Greyhound – Γκρέυχαουντ

  •  
  •  
  •  
  •  
Το Γκρέυχαουντ είναι ο πιο γρήγορος σκύλος στον κόσμο. Μπορεί να φτάσει τα 70 Km ανά ώρα και χρησιμοποιείται ευρέως σε σκυλοδρομίες. Είναι πολύ αρχαία ράτσα και για αιώνες χρησιμοποιείτο στο κυνήγι ελαφιών και αγριόχοιρων.

Δυστυχώς, μετά την «αφυπηρέτησή» τους από το στίβο, τα περισσότερα Γκρέυχαουντ θανατώνονται. Πολλοί οργανισμοί ανά το παγκόσμιο, προσφέρουν καταφύγιο στα Γκρέυχαουντ που αφυπηρετούν και προσπαθούν να βρουν για αυτά οικογένειες να τα υιοθετήσουν. Ως αποτέλεσμα, η δημοτικότητα του ως οικογενειακό κατοικίδιο ολοένα και μεγαλώνει. Για πολλούς μάλιστα αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή καθώς είναι γλυκύτατο και ήπιων τόνων, φιλικό και πολύ…βολικό καθώς δεν ζητά πολλά από εσάς, ούτε και χρειάζεται πολλά για να είναι ευτυχισμένο.

greyhound1.jpg greyhound_couch.jpg

    

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Γενικά Χαρακτηριστικά

Είναι μεγαλόσωμος σκύλος. Το σώμα είναι κομψό, με λεπτές γραμμές αλλά πολύ δυνατό και μυώδες. Έχει πολύ βαθύ και φαρδύ στέρνο, μακρύ κεφάλι και λεπτή μουσούδα. Τα αυτιά είναι μικρά, στητά και διπλωμένα προς τα πίσω. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα και ο λαιμός είναι μακρύς και λεπτός. Η ουρά είναι μεγάλη σε μήκος και πέφτει χαμηλά στα πόδια.

Τα μακριά, δυνατά πόδια του, η ευλύγιστη, καμπυλωτή σπονδυλική του στήλη και η λεπτή αλλά συμπαγής κατασκευή, του επιτρέπει να αναπτύσσει τεράστια ταχύτητα. Το Γκρέυχαουντ τρέχει με έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, καθώς έχει και τα 4 πόδια του στον αέρα!

greyhounds_running.jpg

Ύψος: 71-76cm για τα αρσενικά και 68-71cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 29-32kg για τα αρσενικά και 27-29kg για τα θηλυκά.

Τρίχωμα και Χρώμα

Το τρίχωμα είναι πολύ κοντό. Λείο και βελούδινο στην υφή. Όσων αφορά τα χρώματα, ουσιαστικά δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός. Μπορεί να είναι μονόχρωμο ή συνδυασμοί άσπρου, μαύρου, καφέ-χρυσό, καστανοκόκκινο, μαύρο και γκρίζο. Μπορεί να εμφανίσει και το χρωματικό μοτίβο με την ονομασία brindle, όπου σκούρες ή μαύρες ρίγες εμφανίζονται πάνω σε ανοιχτόχρωμη βάση.

    

greyhound_white_fawn.jpg

Άσπρο με καφέ-χρυσό
greyhound_solid_red.jpg

Μονόχρωμο καφέ-χρυσό
greyhound_black.jpg

Μαύρο
greyhound_black_white.jpg

Άσπρο με μαύρο
greyhound_brindle.jpg

Τιγρέ (brindle)
greyhound_white_brindle.jpg

Άσπρο με τιγρέ (brindle)
greyhound_grey.jpg

Γκρίζο
greyhound_grey_white.jpg

Άσπρο με γκρίζο

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Αν και χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως σε σκυλοδρομίες, εντούτοις το Γκρέυχαουντ θεωρείται από τους λάτρεις του είδους, ένα θαυμάσιο οικογενειακό κατοικίδιο.

Στο σπίτι, το Γκρέυχαουντ είναι ένας ήρεμος σύντροφος, χαμηλών τόνων και με πολύ ήπιο ταμπεραμέντο. Ευαίσθητο και γλυκό, αγαπά πάρα πολύ την οικογένειά του και δημιουργεί πολύ στενούς δεσμούς με τους δικούς του ανθρώπους.

Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι αφού το Γκρέυχαουντ χρησιμοποιείται σε σκυλοδρομίες και αρέσκεται να τρέχει, τότε είναι λογικό τα αποθέματα ενέργειάς του να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σημείο που να θεωρείται τόσο υπερκινητικό ώστε να είναι δύσκολο στο χειρισμό του. Πολύ λάθος! Αντίθετα, τα Γκρέυχαουντ, μέσα στο σπίτι, είναι πολύ γαλήνια και ήρεμα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέχρι και…τεμπελχανάδες! Αρέσκονται να ξαπλώνουν στην πιο άνετη πολυθρόνα του σπιτιού, δεν κάνουν φασαρία ούτε και προκαλούν προβλήματα με οποιοδήποτε τρόπο. Μην εκπλαγείτε αν το Γκρέυχαουντ σας κοιμάται 15-16 ώρες την ημέρα!

