Great Dane – Μεγάλος Δανός

greatdane2.jpg
  •  
  •  
  •  
  •  

Ένας αθώος γίγαντας! Ο Μεγάλος Δανός είναι ένας σκύλος τεράστιος, ρωμαλέος και επιβλητικός, για πολλούς τρομακτικός στην εμφάνιση. Κάτω όμως από αυτό το μυώδες, στιβαρό κορμί κρύβεται μια ήπια και ευχάριστη φύση, μια καρδιά που χωράει όλο τον κόσμο.

Καλοσυνάτος, αξιοπρεπής, με πολλά αποθέματα αγάπης και τρυφερότητας αλλά συνάμα γενναίος και ατρόμητος όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Ένας εξαίσιος σκύλος συντροφιάς, πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του, αξιόπιστος με τα παιδιά και άλλα ζώα.

greatdane2.jpg greatdane3.jpg

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ο Μεγάλος Δανός είναι σκύλος γιγαντιαίων διαστάσεων, που συνδυάζει αριστοκρατική εμφάνιση με στιβαρότητα και δύναμη με κομψότητα. Το κεφάλι είναι μακρύ και στενό, με μεγάλη, σχετικά πλατιά μουσούδα. Ο λαιμός είναι μακρύς και μυώδης και τα μάτια σκουρόχρωμα με εξυπνάδα και ζωντάνια στο βλέμμα του. Τα αυτιά αφήνονται φυσικά ή στητά μέσω μιας επέμβασης με την ονομασία cropping. Στην Κύπρο, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η επέμβαση αυτή θεωρείται πλέον απαγορευμένη.

 

Στα αριστερά, ένας Μεγάλος Δανός με φυσικά αυτιά και στα δεξιά με στητά αυτιά μετά από cropping

Στα αριστερά, ένας Μεγάλος Δανός με φυσικά αυτιά και στα δεξιά με στητά αυτιά μετά από cropping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ύψος: Κατά μέσο όρο 76-86cm για τα αρσενικά και 71-81cm για τα θηλυκά. Θεωρείται ο ψηλότερος σκύλος, μαζί με το Irish Wolfhound. Το 2004, ένας Μεγάλος Δανός από την Καλιφόρνια με ύψος 1.07m, κατέκτησε μια θέση στο βιβλίο Γκίνες ως ο ψηλότερος σκύλος στον κόσμο.

Βάρος: 54-90 kg για τα αρσενικά και 45-59 kg για τα θηλυκά.

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι κοντό, παχύ, μεταξένιο και λαμπερό, εφαρμοστό στο σώμα. Υπάρχουν πολλοί χρωματικοί συνδυασμοί, αλλά οι πιο κοινοί και αναγνωρισμένοι από το American Kennel Club είναι οι εξής:

Κίτρινο-χρυσαφί (Fawn): Ο σκύλος καλύπτεται ομοιόμορφα από ένα χρυσαφί-κίτρινο χρώμα, και έχει τη λεγόμενη «μάσκα». Η μάσκα αναφέρεται στο σκούρο μπλε-μαύρο χρώμα που καλύπτει τη μουσούδα, την περιοχή γύρω από τα μάτια και πιθανόν τα αυτιά και την άκρη της ουράς.

greatdane_fawn.jpggreatdane-mask.jpg

Τιγρέ (Brindle): Το βασικό χρώμα είναι το κίτρινο-χρυσαφί, με μαύρες ρίγες να καλύπτουν το σώμα.

great dane_brindle.jpg

Μπλε (Blue): Το χρώμα είναι ένα ομοιόμορφο γκρίζο-μπλε. Πιθανόν να έχει άσπρα σημάδια στο στήθος και τα πόδια.

greatdane_blue.jpg

Μαύρο (Black): Το χρώμα είναι ένα ομοιόμορφο πολύ λαμπερό μαύρο χρώμα. Πιθανόν να έχει άσπρα σημάδια στο στήθος και τα πόδια.

greatdane_black.JPG

Μαυρόασπρο – Harlequin: Το βασικό χρώμα είναι άσπρο, με μαύρα σημάδια ακανόνιστα διασκορπισμένα στο σώμα. Τα σημάδια δεν είναι ούτε πολύ μεγάλα ώστε να δίνουν την αίσθηση της ομοιομορφίας, ούτε και πολύ μικρά ώστε να δίνουν την αίσθηση ενός «σκύλου με βούλες». Τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν επίσης και σε χρώμα γκρι (Merle marking).

