French Bulldog – Γαλλικό Μπουλντόγκ

  •  
  •  
  •  
  •  
Το Γαλλικό Μπουλντόγκ με τα αυτιά «νυχτερίδας», την κοντή μουσούδα και τα μεγάλα, σκούρα και εκφραστικά μάτια, έχει Αγγλική καταγωγή και αποτελεί μινιατούρα του Αγγλικού Μπουλντόγκ. Το 1860, Γάλλοι εκτροφείς σκύλων, εισήγαγαν μερικά από αυτά τα μπουλντόγκ από την Αγγλία και στη συνέχεια τα ζευγάρωσαν με Γαλλικά Τερριέρς. Το αποτέλεσμα ήταν το αξιολάτρευτο Γαλλικό Μπουλντόγκ που γνωρίζουμε σήμερα. Ένας ευγενικός και παιχνιδιάρης σκύλος, εξαιρετικός σύντροφος για οικογένειες αλλά και για μοναχικούς και ηλικιωμένους ανθρώπους.

frenchie b&w frenchie close up frenchie tan

.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Χρώμα και Τρίχωμα : Κοντό και μαλακό τρίχωμα, εύκολο στην περιποίηση. Το χρώμα ποικίλλει. Μπορεί να είναι λευκό, καφέ, κιτρινωπό ή μαύρο αλλά και συνδυασμοί όλων αυτών των χρωμάτων. Τα χρώματα μπορεί να εμφανίζονται σε ραβδώσεις ή σημάδια. Πάρακάτω, παρουσιάζονται μερικά χαρακτηριστικά Γαλλικά Μπουλντόγκ όσων αφορά το χρώμα του τριχώματός τους :

120px-Ellie_BLACK_Brindle 120px-Tiger_Brindle 120px-TIGER
Αν και φαίνεται να
έχει ομοιόμορφο μαύρο
χρώμα, εντούτοις έχει
μερικές πιο ανοιχτόχρωμες
ραβδώσεις.
Ραβδωτό Γαλλικό,
Μπουλντόγκ, με το
κιτρινωπό χρώμα να
κυριαρχεί και το μαύρο
να εμφανίζεται σε
ραβδώσεις.
Ραβδωτό, χωρίς να
υπάρχει κυρίαρχο χρώμα,
αλλά ομοιόμορφες ραβδώσεις
μαύρου και καστανόξανθου
χρώματος.
115px-Cream_french_bulldog 120px-Carmen_frenchbulldog_fawn 120px-Red_fawn_frenchbulldog
Κρεμ Γαλλικό Μπουλντόγκ.
Το ομοιόμορφό χρώμα του
εμφανίζεται σε όλες τις
αποχρώσεις του κρεμ. Από
σχεδόν άσπρο, σε ελαφρύ
κιτρινωπό, σε χρυσαφί.
Γαλλικό Μπουλντόγκ
με «μάσκα». Έχει
ομοιόμορφο μπεζ χρώμα
και μαύρη μουσούδα.
Ακόμα ένα Γαλλικό
Μπουλντόγκ με «μάσκα».
Η διαφορά έγκειται στο
χρώμα, το οποίο είναι
καστανοκόκκινο.
120px-Brindle_pied_frenchbulldog 120px-Tickedpied 120px-Redfawnpied_french_bulldogs
Κρεμ με μαύρο χρώμα
το οποίο δεν εμφανίζεται
σε ραβδώσεις ή βούλες αλλά
σε ακανόνιστους σχηματισμούς.
Κρεμ με μαύρο, με μικρές
μαύρες βούλες στις περιοχές
που επικρατεί το κρεμ.
Κρεμ με καστανοκόκκινο
χρώμα το οποίο δεν εμφανίζεται
σε ραβδώσεις ή βούλες αλλά
σε ακανόνιστους σχηματισμούς.
120px-Liver_French_Bulldog 120px-Blue_pied_frenchie 120px-BlueFrenchBulldog
Ομοιόμορφο πορτοκαλί –
καφέ χρώμα.
Κρεμ με γκρίζο-μπλε
χρώμα το οποίο δεν
εμφανίζεται σε ραβδώσεις
ή βούλες αλλά σε
ακανόνιστους σχηματισμούς.
Το βασικό χρώμα
είναι γκρίζο-μπλε.
Έχει ραβδώσεις
σε αποχρώσεις του
γκρίζου.
120px-Bluefawnfrenchie 77px-French_bulldog_black_and_tan
Καστανόξανθο, με
γκρίζο-μπλε χρώμαστη
μουσούδα (μάσκα).
Έχει χρώμα μαύρο
με καστανοκόκκινο.
Δεν υπάρχει επικρατέστερο
χρώμα και συνδυάζονται με
ακανόνιστους σχηματισμούς.

