφανιστούν και σε άλλα χρώματα, εντούτοις αυτό είναι σπάνιο και όχι αποδεκτό σε διαγωνισμούς σκύλων. Όσο πιο διακριτές και καλύτερα κατανεμημένες οι βούλες, τόσο πιο «πολύτιμος» θεωρείται ο σκύλος για σκοπούς διαγωνισμού. Τα κουταβάκια Δαλματίας γεννιόνται πάντοτε άσπρα. Οι χαρακτηριστικές μαύρες βούλες εμφανίζονται αργότερα! Το τρίχωμα είναι κοντό, σκληρό και πυκνό.

 

liverspotted_dalmatian blackspotted_dalmatian
Δαλματίας με καφεκόκκινες
(liver) βούλες
Δαλματίας με μαύρες βούλες

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Ο σκύλος Δαλματίας αναπαραγόταν για χρόνια για σκοπούς προστασίας των αμαξών και των αλόγων που τις κουβαλούσαν. Έτσι, περνούσε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του, τρέχοντας δίπλα από μια άμαξα. Τα «κατάλοιπα» αυτής της συνήθειας είναι εμφανή ακόμα και σήμερα, μια και ο σκύλος Δαλματίας έχει εξαιρετική αντοχή και πάρα πολύ ενέργεια. Χρειάζεται συνεπώς πολύ άσκηση και παιχνίδι. Είναι τρομερά γρήγορος και απολαμβάνει στο έπακρο εξορμήσεις στην φύση όπου μπορεί να τρέξει και να εξερευνήσει, εκμεταλλευόμενος τα τεράστια αποθέματα ενέργειας που κουβαλά.

Είναι πάρα πολύ παιχνιδιάρης και απολαμβάνει να παίζει για ώρες με μικρά παιδιά. Η σχέση αυτή είναι φυσικά αμφίδρομη, μια και η ζωντάνια και η…μωρουδίστικη συμπεριφορά του, καθιστούν το σκύλο αυτό πολύ αγαπητό στα παιδιά όλων των ηλικιών. Επίβλεψη χρειάζεται κατά το παιχνίδι με πολύ μικρά παιδιά. Ο σκύλος Δαλματίας είναι τόσο παιχνιδιάρης που μπορεί να γίνει υπερβολικός στις αντιδράσεις του πολλές φορές, τραυματίζοντας άθελά του το παιδί.

Είναι πάρα πολύ ευαίσθητος. Έχει μια έμφυτη συμπάθεια προς τα άλογα και τους ανθρώπους, με τους οποίους αναπτύσσει στενούς δεσμούς. Κατ’ ακρίβειαν, συνδέεται τόσο στενά που μπορεί να πέσει σε κατάθλιψη αν αποχωριστεί τα αγαπημένα του πρόσωπα για πολύ καιρό. Λαχταρά την ανθρώπινη επαφή και αν σκοπεύετε να έχετε το σκύλο αυτό στο υπόγειο ή την αυλή, ξανασκεφτείτε το. Θέλει να νιώθει μέλος της οικογένειας και να λαμβάνει πολύ αγάπη, διαφορετικά θα μαραζώσει.

Σε γενικές γραμμές, τα πηγαίνει καλά με άλλα ζώα. Μπορεί να εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά σε ξένους σκύλους, ειδικά όταν πρόκειται για το συναπάντημα δύο αρσενικών σκύλων. Η κοινωνικοποίηση μπορεί να προλάβει τέτοιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Όσων αφορά τους ξένους σας, συνήθως τους υποδέχεται με χαρά και είναι πολύ ευγενικός μαζί τους.

