German Shepherd – Γερμανικό Ποιμενικό

germantwo
  •  
  •  
  •  
  •  

Το Γερμανικό Ποιμενικό διακρίνεται για την εξυπνάδα και την τόλμη που το διακατέχει. Είναι ένας θαρραλέος σκύλος, έτοιμος να θυσιαστεί για τη φύλαξη της ιδιοκτησίας του και την προστασία της οικογένειάς του. Εξαίρετος φύλακας, διαπρέπει για το έργο του στην αστυνομία και το στρατό, στον εντοπισμό ναρκωτικών και τη σύλληψη των παρανομούντων. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται ευρέως και ως σκύλος οδηγός για τυφλούς, σκύλος θεραπείας για άρρωστα παιδιά και ηλικιωμένους και διαπρέπει σε επιχειρήσεις διάσωσης. Ένας ατρόμητος, αξιόπιστος φρουρός με έντονη επιθυμία για δουλειά, μα συνάμα ένας γλυκύτατος φίλος, ένας πιστός και αφοσιωμένος σύντροφος για όλη την οικογένεια!

Σκληροτράχηλος αλλά και τρυφερός, γεμάτος ενέργεια και ζωντάνια αλλά ταυτόχρονα ήρεμος και σοβαρός, δουλευταράς αλλά και σύντροφος, φύλακας και φίλος. Ένας σωρός από αντιθέσεις που καθιστούν το Γερμανικό Ποιμενικό ένα…σκύλο για όλες τις δουλειές και συνεπώς την πρώτη επιλογή μιας μεγάλης μερίδας φιλόζωων σε όλο τον κόσμο.

germantwo germanclose germanpuppies

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

 

Ύψος : 60-65cm για τα αρσενικά και 55-60cm για τα θηλυκά.

 

Βάρος : 35-40kg.

 

Χρώμα και Τρίχωμα : Το τρίχωμά του είναι μετρίου μήκους και αποτελείται από δύο στρώματα, το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το εξωτερικό στρώμα είναι πυκνό, ίσιο ή ελαφρώς κυματιστό και τραχύ στο άγγιγμα.

 

Ο πιο συνήθης χρωματισμός, είναι το μαύρο με ανοιχτό καφέ. Το Γερμανικό Ποιμενικό μπορεί επίσης να έχει ομοιόμορφο μαύρο χρώμα και ομοιόμορφο άσπρο χρώμα. Αν και τα άσπρα Γερμανικά Ποιμενικά δεν αναγνωρίζονται από το AKC ( American Kennel Club), εντούτοις έχουν αναγνωριστεί ως ξεχωριστή ράτσα με την ονομασία Αμερικανικό Άσπρο Ποιμενικό (American White Shepherd) από το UKCUnitedkennel Club). Δεν έχουν καμία διαφορά από το Γερμανικό Ποιμενικό, πέρα από το χρώμα του τριχώματος. (

germanblacktan blackgerman whitesheperd
Μαύρο – Καφέ Μαύρο Αμερικανικό Άσπρο

Το Γερμανικό Ποιμενικό είναι σκύλος μεγάλος σε μέγεθος, με σώμα συμπαγές, δυνατό και μυώδες αλλά ταυτόχρονα κομψό, με καλές αναλογίες και πολλή χάρη. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά και σκουρόχρωμα και το βλέμμα καθρεφτίζει τη ζωντάνια και την εξυπνάδα που διακατέχει τόσο έντονα το σκύλο αυτό.

 

Είναι από τα σκυλιά στα οποία διακρίνεται εύκολα το φύλο τους, με έντονη την αίσθηση του ανδρισμού ή της θηλυκότητας αντίστοιχα.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

 

Ευθύ και ατρόμητο στις αντιδράσεις του. Έχει αυτοπεποίθηση και διακρίνεται για το θάρρος και την αφοσίωσή του. Πάντοτε σε εγρήγορση, το Γερμανικό Ποιμενικό είναι έτοιμο να προστατέψει την ιδιοκτησία του και την οικογένειά του.

 

Μπορεί να γίνει ένας εξαίσιος σύντροφος για όλη την οικογένεια μια και έχει καλές σχέσεις με παιδιά και άλλα ζώα. Παρά του ότι είναι τολμηρό και με αυτοπεποίθηση, το Γερμανικό Ποιμενικό δεν είναι επιθετικό. Αντίθετα είναι ήρεμο, σοβαρό και πειθαρχημένο.

 

Τα περιστατικά επιθετικότητας που παρατηρούνται περιστασιακά, οφείλονται σε δύο παράγοντες κλειδιά : Ελλιπής κοινωνικοποίηση και γονίδια. Για να αποφύγουμε λοιπόν μη αποδεκτές συμπεριφορές, είναι σημαντικό να επιλέξουμε έναν αναγνωρισμένο και υπεύθυνο εκτροφέα και να φροντίσουμε να το φέρουμε σε επαφή με ενήλικους, παιδιά και ζώα από πολύ νωρίς. Πρέπει να το εκπαιδεύσουμε με συνέπεια και σοβαρότητα αλλά ποτέ με βία, ώστε να υπακούει στους δικούς μας κανόνες συμπεριφοράς και πειθαρχίας. Να θυμάστε ότι το ιδανικό Γερμανικό Ποιμενικό πρέπει να είναι σε εγρήγορση και ατρόμητο όσων αφορά την προστασία της οικογένειας και του σπιτιού του, αλλά αξιαγάπητο, τρυφερό και ποτέ επιθετικό μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον.