 

Βάρος : Υπάρχουν δύο κατηγορίες : 9 – 10 Kg & 10 – 13 Kg

Υψος : 30 cm

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι ένας ευχάριστος και γλυκός σύντροφος, πολύ παιχνιδιάρης και συνάμα τρυφερός. Χρειάζεται να έχει στενή επαφή με ανθρώπους και συνήθως αποκτά ιδιαίτερα δυνατούς δεσμούς με ένα συγκεκριμένο άτομο.

Η ήρεμη φύση του τον καθιστά άριστη επιλογή για όσους κατοικούν σε διαμέρισμα, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική άσκηση. Εντούτοις, οι καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες.

Είναι περίεργος και πάντα σε εγρήγορση, συμπαθητικός και απίστευτα αστείος. Το Γαλλικό Μπουλντόγκ έχει αίσθηση του χιούμορ και η κωμική προσωπικότητά του αποτελεί έναν από τους λόγους που κατατάσσεται ψηλά στη λίστα ηλικιωμένων και μοναχικών ανθρώπων.

Οι σχέσεις του με τους ξένους, όπως επίσης και με άλλα ζώα είναι πάρα πολύ καλές, αν και ορισμένα αρσενικά της ράτσας αυτής μπορεί να εμφανίσουν σημάδια επιθετικότητας.

Είναι πεισματάρης, γι’αυτό η σταθερή και συνεπής εκπαίδευση από πολύ νωρίς, είναι ζωτικής σημασίας για την ανατροφή ενός πειθαρχημένου και υπάκουου Γαλλικού Μπουλντόγκ.

Πολλές φορές παίζει «άγρια» με τα παιδιά, γι’αυτό και είναι απαραίτητη η γονική επίβλεψη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Για το λόγο αυτό, ένα Γαλλικό Μπουλντόγκ τα πηγαίνει καλύτερα με μεγαλύτερα, πιο ήρεμα και συνετά παιδιά.

Σε γενικές γραμμές όμως, αν ανατραφεί σωστά, μπορεί να γίνει ένας διασκεδαστικός και τρυφερός σύντροφος για όλη την οικογένεια και ένας πιστός και αφοσιωμένος φίλος για παιδιά και μεγάλους.

ΥΓΕΙΑ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Όπως και οι άλλες ράτσες σκύλων με επίπεδο πρόσωπο, έτσι και το Γαλλικό Μπουλντόγκ δεν πρέπει να μένει έξω από το σπίτι, ειδικά κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Λόγω της μορφολογίας του, είναι αδύνατο για αυτό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του και μπορεί να υποστεί θερμοπληξία ή υποθερμία. Και οι δύο περιπτώσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει να ασκείται σε ζεστό καιρό ή όταν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Το βάρος του δεν του επιτρέπει να κολυμπά, άρα ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός κοντά σε πισίνες.

Έχει κληρονομική προδιάθεση για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το θυρεοειδή και το αναπνευστικό σύστημα. Ένα υπέρβαρο Γαλλικό Μπουλντόγκ πιθανόν να εμφανίσει δυσκολία στην αναπνοή.

Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι αναδιπλωμένο και είναι απαραίτητο να είναι πάντοτε καθαρό και στεγνό για την πρόληψη των μολύνσεων.

Συχνά, το θηλυκό Γαλλικό Μπουλντόγκ χρειάζεται Καισσαρική Τομή για να μπορέσει να γεννήσει, λόγω του μεγάλου κεφαλιού των κουταβιών.

Είναι επιρρεπές σε οφθαλμολογικές παθήσεις. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα όρασης που παρουσιάζει είναι το cherry eye, μια πάθηση κατά την οποία ένας αδένας στο μάτι “γυρίζει” προς τα έξω, δημιουργώντας ένα κόκκινο εξόγκωμα που μοιάζει με κερασάκι -εξ’ ού και το όνομα cherry eye-. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της ζωής του σκύλου και πιθανόν να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Δεν προκαλεί οποιαδήποτε δυσφορία και θεραπεύεται με μια πολύ απλή χειρουργική εμπέμβαση.

 

Αν και θεωρείται το πιο υγειές ανάμεσα στις ράτσες της κατηγορίας του (Bull Breeds), εντούτοις χρειάζεται πολύ φροντίδα από ιατρικής απόψεως και συνεπώς αρκετά λεφτά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

10 – 12 χρόνια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*