Είναι πιστός και έξυπνος, αλλά μπορεί να γίνει πεισματάρικος και ξεροκέφαλος. Του λείπει η αυτοσυγκέντρωση και η έμφυτη επιθυμία να ευχαριστήσει το αφεντικό του. Ο σκύλος Δαλματίας φαίνεται να έχει τη δική του άποψη περί συμπεριφοράς και πειθαρχίας, και έτσι αποτελεί πρόκληση όσων αφορά την εκπαίδευση του. Για το λόγο αυτό, ο σκύλος αυτός δεν κάνει για τον οποιοδήποτε. Χρειάζεται κάποιος να είναι γνώστης σε θέματα εκπαίδευσης, σκυλίσιας ψυχολογίας και να έχει κάποιες βασικές γνώσεις για τη συγκεκριμένη ράτσα για να μπορέσει να την εκπαιδεύσει σωστά. Στα χέρια ενός έμπειρου και ικανού ιδιοκτήτη, ο σκύλος Δαλματίας ανταποκρίνεται θετικά σε αυστηρή και συνεπή εκπαίδευση και μπορεί να εκπαιδευτεί σε μεγάλο βαθμό όσων αφορά θέματα πειθαρχίας. Ευγενικές διορθώσεις, είναι συνήθως αρκετές για να αποτρέψουν μελλοντικές κακές συμπεριφορές. Με τη σωστή ανατροφή, μπορεί να γίνει ο ιδανικός σύντροφος για οποιονδήποτε και για οποιανδήποτε οικογένεια.

 

Η βία και οι φωνές είναι ανεπίτρεπτες σε οποιοδήποτε σκύλο, αλλά ιδιαίτερα στο σκύλο Δαλματίας λόγω της ευαίσθητης φύσης του και της δυνατής του μνήμης. Τυχόν κακομεταχείριση θα τη θυμάται για χρόνια…

 

Μπορεί να εκπαιδευτεί σε θέματα άμυνας και ως προειδοποιητικός φύλακας.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Σε γενικές γραμμές είναι σκύλος ανθεκτικός και εύκολος στην περιποίηση. Είναι ιδιαίτερα καθαρός εκ φύσεως και δεν έχει την χαρακτηριστική σκυλίσια μυρωδιά γι’ αυτό και δεν χρειάζεται μπάνιο πέρα από 3-4 φορές το χρόνο.

Μαδάει πάρα πολύ 2 φορές το χρόνο και συνεπώς χρειάζεται συχνό βούρτσισμα για να μειωθεί όσο γίνεται το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Έχετε υπόψη σας ότι ο σκύλος αυτός θα μαδάει ότι και αν κάνετε και μάλιστα οι τρίχες του έχουν την ιδιότητα να κολλούν στα έπιπλα και τα υφάσματά σας. Λόγω της καθαρότητας της ράτσας αυτής όμως, ακόμη και άνθρωποι αλλεργικοί σε τρίχες σκύλου, δεν έχουν πρόβλημα με το σκύλο Δαλματίας.

Χρειάζεται πάρα πολύ άσκηση μια και έχει τεράστια αποθέματα ενέργειας και πολύ αντοχή. Καθημερινές, μεγάλης διάρκειας και απόστασης βόλτες ή τρέξιμο είναι ζωτικής σημασίας. Επιπρόσθετα, χρειάζεται πολλές ευκαιρίες να τρέξει ελεύθερο. Ο σκύλος Δαλματίας λατρεύει το τρέξιμο! Η πλήξη και η ανία πολύ πιθανόν να οδηγήσουν αυτόν το γεμάτο ζωή σκύλο σε καταστροφικές και άλλου είδους προβληματικές συμπεριφορές.

 

Πρόσφατες έρευνες, έχουν δείξει ότι το 50% των ανθρώπων που έχουν σκύλο Δαλματίας, δεν το κρατούν πέραν του 1ου έτους της ηλικίας του. Ο λόγος είναι ότι τα κουτάβια είναι ακόμη πιο ενεργητικά, δραστήρια και παιχνιδιάρικα από τα ενήλικα και συνεπώς «δύσκολα» κατοικίδια για άτομα που δεν έχουν το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν μαζί τους. Είναι καλό λοιπόν να ξέρετε τι να περιμένετε. Το υπερκινητικό κουταβάκι χρειάζεται επαρκή ερεθίσματα, πολύ παιχνίδι και προσοχή, αλλά καθώς μεγαλώνει γίνεται πιο ήρεμο και φιλήσυχο. Και πάλι όμως, αν δεν είσαστε άτομα ζωντανά και δραστήρια μάλλον θα απογοητευτείτε αλλά και θα απογοητεύσετε το σκύλο αυτό.