Οι σχέσεις του με τα παιδιά είναι πολύ καλές. Είναι γενικά τρυφερό, ήρεμο και πολύ υπομονετικό. Είναι προτιμότερο όμως να μην συμβιώνει με μικρά και ατίθασα παιδιά. Το Γκρέυχαουντ δεν αντέχει το σκληρό παιχνίδι στο οποίο άθελά τους επιδίδονται τα μικρά παιδάκια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η πιθανότητα να επιτεθεί είναι πάρα πολύ μικρή, μάλλον θα απομακρυνθεί. Όπως και να έχει όμως, τα πάει καλύτερα με μεγαλύτερα, πιο πειθαρχημένα παιδιά, με τα οποία μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός και πιστός φίλος. Είναι σημαντικό όλα τα μέλη της οικογένειας να μάθουν να σέβονται το σκύλο, και να μην τον ενοχλούν όταν θέλει να απομονωθεί ή να κοιμηθεί για λίγο.

Αν και γλυκύτατο, το Γκρέυχαουντ είναι κάπως εσωστρεφές ακόμα και με τα δικά του άτομα. Δεν επιζητά μονίμως τα χάδια σας και μην περιμένετε να σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο. Νιώθει όμως την ανάγκη να είναι δίπλα στους ανθρώπους του και τους αγαπά πάρα πολύ, απλά με έναν πιο διακριτικό και …αξιοπρεπή τρόπο.

Μπορεί να είναι επιφυλακτικό με τους ξένους. Η σωστή κοινωνικοποίηση προλαμβάνει την υπερβολική ντροπαλότητα, αλλά μια κάποια επιφύλαξη είναι μέσα στη φύση του σκύλου αυτού.

Η σχέσεις του με άλλα κατοικίδια είναι σε γενικές γραμμές καλές. Αρέσκεται να βρίσκεται με άλλους σκύλους, ειδικότερα άλλα Γκρέυχαουντ. Μπορεί να συμβιώσει αρμονικά με γάτες και άλλα ζώα. Πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το ένστικτο του θηρευτή είναι δυνατό μέσα του και ως λαγωνικό όρασης έχει την τάση να τρέχει πίσω από οτιδήποτε είναι τριχωτό και κινείται. Ένας σκύλος ο οποίος έχει παρελθόν σε σκυλοδρομίες, πιθανό να μην μπορέσει να συμβιώσει με άλλα κατοικίδια. Ένα Γκρέυχαουντ όμως το οποίο έχετε πάρει από μωρό και το οποίο έχετε φέρει σε επαφή με άλλα κατοικίδια που τυχόν έχετε, είναι σαφέστατα πιο πιθανό να μπορεί να συμβιώσει αρμονικά μαζί τους. Όπως και να έχει, το ένστικτο αυτό δεν τιθασεύεται εντελώς και έτσι ενώ ο σκύλος μπορεί να αναγνωρίσει τη γάτα ή το κουνέλι σας ως μέλος της αγέλης του, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κυνηγήσει περιπλανώμενα ζώα.

Δεν είναι καθόλου φωνακλάς. Γαβγίζει ελάχιστα εώς καθόλου, είναι επομένως ιδανική επιλογή για σπιτικά τα οποία βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Είναι πολύ έξυπνο και εκπαιδεύεται εύκολα. Χρειάζεται ένα συνεπές, ισορροπημένο αφεντικό, ο οποίος θα το προσεγγίσει με τρυφερότητα και αγάπη.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Περιποίηση Τριχώματος

Το τρίχωμα είναι πολύ κοντό και λείο, συνεπώς το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να το χτενίζετε περιστασιακά. Το τρίχωμα μαδάει σε μέτριο βαθμό.

Συνθήκες Διαβίωσης

Το Γκρέυχαουντ είναι σκύλος του σπιτιού. Δυσφορεί στις ακραίες θερμοκρασίες. Το κοντό και λεπτό τρίχωμά του, το λεπτό δέρμα του και η απουσία σωματικού λίπους, καθιστούν τον οργανισμό ανήμπορο να ρυθμίσει αποτελεσματικά την θερμοκρασία του σώματος. Όταν ο καιρός είναι κρύος, φορέστε του ένα πουλόβερ και αποφεύγετε να το έχετε έξω από το σπίτι για πολύ ώρα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φροντίστε να το παίρνετε βόλτα νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα και πάντοτε να έχετε μαζί σας νερό για να το δροσίσετε.

Είναι ήρεμο και χαμηλών τόνων όταν βρίσκεται στο σπίτι και επιπλέον δεν γαβγίζει σχεδόν καθόλου. Συνεπώς, είναι ιδανική επιλογή για όσους μένουν σε διαμέρισμα. Φροντίστε μόνο να ικανοποιείτε τις καθημερινές του ανάγκες σε άσκηση και παιχνίδι, ώστε να είναι υγιές στο σώμα και στο νου.

