Miniature Pinscher – Μίνι Πίντσερ

minpin1
  •  
  •  
  •  
  •  

Κατάγεται από τη Γερμανία, όπου αρχικά χρησιμοποιείτο για να κυνηγά ποντικούς, αρουραίους και άλλα τρωκτικά. Σταδιακά…απαρνήθηκε το ρόλο του κυνηγού και με όπλο το γεμάτο ζωντάνια χαρακτήρα του και το ευχάριστο πνεύμα του, κατάφερε να μπει στα σπίτια μας και να κλέψει τις καρδιές μας.

Το Μίνι Πίντσερ, ή Μιν Πιν όως το αποκαλούν χαϊδευτικά οι λάτρεις του είδους, είναι ένας μοναδικός σκύλος σύντροφος, με την ικανότητα να σας σπάσει τα νεύρα, αλλά και να σας κάνει να ξεκαρδιστείτε στα γέλια. Ζωηρός και παιχνιδιάρης, αεικίνητος, θέλει να μάθει τα πάντα, θέλει να εξερευνήσει τα πάντα, αναζητά μονίμως την περιπέτεια. Μπορεί να σας κάνει να φτάσετε στα όριά σας με το πείσμα και τη ξεροκεφαλιά του, το μανιώδες γάβγισμά του, την απαίτησή του για άσκηση και παιχνίδι. Λατρεύει όμως τα παιδιά, προσαρμόζεται με άλλα ζώα και μπορεί να αποτελέσει ένα εξαίσιο σύντροφο στα χέρια ενός έμπειρου και ικανού ιδιοκτήτη.

Αν σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα Μίνι Πίντσερ, μαζέψτε όλα τα αποθέματα ενέργειας, όλη την επιμονή και υπομονή σας και ετοιμαστείτε για μια περιπέτεια! Θα σας εξουθενώσει, θα σας εκνευρίσει, θα σας αγαπήσει, θα σας κάνει να γελάσετε, θα σας φέρει πολλές φορές στα άκρα. Όπως και να’ χει όμως, δεν μπορείτε παρά να το αγαπήσετε και με το σωστό χειρισμό και απλή κοινή λογική μπορείτε να απολαύσετε μια όμορφη και περιπετειώδη σχέση και εσείς και η οικογένειά σας, για πολλά πολλά χρόνια!

minpin1  minpin2  minipin3  minipin_closeup

.

Είναι ένας μικρόσωμος σκύλος, με συμπαγές, μυώδες κορμί. Είναι πολύ κομψός με τετραγωνικές αναλογίες και όμορφες γραμμές. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, οβάλ στο σχήμα, με ζωντανή και έξυπνη έκφραση. Η παραδοσιακή εμφάνιση του Μίνι Πίντσερ, επιβάλλει κομμένη ουρά και συχνά στητά αυτιά μέσω δύο απλών επεμβάσεων με την ονομασία docking και cropping αντίστοιχα, Όπως σε πολλές άλλες χώρες, έτσι και στην Κύπρο, οι επεμβάσεις αυτές θεωρούνται πλέον παράνομες και δεν γίνονται. Το Μίνι Πίντσερ έχει έναν ασυνήθιστο, ψηλό και χαριτωμένο βηματισμό, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της ράτσας αυτής. Το Μίνι Πίντσερ, φαίνεται πάντα περιποιημένο και φροντισμένο, άψογο στην εμφάνιση.

 minpin_natural  minpin_crop_dock
 Φυσικά αυτιά και ουρά  Κομμένη ουρά και στητά αυτιά

Ύψος: 25-30 cm για τα αρσενικά και 25-28 cm για τα θηλυκά.

 

Βάρος: 4-5 kg για τα αρσενικά και 4 kg για τα θηλυκά.

 

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι στρωτό, τραχύ και κοντό. Είναι ίσιο και γυαλιστερό, εφαρμόζει στο σώμα και το καλύπτει ομοιόμορφα. Το χρώμα μπορεί να είναι ομοιόμορφο καστανοκόκκινο, μαύρο με διακριτά σημάδια χρώματος ανοιχτού καφέ σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος όπως τα μάγουλα, το στήθος και πάνω από τα μάτια. Μπορεί επίσης να έχει χρώμα καφέ-σοκολατί και πάλι με διακριτά  σημάδια ανοικτού καφέ.

 minipin_red minpin_black_tan minpin_chocolate_tan
 Καστανοκόκκινο καφέ  Μαύρο-ανοιχτό καφέ  Σοκολατί-ανοιχτό

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

 

Δικαιολογημένα έχει κερδίσει τον τίτλο “King of Toy Dogs”. Το Μίνι Πίντσερ είναι ατρόμητο, γεμάτο ζωντάνια και ενέργεια. Είναι δραστήριο και πολύ περίεργο για τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Πάντα σε εγρήγορση και επιφυλακή, σφύζει από ζωή! Κεφάτο και χαρούμενο, με εξαίρετη αίσθηση του χιούμορ. Είναι μοναδικό στο χαρακτήρα και η παρουσία του ιδιαίτερα έντονη!

