Papillon – Παπιγιόν

papillon4
  •  
  •  
  •  
  •  

Η λέξη Παπιγιόν σημαίνει πεταλούδα στα Γαλλικά και αποτελεί την καταλληλότερη ονομασία για το σκύλο αυτό, μια και τα μεγάλα, φτερωτά αυτιά θυμίζουν τα φτερά της πεταλούδας.

 

Το Παπιγιόν είναι ένας σκύλος συντροφιάς με όλη τη σημασία της λέξης. Απολαμβάνει όσο τίποτε άλλο να βρίσκεται δίπλα σας. Είτε παρακολουθείτε τηλεόραση, είτε δουλεύετε στον υπολογιστή, είτε πάτε ταξίδι με το αυτοκίνητο. Θέλει να σας νιώθει δίπλα του και λαχταρά τα χάδια σας.

 

Η τρυφερή και ήπια φύση του όμως, συνδυάζει και πιο «άγρια» γνωρίσματα. Το Παπιγιόν έχει πολύ ενέργεια και αντοχή. Μπορεί να διανύσει τεράστιες αποστάσεις και απολαμβάνει το τρέξιμο και το παιχνίδι στην εξοχή.

 

Φιλικό, κοινωνικό, έξυπνο, ήρεμο και συνάμα δραστήριο, το Παπιγιόν είναι πραγματικά αξιαγάπητο! 

papillon4  papillon1  papillon3

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Είναι μικρό σε μέγεθος, λεπτοκαμωμένο και πολύ κομψό. Τα μάτια είναι στρογγυλά και σκουρόχρωμα, με βλέμμα που υποδηλώνει εξυπνάδα, ζωντάνια και επιφυλακή. Η μουσούδα είναι κοντή και ελαφρώς μυτερή. Η ουρά είναι μακριά, φτερωτή και στητή πάνω από την πλάτη, πέφτοντας με χάρη στα πλάγια και δημιουργώντας μια όμορφη «βεντάλια», αποτελώντας ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας αυτής. Αυτό που κάνει το Παπιγιόν όμως να ξεχωρίζει, είναι τα αυτιά του, τα οποία είναι μεγάλα, στητά και φτερωτά και θυμίζουν πολύ έντονα τα φτερά της πεταλούδας. Είναι για αυτό το λόγο που το Παπιγιόν συχνά αποκαλείται και σκύλος-πεταλούδα. Οποιοδήποτε και να είναι το χρώμα του σκύλου, τα αυτιά πάντοτε καλύπτονται εξολοκλήρου από ένα χρώμα εκτός του άσπρου. Το Παπιγιόν Phalene είναι κατά τα άλλα το ίδιο με το γνωστό Παπιγιόν, με μόνη διαφορά το ότι τα αυτιά δεν είναι στητά αλλά πέφτουν προς τα κάτω καλύπτοντας τα μάγουλα. Μερικοί Κυνολογικοί Όμιλοι, αναγνωρίζουν το Παπιγιόν Phalene ως ξεχωριστή ράτσα.

 papillon_phalene  papillon_common
 Παπιγιόν Phalene  Παπιγιόν με στητά αυτιά

 

Ύψος: 20-28 για τα αρσενικά και 20-28cm για τα θηλυκά.

 

Βάρος: 4-5kg για τα αρσενικά και 3-4kg για τα θηλυκά.

 

Χρώμα και Τρίχωμα 

Το τρίχωμα είναι μακρύ και άφθονο. Είναι μαλακό, στρωτό και μεταξένιο. Στο στήθος το τρίχωμα είναι περισσότερο από ότι στο υπόλοιπο σώμα, δημιουργώντας κάτι σαν «χαίτη». Δεν υπάρχει υπόστρωμα αλλά μόνο εξωτερικό στρώμα τριχώματος. Το βασικό χρώμα είναι άσπρο, με σημάδια από οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Οι βασικοί συνδυασμοί χρωμάτων είναι άσπρο & μαύρο, άσπρο & καστανοκόκκινο ή τρίχρωμο άσπρο, μαύρο & καστανοκόκκινο. Τα μάτια, το μπροστινό και το πισινό μέρος των αυτιών καλύπτονται από χρώμα εκτός του άσπρου, πράγμα που συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο λουκ της πεταλούδας που έχει το Παπιγιόν. 

papillon_whitered papillon_whiteblack  papillon_tricolor
Άσπρο & Καστανοκόκκινο Άσπρο & Μαύρο Τρίχρωμο 

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

 

papillon_agility Αν και έχει την εμφάνιση ενός λεπτεπίλεπτου και ευάλωτου σκύλου, το Παπιγιόν είναι σκληροτράχηλο και ανθεκτικό. Απολαμβάνει μεγάλες βόλτες, τρέξιμο στην εξοχή και πολύωρα παιχνίδια και συχνά θα σας εκπλήξει με τις αθλητικές του επιδόσεις.