greatdane_harlequin.jpg

Μαυρόασπρο – Mantle: Το χρώμα είναι μαύρο και άσπρο, με ομοιόμορφο μαύρο χρώμα να καλύπτει μεγάλο μέρος του σώματος, μαύρο κεφάλι με άσπρη μουσούδα, άσπρο στήθος, άσπρο στα πόδια και στην άκρη της ουράς.

great dane_mantle.jpg

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η ρωμαλέα και επιβλητική του εμφάνιση, κρύβει στην πραγματικότητα μια μεγάλη καρδιά, γεμάτη καλοσύνη και αγάπη για όλους. Αξιοπρεπής, καλότροπος, πάντα ευγενικός και φιλικός στους τρόπους, ο Μεγάλος Δανός εύστοχα αποκαλείται από πολλούς ως ο «αθώος γίγαντας».

Είναι πολύ γλυκός και τρυφερός, συνδέεται στενά με τους ανθρώπους του και απολαμβάνει να μοιράζεται μαζί τους στιγμές της καθημερινότητας. Αγαπά τους πάντες και μαραζώνει όταν νιώθει απομονωμένος.

Ο Μεγάλος Δανός είναι γνωστός για την τρομερή πίστη και αφοσίωση που επιδεικνύει στην οικογένειά του. Αν και δεν είναι επιθετικός και δεν θα προκαλέσει ποτέ φασαρίες, εντούτοις είναι πρόθυμος να υπερασπιστεί τα αγαπημένα του πρόσωπα όταν χρειαστεί.

Η εμφάνισή του και μόνο, λειτουργεί ως «απωθητικό» για οποιοδήποτε προτίθεται να εισβάλει στην ιδιοκτησία σας. Από αυτή την άποψη, μπορείτε να νιώθετε ασφαλής με ένα Μεγάλο Δανό στην αυλή σας. Αν όμως ζητάτε αποκλειστικά ένα σκύλο φύλακα, τότε ο σκύλος αυτός δεν κάνει για σας. Πρώτον, γαβγίζει πολύ λίγο και δεύτερον, είναι απλούστατα πολύ καλόκαρδος και αθώος, καθόλου καχύποπτος ή επιφυλακτικός με ξένους.

Είναι εξαιρετικά καλός με τα παιδιά. Παιχνιδιάρης και τρυφερός, απολαμβάνει να περνά ώρες μαζί τους, επιδεικνύοντας υπομονή και ανεκτικότητα στα πειράγματά τους. Παραταύτα, είναι σημαντικό να επιβλέπετε εν ώρα παιχνιδιού, καθώς λόγω του μεγάλου του μεγέθους μπορεί κατά λάθος να τραυματίσει ένα μικρό παιδί. Επιπλέον, και αυτό ισχύει για όλες τις ράτσες σκύλων, πρέπει το παιδί να μάθει να χειρίζεται το σκύλο με σεβασμό και αγάπη και σε καμιά περίπτωση να το βλέπει ανταγωνιστικά ή ως ένα άψυχο παιχνίδι.

great dane&baby.jpg

 

Είναι πολύ ευγενικός και φιλικός με τους καλεσμένους σας, ειδικότερα αυτούς που εσείς θεωρείτε «δικούς» σας ανθρώπους.

Οι σχέσεις του με άλλα κατοικίδια είναι άριστες. Τα πηγαίνει πολύ καλά με σκύλους, έχετε όμως υπόψη σας ότι σε κάποιες, ευτυχώς σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιάσει επιθετικότητα έναντι σε σκύλους του ιδίου φύλου, ειδικότερα εάν δεν κοινωνικοποιηθεί σωστά και από μικρή ηλικία. Μπορεί να συμβιώσει με γάτες, κουνέλια, χάμστερ και όλων των ειδών τα κατοικίδια και είναι ιδιαίτερα τρυφερός και προστατευτικός ακόμα και με μη οικόσιτα ζώα.