 

Στην ερώτηση αν τα πάει καλά με τα παιδιά ή όχι, η απάντηση είναι και ναι και όχι. Το Μίνι Πίντσερ, λατρεύει τα παιδιά με την προϋπόθεση ότι έχει μεγαλώσει μαζί τους και του συμπεριφέρονται με σεβασμό και τρυφερότητα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι είναι μικρόσωμος σκύλος και αν και αρκετά ανθεκτικός, εντούτοις το άγριο παιχνίδι και ο συχνά βίαιος χειρισμός από ένα μικρό και ατίθασο παιδί, μπορεί να το τραυματίσει ή να το εκνευρίσει. Από την άλλη βέβαια, μεγαλύτερα παιδιά ή ήρεμα και πειθαρχημένα παιδιά που έχουν μάθει από τους γονείς πως να χειρίζονται ένα σκύλο, μπορούν να δημιουργήσουν μια πραγματικά όμορφη σχέση με το Μίνι Πίντσερ. Εξάλλου, η υπερενεργητικότητά του και η ανάγκη του για παιχνίδι είναι γνωρίσματα όμοια με αυτά ενός μικρού παιδιού και είναι φυσικό να υπάρξει μια…ακαταμάχητη έλξη μεταξύ των δύο.

 

Είναι περήφανο, με αυτοπεποίθηση και πολύ δυνατό το ένστικτο της προστασίας. Γαβγίζει πάρα πολύ και αποτελεί τον ιδανικό σκύλο για «προειδοποιητική φύλαξη» μια και έχει την τάση να γαβγίζει μανιωδώς μόλις εντοπίσει κάτι που να μοιάζει απειλητικό για την οικογένεια ή το σπίτι του. Το Μίνι Πίντσερ θεωρείται δικαιολογημένα ένας «μεγάλος σκύλος σε μικρό σώμα». Αυτό βέβαια μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα καθώς αγνοώντας το μικρό του μέγεθος και συνεπαρμένο από την τόλμη και το θάρρος που το διακατέχει, μπορεί να αποπειραθεί να επιτεθεί σε μεγαλύτερους σκύλους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

 

Είναι επιφυλακτικός και ακατάδεκτος με τους ξένους και θα γαβγίσει στους καλεσμένους σας μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι τους εγκρίνετε και ότι δεν απειλούν με οποιοδήποτε τρόπο τους ανθρώπους που αγαπά. Η συμπεριφορά αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιόν της ανατροφής του Μίνι Πίντσερ και το αν έχει κοινωνικοποιηθεί ή όχι.

 

Μπορεί να είναι λίγο επιθετικό με άλλους σκύλους, αλλά σε γενικές γραμμές οι σχέσεις του τόσο με σκύλους όσο και με άλλα κατοικίδια είναι καλές. Σημαντικός παράγοντας για μια αρμονική συμβίωση, είναι και πάλι η κοινωνικοποίηση.

 

Είναι ανεξάρτητο, δυναμικό και μπορεί να γίνει πολύ απαιτητικό, ξεροκέφαλο και πεισματάρικο. Η μικροκαμωμένη εικόνα του, παραπέμπει σε ένα σκύλο ευάλωτο που του αρέσει να τον κρατούν όλη μέρα, να του κάνουν όλα του τα χατίρια και να τον καλομαθαίνουν στο έπακρο. Το Μίνι Πίντσερ δεν είναι τέτοιος σκύλος και αν το παραχαϊδέψετε, να είσαστε σίγουροι ότι θα το εκμεταλλευτεί και θα γίνει ένας τύραννος, κάνοντας τη ζωή σας ανυπόφορη.

 

Η περιέργειά του για το περιβάλλον του και η ενεργητικότητά του μπορούν να το βάλουν σε μπελάδες. Είναι εφευρετικός σκύλος και έχει χαρακτηριστεί ως ο «Χουντίνι των αποδράσεων» μια και μπορεί να αποδράσει από την αυλή σας, όσο καλά περιφραγμένη κι αν είναι. Το Μίνι Πίντσερ θα βρει τον τρόπο να δραπετεύσει σε μια αναζήτηση για περιπέτειες. Επιπρόσθετα, ενθουσιάζεται με νέα αντικείμενα και παιχνίδια και θέλει να τα εξερευνήσει, με κίνδυνο όμως να πνιγεί ή να τραυματιστεί από μικρά ή αιχμηρά αντικείμενα.

 

Είναι έξυπνο. Αν και πεισματάρικο, εντούτοις μπορεί, αλλά και θέλει να μάθει, συνεπώς εκπαιδεύεται εύκολα αν ο ιδιοκτήτης έχει κάποιες βασικές γνώσεις περί εκπαίδευσης και σωστό χειρισμό. Πολύ πιστό και αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη του, θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα μπορεί να μάθει εντολές και να υπακούει σε σας.