 

Μέσα στην οικογένεια, το Γερμανικό Ποιμενικό αναπτύσσει πολύ στενούς δεσμούς αγάπης και αφοσίωσης με τους δικούς του ανθρώπους, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να μείνει μόνο του, χωρίς ανθρώπινη επαφή για μεγάλο διάστημα. Επιπρόσθετα, το Γερμανικό Ποιμενικό είναι πραγματικά ευτυχισμένο όταν έχει κάποιου είδους εργασία να επιτελέσει. Έχει τρομερά δραστήριο μυαλό και είναι…εργασιομανής, έτσι είναι σημαντικό να του αναθέτετε κάτι που θα το κρατά απασχολημένο. Μεγάλης διάρκειας απομόνωση από την οικογένειά του, η πλήξη και ανία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και καταστρεπτική συμπεριφορά. Προσέξτε! Μπορεί να καταστρέψει τα έπιπλα σας ή να μετατρέψει τον κήπο σας σε…ναρκοπέδιο σε ζήτημα λεπτών!

 

Αν και ιδιαίτερα φιλικό με τους οικείους του, είναι πολύ επιφυλακτικό με τους ξένους. Δεν ανοίγεται εύκολα και δεν επιδίδεται επιπόλαια σε φιλίες. Κανένας δεν μπορεί να κερδίσει έτσι απλά την εμπιστοσύνη και την αγάπη ενός Γερμανικού Ποιμενικού!

 

Η επιφυλακτικότητά του με τους ξένους και το δυνατό ένστικτο της φύλαξης και προστασίας που το διακατέχει, καθιστούν το Γερμανικό Ποιμενικό, ιδανικό φύλακα. Είναι πάντοτε σε ετοιμότητα και εγρήγορση, χωρίς όμως να είναι θορυβώδης σκύλος. Γαβγίζει μόνο όταν το κρίνει απαραίτητο.

 

Είναι τόσο πολύ έξυπνο, που πολλές φορές μοιάζει με άνθρωπο στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις. Έχει έντονη την επιθυμία για εργασία και εκπαίδευση και μαθαίνει εύκολα και γρήγορα λόγω του πολύ υψηλού δείκτη νοημοσύνης του. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο το Γερμανικό Ποιμενικό χρησιμοποιείται ως ποιμενικός σκύλος, φύλακας, σκύλος θεραπείας (επισκέπτεται νοσοκομεία, γηροκομεία, ανθρώπους που έχουν πληγεί από καταστροφές) οδηγός για τυφλούς, στην αστυνομία και στο στρατό. Διαπρέπει σε διασώσεις, έρευνες και η οξεία αίσθηση της οσμής τού επιτρέπει να εντοπίζει ναρκωτικά, νάρκες, ληστές και εγκληματίες.

germanpolice germanmilitary

Το Γερμανικό Ποιμενικό χρησιμοποιείται ευρέως στην αστυνομία και το στρατό.

german guide

Η πειθαρχία και η αγάπη του για τους ανθρώπους,
το καθιστούν εξαίρετο οδηγό για τυφλούς.

germanrescue

Το Γερμανικό Ποιμενικό εν δράση! Συμμετέχει σε
πάμπολλες διασώσεις κάτω από ποικίλες, αντίξοες συνθήκες.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

 

Το τρίχωμά του μαδάει ολόχρονα, με αποκορύφωμα την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου έχουμε πολύ έντονη τριχόπτωση. Είναι καλό να χτενίζετε καθημερινά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της βαριάς τριχόπτωσης, για να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την ένταση του φαινομένου. Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι ο σκύλος έχει αρκετή φαγούρα κατά την περίοδο αυτή λόγω των νεκρών τριχών που παραμένουν στο σώμα, και ένα σχολαστικό χτένισμα σίγουρα θα τον ανακουφίσει αφού βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών αυτών τριχών.

 

Στο Γερμανικό Ποιμενικό αρέσουν οι έντονες δραστηριότητες, κατά προτίμηση συνοδευόμενες από κάποιου είδους εκπαίδευση. Έχετε υπόψη σας ότι ο σκύλος αυτός είναι πάρα πολύ έξυπνος και του αρέσουν οι προκλήσεις. Είναι λοιπόν απαραίτητο να του παρέχετε τα κατάλληλα ερεθίσματα για να τον κρατάτε σε φόρμα τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.

 

Χρειάζεται καθημερινό περίπατο και άσκηση. Καλό θα ήταν να τον παίρνετε για τροχάδι μαζί σας, ή να τον αφήνετε ελεύθερο να τρέξει σε ένα ασφαλές, περιφραγμένο χώρο –αν έχετε αυτή τη δυνατότητα-. Αν δεν ασκείται όσο πρέπει, μπορεί να γίνει ανήσυχος και νευρικός και να επιδοθεί σε καταστροφικές συμπεριφορές με σκοπό να εκτονωθεί.

 

ΥΓΕΙΑ

 

Όπως σε αρκετές μεγάλου μεγέθους ράτσες, το Γερμανικό Ποιμενικό είναι επιρρεπή στην κληρονομική πάθηση της δυσπλασίας του ισχίου και του αγκώνα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να σιγουρευτείτε ότι και στους δύο γονείς έχουν γίνει ακτινογραφίες και έχουν κριθεί υγιείς όσων αφορά τη δυσπλασία.

 

Ανωμαλίες στο αίμα, πεπτικά προβλήματα, επιληψία, χρόνιο έκζεμα και δερματικές αλλεργίες είναι επίσης κοινές παθήσεις στα Γερμανικά Ποιμενικά.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

 

11 – 13 χρόνια

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*