Dogo Argentino – Ντόγκο Αρτζεντίνο

  •  
  •  
  •  
  •  
Το 1930, στην Αργεντινή, ο Dr. Antonio Nores Martinez θέλησε να δημιουργήσει ένα σκύλο ο οποίος θα ήταν εξαίρετος κυνηγός μεγάλων ζώων –αγριόχοιρων και κούγκαρς-, ένας ατρόμητος φύλακας και συνάμα ένα αξιόπιστο οικογενειακό κατοικίδιο. Και τα κατάφερε! Με βάση το σκύλο της Κόρδοβας –Dog of Cordoba-, ο οποίος έχει τώρα εξαλειφθεί και σε συνδυασμό με πολλές άλλες ράτσες σκύλων, δημιούργησε το Ντόγκο Αρτζεντίνο. Ο Ντόγκο Αρτζεντίνο ξεπέρασε τις προσδοκίες του δημιουργού του, έχοντας ρόλο πολυμορφικό.
dogo1.jpg dogo_closeup.jpg dogos2.jpg

.

Σήμερα, χρησιμοποιείται ακόμη στο κυνήγι αγριόχοιρων και στη φύλαξη, αλλά επιπρόσθετα και ως σκύλος διάσωσης, στην αστυνομία για εντοπισμό ναρκωτικών, στο στρατό, ακόμη και ως οδηγός και βοηθός για άτομα με ποικίλες αναπηρίες.

Δυστυχώς, η φήμη του έχει αμαυρωθεί καθώς αρκετοί εκτρέφουν τους σκύλους αυτούς για να λαμβάνουν μέρος σε σκυλομαχίες. Οι σκύλοι που έχουν ανατραφεί για το σκοπό αυτό είναι πολύ επιθετικοί και δεν μπορούν να υιοθετηθούν από οικογένειες, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται στις μάχες ή να θανατώνονται από καταφύγια.

Η επιθετικότητα δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της ράτσας αυτής. Ο συγκεκριμένος σκύλος μπορεί να γίνει ένα πολύ τρυφερό και αξιόπιστο κατοικίδιο για όλη την οικογένεια και μπορεί να συμβιώσει αρμονικά με άλλα κατοικίδια, ενώ συνάμα μπορεί να αποτελέσει έναν εξαίρετο φύλακα της ιδιοκτησίας και της οικογένειας. Λόγω της ανευθυνότητας ορισμένων, έχει απαγορευτεί η εισαγωγή του σε ορισμένες χώρες όπως τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία.

 

Εμφάνιση

Ένας μεγαλόσωμος σκύλος, με μυώδες κορμί, πολύ δυνατός και αθλητικός. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα καφέ ή καστανά και το βλέμμα εκπέμπει εξυπνάδα, ένταση και εγρήγορση. Η μύτη είναι μαύρη και το στήθος είναι πολύ βαθύ και φαρδύ. Η ουρά αφήνεται στη φυσική της κατάσταση, ενώ τα αυτιά συνήθως κόβονται μέσω μιας επέμβασης γνωστής ως cropping έτσι ώστε να είναι στητά και τριγωνικά.

Ύψος: 61-69cm

Βάρος: 36-45kg

Τρίχωμα και Χρώμα

Το τρίχωμα είναι κοντό, λείο, λαμπερό και χοντρό και είναι πάντοτε κάτασπρο. Ο Ντόγκο Αρτζεντίνο μπορεί να έχει μια μαύρη κηλίδα στο κεφάλι του, γνωστή ως pirata. Η κηλίδα αυτή δεν είναι αποδεκτή από όλους τους κυνολογικούς ομίλους.

dogo_pirata.jpg

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Είναι πάρα πολύ πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του και μπορεί να γίνει εξαίρετος φύλακας τόσο για την ιδιοκτησία όσο και για τα άτομα που θεωρεί οικογένειά του.

Είναι πολύ παιχνιδιάρης σκύλος, γεμάτος ενέργεια και πάθος για τη ζωή. Είναι επίσης ιδιαίτερα τρυφερός και αγαπησιάρης. Ο Ντόγκο Αρτζεντίνο επιζητά την προσοχή των ανθρώπων του και λατρεύει τα χάδια.

Είναι πολύ καλός με τα παιδιά. Καθώς ενεργητικός και παιχνιδιάρης, μπορεί να παίζει με τις ώρες μαζί τους και είναι πολύ ανεκτικός και υπομονετικός με τα παιδιά όλων των ηλικιών. Βέβαια, όπως σε όλες τις ράτσες σκύλων, χρειάζεται κοινωνικοποίηση και πειθαρχία του σκύλου από πολύ μικρή ηλικία και επιβάλλεται οι γονείς να επιβλέπουν πάντα εν ώρα παιχνιδιού.