Δεν κάνει για διαμέρισμα λόγω της δραστήριας φύσης του. Όσο πιο μεγάλη αυλή, τόσο το καλύτερο. Λόγω του κοντού του τριχώματος, είναι ευαίσθητος στο κρύο και τη ζέστη και δεν πρέπει να μένει έξω όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή ή ψηλή αντίστοιχα.

Πολλά σκυλιά Δαλματίας καταλήγουν κάθε χρόνο σε καταφύγια, λόγω του ότι είναι δύσκολα κατοικίδια και…ανεπίδεκτα μαθήσεως. Αυτό δεν οφείλεται τόσο στο σκύλο όσο στον ιδιοκτήτη. Ο σκύλος Δαλματίας δεν κάνει για τον καθένα και δεν συνίσταται αν σκοπεύετε να πάρετε σκύλο για πρώτη φορά. Χρειάζεται κάποιος να είναι γνώστης σε θέματα εκπαίδευσης και ψυχολογίας του σκύλου, όπως επίσης και της συγκεκριμένης ράτσας ειδικότερα. Μπορεί να είναι ξεροκέφαλος και να μην έχει έμφυτη την τάση να προσφέρει και να ευχαριστήσει, εντούτοις είναι έξυπνος και με τις σωστές μεθόδους εκπαίδευσης, μπορεί να γίνει ένας πειθαρχημένος και καλότροπος σκύλος, εξαίρετος σύντροφος για όλη την οικογένεια. Χρειάζεται από μέρους σας σωστή ενημέρωση, χρόνος, επιμονή και υπομονή.

Χρειάζεται κοινωνικοποίηση. Με τον όρο κοινωνικοποίηση, εννοούμε την έκθεση του σκύλου σε νέους ανθρώπους, ζώα, εμπειρίες και καταστάσεις από νεαρή ηλικία. Ελλιπής κοινωνικοποίηση μπορεί να κάνει το σκύλο αυτό επιθετικό σε ξένα σκυλιά ή/και ντροπαλό.

Συνήθως γεννά πολλά κουταβάκια, με μέσο όρο 9 ανά γέννα. Μπορεί να γεννήσει ακόμα και μέχρι 15 κουταβάκια!

 

 

ΥΓΕΙΑ

Σε γενικές γραμμές, ο σκύλος Δαλματίας θεωρείται υγιής.

Η εκ γενετής κώφωση είναι το συνηθέστερο πρόβλημα. Περίπου το 10-12% των κουταβιών είναι κωφά. Επιλέξτε λοιπόν ένα καλό και ενσυνείδητο εκτροφέα και ρωτήστε τον κατά πόσο έχει κάνει το τεστ κώφωσης (BAER test) στα κουταβάκια που διαθέτει. Έχετε υπόψη σας ότι οι κωφοί σκύλοι μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα οξύθυμοι και επιθετικοί λόγω της αναπηρίας αυτής και είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδευτούν.

Μερικά εμφανίζουν δερματικές παθήσεις, παθήσεις του τριχώματος ή δερματικές αλλεργίες. Τέτοιου είδους παθήσεις είναι κληρονομικές, έτσι καλό θα ήταν να δείτε και τους γονείς πριν αποφασίσετε για το κουτάβι που θα υιοθετήσετε.

Πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, όπως επίσης και απόφραξη της ουρήθρας, μπορούν να εμφανιστούν στο σκύλο αυτό. Ένα πολύ μικρό ποσοστό αρσενικών σκύλων Δαλματίας και πολύ σπανιότερα τα θηλυκά πάσχουν από αυτές τις παθήσεις.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή καθώς παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη των πετρών στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη και σε προβλήματα της ουρήθρας. Ζητήστε από την κτηνίατρό σας να σας ενημερώσει για τις τροφές που υπάρχουν στην αγορά και συζητήστε μαζί του για το ποια είναι η πιο κατάλληλη για τη ράτσα αυτή.

 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

 

10-13 χρόνια.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*