Pekingese-Πεκινουά

tn_Pekingeseo
  •  
  •  
  •  
  •  
Το Πεκινουά αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων, μια και εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από 2000 περίπου χρόνια. Ήταν κάποτε το αγαπημένο ζώο του Κινέζικου Αυτοκρατορικού Οίκου και θεωρούνταν «πνεύμα φύλακας» λόγω της τρομερής ομοιότητάς του με τα κινέζικα λιοντάρια. Το Πεκινουά λατρευόταν σαν ημίθεος από τους Κινέζους και οι κοινοί θνητοί έπρεπε να υποκλίνονται μπροστά του. Η κλοπή του τιμωρούνταν με θάνατο και όταν ένας αυτοκράτορας πέθαινε, το Πεκινουά του θυσιαζόταν ώστε να πάει μαζί του και να τον προστατεύει και στην άλλη ζωή. Σήμερα, το Πεκινουά είναι ένας γενναίος, μαχητικός σκύλος, πιστός και πολύ τρυφερός με το αφεντικό του. Είναι ιδανικός για ζωή σε διαμέρισμα μια και δεν είναι τόσο δραστήριος και αθλητικός.
tn_Pekingeseo tn_pekingese15o tn_T043354Ao

.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

Χρώμα και Τρίχωμα : Έχει τρίχωμα πολύ μακρύ, ίσιο και τραχύ εξωτερικό τρίχωμα, πάνω από ένα στρώμα πυκνού εσωτερικού τριχώματος. Στο Πεκινουά εμφανίζονται όλων των ειδών οι χρωματικοί συνδυασμοί.

 
 

Βάρος : 3.6 – 4.5 Kg

 
 

Ύψος : 30.4 – 45 cm.

 
 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

 
 

Το Πεκινουά είναι θαρραλέο και τολμηρό σε σημείο που μπορεί να παλέψει μέχρι και το θάνατο για να προστατέψει το αφεντικό του. Είναι ευαίσθητος, ανεξάρτητος και πάρα πολύ τρυφερός με το αφεντικό του. Η υπερβολική αγάπη που τρέφει για τον άνθρωπο που το φροντίζει, πολλές φορές οδηγεί σε ζήλια και επιθετικότητα. Μπορεί να γίνει τρομερά πεισματάρης και πολλές φορές παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε άλλους σκύλους. Παρ’όλα αυτά όμως, με υπομονή και σωστή εκπαίδευση, το Πεκινουά μπορεί να κοινωνηκοποιηθεί με σκύλους και άλλα κατοικίδια και να γίνει καλός φίλος με αυτά σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

Το Πεκινουά είναι γενικά σκύλος «ενός ατόμου». Πολλοί εκτροφείς αρνούνται να δώσουν το κουταβάκι Πεκινουά σε σπίτια με μικρά και ζωηρά παιδάκια, μια και είναι πολύ δύσκολο για αυτό να ανεχτεί τα παιχνίδια και τα καμώματά τους.

 

Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και έχει την τάση να γαυγίζει πολύ. Για το λόγο αυτό αποτελεί έναν καλό σκύλο φύλακα.

 
 

ΥΓΕΙΑ

 
 

Η κύρια αιτία θανάτου είναι τα καρδιακά προβλήματα ( ιδιαίτερα μια πάθηση με την ονομασία « Congestive HeartFailure»). Αν όμως διαγνωστούν έγκαιρα και αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα φάρμακα, ένα Πεκινουά με προβλήματα καρδιάς μπορεί να ζήσει για πολλά χρόνια.

 

Το Πεκινουά παρουσιάζει πολλές φορές αναπνευστκά προβλήματα όπως επίσης και προβλήματα με τα μάτια του. Αυτό συμβαίνει λόγω του μικρού κρανίου και του επιπέδου προσώπου του σκύλου. Δερματικές αλλεργίες και έλκος του ματιού εμφανίζονται επίσης συχνά. Είναι σημαντικό το Πεκινουά να μην μένει σε εξωτερικό χώρο μια και η επίπεδη του μύτη και πρόσωπο μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, πράγμα το οποίο δυσκολεύει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος σε πολύ κρύο ή ζεστό καιρό.

 

Η μακριά του πλάτη, συγκριτικά με τα μικρά του πόδια το καθιστά ευάλωτο σε τραυματισμούς της πλάτης. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν σηκώνουμε ένα Πεκινουά. Ο ορθότερος τρόπος είναι να έχουμε το ένα χέρι στο στήθος του και το άλλο στην κοιλιά. Τα πολύ κοντά πόδια, του προκαλούν προβλήματα με τις σκάλες. Μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι μπορείνα μη είναι σε θέση να ανέβουν ή να κατέβουν μια σκάλα χωρίς τη βοήθειά μας.

 
 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

 
 

10 – 15 χρόνια

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*