dogochild.jpg

Ο Ντόγκο Αρτζεντίνο τα πηγαίνει καλά με άλλους σκύλους. Χρησιμοποιείτο άλλωστε για χρόνια στο κυνήγι μεγάλων ζώων, σε συνεργασία με άλλους σκύλους της αγέλης. Εντούτοις, είναι κτητικός και προστατευτικός με την περιοχή του και  αν δεν κοινωνικοποιηθεί όπως πρέπει από νεαρή ηλικία, μπορεί να επιδείξει επιθετικότητα προς άλλους σκύλους, ιδιαίτερα του ιδίου φύλου. Γενικά, είναι προτιμότερο να είναι το μοναδικό κατοικίδιο στο σπίτι αν οι άλλοι σκύλοι/ κατοικίδια είναι εξίσου κτητικά με αυτό. Αν έχει μεγαλώσει μαζί με άλλους σκύλους, τότε τους θεωρεί μέλος της αγέλης του και πολύ συχνά φαίνεται να τους προστατεύει.

Είναι ήρεμος όταν συναντηθεί με κάποιον άλλο, ξένο σκύλο. Δεν επιδιώκει καβγάδες και είναι ήπιων τόνων, δεν θα διστάσει όμως να επιτεθεί όταν άλλος σκύλος τον προκαλέσει.

Είναι πανέξυπνος και μπορεί να εκπαιδευτεί εύκολα στους βασικούς κανόνες πειθαρχίας.

Μπορεί να συνυπάρξει και με άλλα κατοικίδια όπως γάτες, χάμστερ, πουλιά κ.α., δεδομένου ότι έχει μεγαλώσει μαζί τους.

Καθώς το ένστικτο της προστασίας και της φύλαξης είναι έντονο μέσα του, μπορεί να γίνει επιθετικός με άτομα τα οποία επισκέπτονται το σπίτι σας. Η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα προς τους ξένους είναι φυσιολογική σε κάποιο βαθμό, θα πρέπει όμως να τον εκπαιδεύσετε να αποδέχεται τους ανθρώπους που βλέπει ότι θεωρείτε φίλους.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Περιποίηση σώματος

Ο Ντόγκο Αρτζεντίνο θεωρείται πολύ καθαρός σκύλος καθώς δεν έχει την χαρακτηριστική σκυλίσια μυρωδιά. Συνεπώς, κάνετε μπάνιο, μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Τα νύχια έχουν την τάση να μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και έτσι πρέπει να τα κόβετε αρκετά συχνά. Επισκεφθείτε έναν ειδικό για να σας δείξει τον τρόπο.

Περιποίηση Τριχώματος

Το κοντό, λείο τρίχωμα είναι πάρα πολύ εύκολο στην περιποίησή του. Το μόνο που χρειάζεται είναι περιστασιακό βούρτσισμα. Το τρίχωμα μαδάει σε μέτριο βαθμό.

Συνθήκες Διαβίωσης

Αν και μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα αν ασκείται επαρκώς, είναι προτιμότερο να ζει σε σπίτι με αυλή.

Είναι σημαντικό να βάζετε το σκύλο στο σπίτι όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, καθώς είναι ευάλωτος στο κρύο.

Άσκηση

dogo_athletic.jpg

Έχει τεράστια αποθέματα ενέργειας και χρειάζεται πολύ άσκηση για να διατηρείται σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Πρέπει να τον πηγαίνετε ένα μεγάλο περίπατο καθημερινά, ιδανικά να τρέχετε μαζί του και να παίζετε μαζί του. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο σκύλος αυτός είναι «σκύλος εργασίας» και χρειάζεται να εκτονώνεται μέσω της άσκησης ή να έχει μια εργασία να επιτελέσει ώστε να είναι πραγματικά ευτυχισμένος.

Εκπαίδευση

Είναι πανέξυπνος και εκπαιδεύεται εύκολα. Παραταύτα, ο Ντόγκο Αρτζεντίνο ΔΕΝ είναι σκύλος για άπειρους ή συγκαταβατικούς ιδιοκτήτες. Χρειάζεται ένας έμπειρος ιδιοκτήτης, ικανός να έχει πάντοτε το πάνω χέρι, να θέτει τους κανόνες πειθαρχίας και να διασφαλίζει ότι αυτοί τηρούνται. Να είσαστε συνεπείς και αυστηροί, και συνάμα υπομονετικοί και στοργικοί με τον σκύλο αυτό.

Κοινωνικοποίηση

Φροντίστε να κοινωνικοποιήσετε με άλλους σκύλους από νεαρή ηλικία καθώς αν δεν το κάνετε, ο Ντόγκο Αρτζεντίνο μπορεί να επιτεθεί σε ξένους σκύλους και άλλα περιπλανώμενα ζώα. Η κοινωνικοποίηση προλαμβάνει την υπερβολική επιφυλακτικότητα έναντι στους καλεσμένους σας, η οποία μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε επιθετικότητα.

ΥΓΕΙΑ

Πολύ υγιής σκύλος. Το μόνο που πιθανόν να παρουσιάσει είναι κώφωση –στο ένα ή και τα δύο αυτιά-, σε ποσοστό γύρω στο 10%.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

10-12 χρόνια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*