Παρέχετε ένα πολύ απαλό κρεβατάκι για να κοιμάται. Λόγω του λιγνού σώματος και του λεπτού δέρματος, μπορεί να παρουσιάσει οδυνηρές πληγές στο δέρμα αν κοιμάται σε σκληρές επιφάνειες.

Φροντίστε ώστε ο φράκτης σας να είναι πολύ ψηλός καθώς το Γκρέυχαουντ έχει τεράστιο άλμα!

Άσκηση

Ενόσω είναι μέσα στο σπίτι, το Γκρέυχαουντ είναι κάπως νωχελικό και αρέσκεται να χαλαρώνει και να κοιμάται πολλές ώρες την ημέρα. Εντούτοις, οι καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες για να διατηρείται σε καλή φυσική αλλά και πνευματική κατάσταση. Μην σας παραπλανεί το παρελθόν του. Το Γκρέυχαουντ δεν χρειάζεται πολύ άσκηση για να είναι υγιές και ευτυχισμένο. Μια 30λεπτη βόλτα την ημέρα συνήθως είναι ικανοποιητική. Αν μάλιστα μπορείτε να βρείτε έναν ασφαλή, περιφραγμένο χώρο για να τρέξει ελεύθερο, θα το εκτιμούσε δεόντως!

Εκπαίδευση

Είναι έξυπνο και σε γενικές γραμμές εκπαιδεύεται εύκολα στο να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες πειθαρχίας που θέτετε. Ανταποκρίνεται θετικά όταν το εκπαιδεύετε με αγάπη και τρυφερότητα αλλά συνάμα με συνέπεια και σοβαρότητα. Ο σταθερός και επιβλητικός τόνος φωνής και το τρυφερό άγγιγμα φαίνεται να λειτουργούν αποτελεσματικά ως μέθοδοι εκπαίδευσης.

Έχετε υπόψη σας ότι όσο πειθαρχημένο και εκπαιδευμένο και αν είναι το Γκρέυχαουντ σας, κάποια ένστικτα παραμένουν δυνατά και πολλές φορές αδύνατο να τιθασευτούν. Ως λαγωνικό όρασης, εντοπίζει τη λεία του από πολύ μακριά –μέχρι και 1Km απόσταση- και τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα ξοπίσω της. Ενώ το ένστικτο το καλεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αγνοήσει το δικό σας…κάλεσμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί, να τραυματιστεί αλλά και να τραυματίσει άλλα ζώα. Πάντα μα πάντα λοιπόν, να το παίρνετε βόλτα με το λουρί. Αν αποφασίσετε να το αφήσετε ελεύθερο να τρέξει, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι καλά περιφραγμένος.

Κοινωνικοποίηση

Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνικοποίησή του με κατοικίδια όπως γάτες, χάμστερ, κουνέλια κ.τ.λ. Έχει την τάση να κυνηγά και τραυματίζει χνουδωτά, μικρά ζωάκια, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να το φέρετε σε επαφή μαζί τους από νεαρή ηλικία. Συμβιώνει συνήθως αρμονικά με τα κατοικίδια του σπιτιού, ειδικά αν γίνουν από την αρχή οι σωστές συστάσεις. Προσοχή όμως με τα ξένα ζωάκια. Μπορεί να τραυματίσει, ακόμα και να σκοτώσει περιπλανώμενα ζώα αν δεν το έχετε πάντα δεμένο με το λουρί του.

Κοινωνικοποιήστε με τους ξένους, καθώς μπορεί να είναι καχύποπτο και ντροπαλό μαζί τους -ποτέ επιθετικό-.

Διατροφή

Έχει κάπως ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα και δεν αντιδρά καλά σε αλλαγές στη διατροφή του. Επιλέξτε μια καλής ποιότητας τροφή και αποφεύγετε να το ταίζετε με αποφάγια.

Ταίζετε 2-3 μικρά γεύματα αντί για ένα μεγάλο και αποφεύγετε τροφές που δημιουργούν αέρια (βλ. πιο κάτω)

ΥΓΕΙΑ

Είναι γενικά πολύ υγιής ράτσα και οι γενετικές παθήσεις είναι σπάνιες.

Μπορεί να παρουσιάσει ρήξη του στομαχιού, μια πάθηση γνωστή ως bloat, κατά την οποία το στομάχι διογκώνεται και γυρίζει γύρω από τον εαυτό του. Η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μικρά και συχνά γεύματα είναι προτιμότερα παρά ένα μεγάλο γεύμα.

Είναι ευαίσθητο σε διάφορα φάρμακα και χημικές ουσίες. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τα κατάλληλη παρασιτοκτόνα για τη ράτσα αυτή. Είναι επίσης ευαίσθητο στη νάρκωση.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

11-14 χρόνια

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*