Golden Retriever – Γκόλντεν Ριτρίβερ

  •  
  •  
  •  
  •  

Ο κατ’ εξοχήν οικογενειακός σκύλος και μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων στις ΗΠΑ αλλά και ανά το παγκόσμιο! Το Γκόλντεν Ριτρίβερ διακρίνεται για τον ήπιο και φιλικό χαρακτήρα του, την έντονη επιθυμία του να προσφέρει στο αφεντικό του και τους στενούς δεσμούς αγάπης που αναπτύσσει με τους γύρω του.

golden_retrieverp puppies goldenp happy goldenp golden&bunnyp

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

 

Ύψος : 56-61cm για τα αρσενικά και 51-56cm για τα θηλυκά.

 

Βάρος : 27-36kg για τα αρσενικά και 25-32kg για τα θηλυκά.

 

Χρώμα και Τρίχωμα : Το τρίχωμά του είναι μετρίου μήκους, ίσιο ή ελαφρώς κυματιστό. Αποτελείται από δύο στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα είναι πυκνό και το εξωτερικό στρώμα αδιάβροχο, ούτε σκληρό αλλά ούτε και ιδιαίτερα απαλό στο άγγιγμα.

Το χρώμα του είναι ένα ομοιόμορφο, πλούσιο και λαμπερό χρυσαφί διαφόρων αποχρώσεων, από σχεδόν άσπρο, σε κρεμ, μέχρι και κοκκινωπό. Αν προορίζετε το Γκόλντεν Ριτρίβερ σας για shows, έχετε υπόψη σας ότι το πολύ ανοιχτό και πολύ σκούρο χρυσαφί δεν είναι αποδεκτά από το American Kennel Club (AKC).

Golden_Retrievers_dark_and_lightpΤο τρίχωμα μπορεί να ποικίλλει σε χρώμα. Από ελαφρύ μέχρι σκούρο χρυσαφί.

 

Θεωρείται μεγάλος σε μέγεθος σκύλος, με ρωμαλέο σώμα και καλές αναλογίες.

 

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

 

Φιλικό, κοινωνικό, ευγενικό και με αυτοπεποίθηση, το Γκόλντεν Ριτρίβερ αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για οικογένειες με παιδιά και άλλα κατοικίδια.

 

Έχει πολλά αποθέματα αγάπης και συνδέεται στενά με την οικογένειά του. Είναι σημαντικό να βρίσκεται συνεχώς με ανθρώπους για να είναι ευτυχισμένο. Αν το απομονώσετε, ή αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να το αφήστε μόνο του για μεγάλο διάστημα, μπορεί να πέσει σε κατάθλιψη ή να καταπιαστεί με καταστροφικές συμπεριφορές ως μέσω εκτόνωσης.

 

Είναι ήπιο και ήρεμο. Έχει πάρα πολλή καλοσύνη και υπομονή με τα μικρά παιδιά και απολαμβάνει τη συντροφιά τους. Είναι ιδιαίτερα φιλικό με άλλους σκύλους, γάτους, όπως επίσης και άλλα κατοικίδια.

 

bunnies&goldenp golden&childp

Εμπιστεύεται εύκολα τους ξένους και είναι εξίσου φιλικό τόσο με τους οικείους του, όσο και με άγνωστους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα επιθυμητό στοιχείο για όσους από εμάς θέλουμε ο σκύλος μας να τα πηγαίνει καλά με τους καλεσμένους μας, αλλά δεν είναι καλό για όσους θέλουν ένα σκύλο φύλακα. Αν και θα γαβγίσει όταν κάποιος παραβιάζει την ιδιοκτησία σας, προειδοποιώντας σας για μια πιθανή επικείμενη ληστεία, εντούτοις μην περιμένετε τίποτα περισσότερο. Το ένστικτο της φύλαξης είναι σχεδόν ανύπαρκτο στο καλοκάγαθο Γκόλντεν Ριτρίβερ.

 

Είναι ιδιαίτερα εύκολο στην εκπαίδευσή του και αυτό οφείλεται σε δύο βασικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του. Είναι εκ φύσεως πάρα πολύ έξυπνος σκύλος και έχει έντονη την επιθυμία να προσφέρει και να εξυπηρετεί με κάθε δυνατό τρόπο το αφεντικό του. Η εκπαίδευση ενός Γκόλντεν Ριτρίβερ δεν είναι απλά μια εύκολη υπόθεση, αλλά μπορεί να γίνει και μία πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια!