 

Ενώ είναι πολύ ενεργητικό και δραστήριο είναι ταυτόχρονα ήρεμο και υπομονετικό, ευγενικό και ιδιαίτερα τρυφερό. Όσο λατρεύει να τρέχει και να παίζει, άλλο τόσο λατρεύει να χαλαρώνει στα γόνατά σας, λαχταρώντας γλυκόλογα και χάδια. Απολαμβάνει την ανθρώπινη επαφή και θέλει να σας κρατά συντροφιά σε όλες σας τις δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό, δεν είναι σωστό να το αφήνετε μόνο συχνά και για μεγάλα διαστήματα, ή να το παραμελείτε καθώς θα γίνει πολύ δυστυχισμένο και μπορεί να παρουσιάσει ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς.

 

Είναι σκύλος εξωστρεφής, φιλικός και κοινωνικός. Η συμπεριφορά του απέναντι στους ξένους όμως, ποικίλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ανατροφή του. Όπως και να’ χει, η αρχική αντίδραση του Παπιγιόν είναι να γαβγίσει στην όψη κάποιου ξένου ο οποίος ετοιμάζεται να εισέλθει στην ιδιοκτησία σας. Αυτό το καθιστά τον ιδανικό σκύλο για «προειδοποιητική φύλαξη». Παραταύτα, τα πλείστα Παπιγιόν δεν γαβγίζουν υστερικά και με το παραμικρό. Είναι σχετικά ήρεμα και… αθόρυβα.

 

Σε γενικές γραμμές, είναι φιλικό και κοινωνικό με άλλους σκύλους και άλλα κατοικίδια και μπορεί να αναπτύξει πολύ όμορφες σχέσεις μαζί τους, ειδικότερα όταν έχει μεγαλώσει από μικρό μαζί τους. Μερικές φορές είναι πιθανόν να παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά προς ξένους σκύλους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στον τραυματισμό του, ειδικά αν πρόκειται για μεγαλόσωμους, «άγριους» σκύλους.

 

Λατρεύει τα παιδιά και μια και είναι παιχνιδιάρικο και ζωηρό, απολαμβάνει να παίζει με τις ώρες μαζί τους. Δε συστήνεται όμως για οικογένειες με πολύ μικρά ή ατίθασα παιδιά. Το ντελικάτο κορμί του μπορεί εύκολα να τραυματιστεί από τον άτσαλο χειρισμό ενός μικρού παιδιού. Είναι επίσης πιθανόν το Παπιγιόν να εκνευριστεί, ακόμα και να δαγκώσει ως αυτοάμυνα σε περιπτώσεις όπου το παιχνίδι μετατρέπεται σε κακομεταχείριση από το παιδί. Είναι προτιμότερο να υιοθετείται από οικογένειες με μεγαλύτερα, πιο πειθαρχημένα παιδιά.

 

Ο ήπιος και ευχάριστος χαρακτήρας του, το καθιστά ιδανικό σύντροφο για τους ηλικιωμένους.

 

Το Παπιγιόν θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Επιδεικνύει τις ικανότητές του και κάνει έντονη την παρουσία του όποτε υπάρχει κόσμος τριγύρω.

 

Μερικά Παπιγιόν μπορεί να είναι νευρικά, πεισματάρικα και κτητικά με τους ανθρώπους τους. Στην περίπτωση αυτή, το Παπιγιόν μπορεί να γίνει υπερβολικά ζηλιάρικο και να απεχθάνεται την επαφή με οποιοδήποτε άλλο εκτός από τον ιδιοκτήτη του. Το γάβγισμα μπορεί να γίνει πολύ συχνό και ανυπόφορο. Η εκπαίδευση, η πειθαρχία, η κοινωνικοποίηση και η επιλογή ενός καλού και υπεύθυνου εκτροφέα ο οποίος αποσκοπεί στην εκτροφή υγιών σκύλων με καλές προσωπικότητες, είναι ζωτικής σημασίας.