greatdane&dear.jpggreatdane&chihuahua.jpg

Είναι έξυπνος και εκπαιδεύεται πολύ εύκολα. Μην αμελήσετε όμως στο θέμα αυτό. Χρειάζεται σωστή, συνεπή εκπαίδευση, από πολύ μικρή ηλικία. Λόγω του τεράστιου μεγέθους του, είναι απαραίτητο να μάθει τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς όταν είναι κουτάβι, διότι θα είναι πολύ δύσκολο να το χειριστείτε όταν πάρει το τελικό του μέγεθος. Η σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, όπως επίσης και η πολύ προσοχή και αγάπη, λειτουργούν ως προληπτικά μέτρα σε συμπεριφορές όπως επιθετικότητα και ντροπαλότητα. Να θυμάστε ότι το να πηδά πάνω σας ένα κουταβάκι όταν σας βλέπει να ξεπροβάλλετε από την πόρτα ή το να γέρνει πάνω σε ένα μικρό παιδί ως ένδειξη αγάπης, μπορεί να είναι αξιαγάπητο και πολύ γλυκό, αλλά το κουτάβι αυτό στην περίπτωση του Μεγάλου Δανού, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το ύψος αλλά και το βάρος σας, με αποτέλεσμα να βιώσετε… πτώσεις και τραυματισμούς τόσο εσείς, όσο και τα παιδιά σας, αλλά και οι καλεσμένοι σας!


ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το λείο, κοντό τρίχωμα είναι εύκολο στην περιποίηση και μαδάει σε μέτριο βαθμό. Βουρτσίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το βούρτσισμα μειώνει την τριχόπτωση, βοηθά στην καλή υγεία του τριχώματος και του δέρματος, και απομακρύνει ακαθαρσίες και βρωμιές από το τρίχωμα με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται συχνά μπάνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα επίπονο και χρονοβόρο λόγω του μεγάλου μεγέθους του σκύλου.

Χρειάζεται πολύ φαγητό, λόγω του μεγάλου μεγέθους.

Χρειάζεται αρκετή άσκηση, όχι όμως τόση όση θα ανέμενε κάποιος για ένα σκύλο τέτοιων διαστάσεων. Καθημερινές, μεγάλες σε διάρκεια βόλτες και εξορμήσεις για τρέξιμο την εξοχή είναι αρκετά για το Μεγάλο Δανό. Η ηλικία των 6-12 μηνών είναι κρίσιμη όσων αφορά την άσκηση. Τα κουταβάκια αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και η υπερβολική άσκηση μπορεί να βλάψει τα οστά και τις αρθρώσεις τους.

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα, δεδομένου ότι ασκείται επαρκώς.

Χρειάζεται πολύ προσοχή και αγάπη. Θέλει να νιώθει μέλος της οικογένειας και μπορεί να παρουσιάσει καταστρεπτικές συμπεριφορές αν νιώθει απομονωμένος ή βαριέται.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο Μεγάλος Δανός έχει την τάση να σαλιαρίζει πολύ και με μεγάλη του ευχαρίστηση θα εναποθέσει τα σάλια του σε εσάς αλλά και τους καλεσμένους σας. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να προετοιμαστείτε καθώς και να προετοιμάσετε φίλους και γνωστούς για το…λουτρό σάλιου που έρχεται πακέτο με το Μεγάλο Δανό.

ΥΓΕΙΑ

Επιρρεπής σε δυσπλασία του ισχίου (hip dysplasia), μια πάθηση που προσβάλλει την άρθρωση του ισχίου και μπορεί να οδηγήσει σε κινητικά προβλήματα και αρθρίτιδα. Ένας υπεύθυνος και αναγνωρισμένος εκτροφέας, μπορεί να σας παρέχει το σχετικό πιστοποιητικό υγείας.

Επιρρεπής σε μια πάθηση του γαστρεντερικού με την ονομασία Bloat ή Gastric Torsion. Το τοίχωμα του στομαχιού τεντώνεται και σε μερικές περιπτώσεις τυλίγεται γύρω από τον εαυτό του. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται ξαφνικά και οδηγεί στο θάνατο αν δεν μεταφερθεί ο σκύλος άμεσα στον κτηνίατρο. Για την πάθηση αυτή, υπάρχει μια προληπτική επέμβαση με την ονομασία Gastropexy, η οποία γίνεται από τον κτηνίατρο στην περίπτωση που το γενεαλογικό δέντρο του σκύλου υποδεικνύει μια τέτοια προδιάθεση. Πολλοί κτηνίατροι όμως δεν προχωρούν στην επέμβαση, εκτός αν ο σκύλος έχει ήδη υποστεί bloat.

Μπορεί να πάσχει από διάφορες γενετικές καρδιακές παθήσεις και να εμφανίσει όγκους.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

8-10 χρόνια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*