 

Είναι ενεργητικός, δραστήριος και αθλητικός σκύλος. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του ( retrieve = επαναφέρω), το Γκόλντεν Ριτρίβερ απολαμβάνει δεόντως να επαναφέρει αντικείμενα που του πετάτε, όπως μπάλες, φρίσμπυ και πολλά άλλα. Ακόμα και αν τα πετάτε στο νερό! Είναι δεινός κολυμβητής και αγαπά πολύ το νερό. Θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα αν στο σπίτι σας έχετε πισίνα ή αν του επιτρέπετε να σας συνοδεύει στις καλοκαιρινές εξορμήσεις σας στην παραλία!

 

golden swimp

 

Ο κοινωνικός και ήπιος χαρακτήρας του, σε συνδυασμό με τη θέληση για μάθηση και εκπαίδευση και την ικανότητα να δίνει αγάπη ακόμα και σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους το Γκόλντεν Ριτρίβερ χρησιμοποιείται σήμερα σε διασώσεις, ως οδηγός για τυφλούς και βοηθός για άτομα με αναπηρίες. Χρησιμοποιείται ευρέως επίσης και ως «σκύλος θεραπείας». Επισκέπτεται δηλαδή νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία ή ακόμα και περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια καταστροφή, δίνοντας αγάπη και τρυφερότητα σε παιδιά και ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

 

retriever in hospitalp

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

 

Το τρίχωμα είναι εύκολο στην περιποίηση καθώς είναι λείο και ίσιο και συνεπώς χτενίζεται με ευκολία. Είναι απαραίτητο να χτενίζεται μια φορά την εβδομάδα, και στις περιόδους που χάνει το τρίχωμά του, την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι απαραίτητο να χτενίζεται καθημερινά. Κατά το χτένισμα, δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στο πυκνό εσωτερικό στρώμα του τριχώματος. Έχετε υπόψη σας ότι το τρίχωμα του Γκόλντεν Ριτρίβερ μαδάει ολόχρονα σε αρκετά μεγάλο βαθμό και ακόμη περισσότερο όταν χάνει το βαρύ χειμωνιάτικο τρίχωμά του. Είναι λοιπόν σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στην περιποίησή του, καθώς αυτό θα ευκολύνει τη ζωή όλων σας.

 

Είναι δραστήριος και αθλητικός σκύλος, συνεπώς χρειάζεται αρκετή άσκηση, παιχνίδι και καθημερινό περίπατο μεγάλης διάρκειας για να είναι σε φόρμα τόσο όσο αφορά το σώμα όσο και το πνεύμα του.

 

Προσοχή στη διατροφή του! Έχει τάση για παχυσαρκία και είναι απαραίτητο να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στην ποσότητα και ποιότητα του φαγητού που του παρέχετε.

 

Μην τον απομονώνετε από την υπόλοιπη οικογένεια και μην τον αφήνετε μόνο για μεγάλο διάστημα. Το Γκόλντεν Ριτρίβερ δεν αντέχει τη μοναξιά. Έχει ανάγκη από συνεχή επαφή με ανθρώπους για να είναι ευτυχισμένο. Αν μένετε μόνος, αν το πρόγραμμα σάς επιβάλλει να λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι ή αν χρειάζεται να απουσιάζετε στο εξωτερικό για μεγάλα, τακτά διαστήματα, τότε η ράτσα αυτή δεν είναι η κατάλληλη για σας.

 

Καθαρίζετε τα αυτιά συχνά, για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις.

 

 

ΥΓΕΙΑ

 

Επιρρεπής στην δυσπλασία του ισχίου, αλλά και σε παθήσεις όσων αφορά τα μάτια, όπως καταρράκτη.

 

Εμφανίζει συχνά καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιομυοπάθια και στένωση της αορτής, όπως επίσης και καρκίνο. Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα που έγινε από το «Golden Retriever Club of America» το 1998, ο καρκίνος αποτελούσε την κύρια αιτία θανάτου, με ποσοστό 61.8%.

 

Επιρρεπής σε παθήσεις του δέρματος, με τις αλλεργίες, ιδιαίτερα αλλεργίες που προέρχονται από ψύλλους, να αποτελούν την πιο κοινή δερματική πάθηση.

 

Έχει τάση για παχυσαρκία.

 

Η συνεργασία με έναν υπεύθυνο εκτροφέα, ο οποίος κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και παρέχει τα κατάλληλα πιστοποιητικά υγείας, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της καλής υγείας του κουταβιού, αλλά και μακροπρόθεσμα για την εξάλειψη ορισμένων κληρονομικών ασθενειών.

 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

 

10 – 12 χρόνια.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*