 

Είναι έξυπνο, έχει έντονη την επιθυμία να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του και μπορεί πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να εκπαιδευτεί και να μάθει ενδιαφέροντα κόλπα. Στους διαγωνισμούς πειθαρχίας μάλιστα που διοργανώνονται σε διάφορες χώρες, το Παπιγιόν βρίσκεται ανάμεσα στις 5 πρώτες ράτσες σκύλων! Μπορεί να είναι όμως σχετικά δύσκολο όσων αφορά εκπαίδευση και πειθαρχία στους κανόνες του σπιτιού. Στον τομέα αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή από την πλευρά του ιδιοκτήτη.

 

Το Παπιγιόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για τους κατοίκους της πόλης και ακόμη περισσότερο για αυτούς που ζουν σε διαμέρισμα. Αν και το μικρό του μέγεθος το καθιστά ιδανικό για διαμέρισμα, εντούτοις το δυνατό ένστικτο προστασίας της ιδιοκτησίας που έχει, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Συχνά, το Παπιγιόν γαβγίζει ακατάπαυστα όταν ζει σε διαμέρισμα, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε διάκριση ανάμεσα σε συνηθισμένους θορύβους και θορύβους οι οποίοι είναι… απειλητικοί.

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

 

Λόγω της απουσίας του εσωτερικού στρώματος του τριχώματος, το Παπιγιόν δεν εμφανίζει την έντονη τριχόπτωση που εμφανίζουν άλλοι σκύλοι δύο φορές το χρόνο. Μαδάει όμως σε μικρό βαθμό ολόχρονα.

 

Το τρίχωμα χρειάζεται βούρτσισμα καθημερινά για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Δεν κάνει κόμπους, ούτε και μπερδεύεται και συνεπώς είναι πολύ εύκολο να χτενιστεί.

 

Το Παπιγιόν είναι πολύ καθαρό εκ φύσεως και δεν έχει τη χαρακτηριστική σκυλίσια μυρωδιά. Κάνετε μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο.

 

Έχει μεγάλα αποθέματα ενέργειας και χρειάζεται μεγάλες καθημερινές βόλτες, παιχνίδι και τρέξιμο χωρίς το λουρί του σε ασφαλισμένο χώρο. Η έλλειψη σωματικών και πνευματικών ερεθισμάτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς όπως υπερβολικό γάβγισμα, σκάψιμο ή μασούλημα αντικειμένων.

 

Ως σκύλος συντροφιάς, το Παπιγιόν χρειάζεται να παίρνει αγάπη από την οικογένειά του και να του επιτρέπεται να λαμβάνει μέρος στις διάφορες δραστηριότητες της οικογένειας.

 

Ελέγχετε συχνά το φράκτη της αυλής για τυχόν ανοίγματα ή ατέλειες. Το μικρόσωμο και περίεργο Παπιγιόν θα τις εκμεταλλευτεί και θα αποδράσει από την αυλή σε μια αναζήτηση για… περιπέτειες!

 

Καθαρίζετε τα δόντια συχνά, καθώς υπάρχει η τάση δημιουργίας οδοντικής πλάκας.

 

 

ΥΓΕΙΑ

 

Το Παπιγιόν είναι γνωστό για τη μακροζωία και την υγεία του. Όπως όμως όλοι οι σκύλοι, έτσι και αυτό είναι επιρρεπές σε διάφορες γενετικές παθήσεις.

 

Μπορεί να εμφανίσει προβλήματα με τα γόνατα –Luxating Patella-, όπως επίσης και μια πάθηση που σχετίζεται με τα μάτια και συγκεκριμένα τον αμφιβληστροειδή χιτώνα –Progressive Retinal Atrophy-.

 

Είναι συχνή η εμφάνιση ενός φαινομένου με την ονομασία Fontanel. Το Παπιγιόν γεννιέται με ένα άνοιγμα στο πάνω μέρος του κρανίου, το οποίο τις πλείστες φορές κλείνει κατά την ενηλικίωση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μένει ανοιχτό και συνεπώς ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι προσεχτικός ώστε το κεφάλι του σκύλου να προστατεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο από τυχόν τραυματισμούς. Σκύλοι με την πάθηση αυτή, μπορούν με την κατάλληλη φροντίδα να ζήσουν μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

 

Το Παπιγιόν είναι ευάλωτο στα ρίσκα της αναισθησίας.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

 

16 χρόνια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*