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

 

Το τρίχωμα είναι κοντό και στρωτό, δε μαδάει πολύ και συνεπώς είναι  πάρα πολύ εύκολο στην περιποίηση. Περιστασιακό βούρτσισμα είναι ικανοποιητικό.

 

Το Μίνι Πίντσερ έχει τεράστια αποθέματα ενέργειας και πρέπει να ασκείται αρκετά για να είναι σωματικά και πνευματικά σε φόρμα. Χρειάζεται παιχνίδι, καθημερινές βόλτες και μεγάλη αυλή για να τρέχει και να παίζει.

 

Είναι δημοφιλής επιλογή για ανθρώπους που ζουν σε διαμέρισμα λόγω του μικρού του μεγέθους. Δεν συνίσταται όμως για διαμέρισμα καθώς είναι πολύ δραστήριο και ζωηρό και μπορεί να γίνει καταστροφικό μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα αν δεν ασκείται όσο πρέπει. Πιθανόν να γαβγίζει υπερβολικά σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα με τους γείτονες.

 

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, καθώς το τρίχωμα δεν παρέχει σχεδόν καθόλου μόνωση από το κρύο.

 

Αρέσκεται να… επιτίθεται σε μικρά αντικείμενα και απαιτείται προσοχή καθώς μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.

 

Διαλέγετε παιχνίδια που να ικανοποιούν την περιέργειά του. Παιχνίδια που κινούνται ή βγάζουν ήχο θεωρούνται ιδανικά για τη ράτσα αυτή.

 

Η ενεργητικότητά του, η τάση του για περιπλάνηση και η έμφυτη περιέργειά του για το περιβάλλον του, επιβάλλουν μια καλά περιφραγμένη αυλή. Πάντα να του βάζετε λουρί όταν το παίρνετε βόλτα.

 

Επιβάλλεται να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς με παιδιά και είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να χειρίζονται το ζώο με σεβασμό και τρυφερότητα. Το Μίνι Πίντσερ μπορεί να τραυματιστεί εύκολα και μπορεί να τραυματίσει το παιδί σε μια προσπάθεια να αμυνθεί καθώς δεν είναι ανεκτικό στο σκληρό παιχνίδι που πολλές φορές επιδίδονται τα μικρά και ατίθασα παιδιά.

 

Η κοινωνικοποίηση με σκύλους και ανθρώπους είναι επίσης σημαντική καθώς ο σκύλος αυτός μπορεί να επιτεθεί σε μεγαλύτερους σκύλους βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό του.

 

Είναι… καλοφαγάς και πρέπει να προσεχθεί η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής του για να μην γίνει παχύσαρκο.

 

Το Μίνι Πίντσερ θέλει το χώρο του. Φροντίστε να του παρέχετε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος για ξεκούραση και ύπνο.

 

Δε χρειάζεται μπάνιο συχνά καθώς αυτό μπορεί να απομακρύνει τα έλαια που εκκρίνονται από το δέρμα και τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρέξετε μια καθαρή πετσέτα με χλιαρό νερό και να τρίψετε το σκύλο. Αυτό είναι αρκετό για να κρατήσει το τρίχωμα καθαρό και σε καλή κατάσταση.

 

ΥΓΕΙΑ

 

Το Μίνι Πίντσερ θεωρείται σε γενικές γραμμές πολύ υγιής ράτσα. Πιθανόν να εμφανίσει μετακίνηση της επιγονατίδας (Luxating patella), προβλήματα με τους δίσκους του σπονδύλου (cervical disc) και μια πάθηση η οποία επηρεάζει την άρθρωση του ισχίου (Legg-Calvé-Perthes).

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

 

14-17 χρόνια.

 

Σημείωση

Επικρατεί η άποψη ότι το Μίνι Πίντσερ είναι μια μίνι έκδοση του Ντόπερμαν Πίντσερ. Αυτό είναι λάθος. Το Μίνι Πίντσερ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γνωστό σε όλους μας Ντόπερμαν, αν και μοιάζει τόσο στην εμφάνιση όσο και στο όνομα. Στην πραγματικότητα το Μίνι Πίντσερ προϋπήρχε του Ντόπερμαν. Ο δημιουργός του Ντόπερμαν, Luis Dobermann, ήθελε να φτιάξει ένα σκύλο απομίμηση του Μίνι Πίντσερ, μόνο κατά πολύ μεγαλύτερο.

Το Μίνι Πίντσερ είναι επίσης γνωστό και με την ονομασία Μίνι Ντόπερμαν. Δημιουργούνται συχνά "παρεξηγήσεις" με τις δύο διαφορετικές ονομασίες. Πρόκειται όμως για την ίδια ράτσα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*