Pug – Παγκ

tn_pug_3
  •  
  •  
  •  
  •  

Η λατινική έκφραση «multum in parvo» (πολλά μέσα σε λίγο), περιγράφει λακωνικά το ταμπεραμέντο του Παγκ. Μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά έχει έντονη προσωπικότητα και είναι ικανό να σε κερδίσει αμέσως με το μοναδικό χαρακτήρα του.

Από τα γόνατα των Κινέζων αυτοκρατόρων, η φήμη του Παγκεξαπλώθηκε στο Θιβέτ, όπου κρατούσε συντροφιά στους μοναχούς. Μετέπειτα μεταφέρθηκε στην Ολλανδία από Ολλανδούς εμπόρους για να καταλήξει από εκεί στην Αγγλία. Έφτασε στις ΗΠΑ κατά το 19ο αιώνα όπου αναγνωρίστηκε ως ράτσα το 1885.

Σήμερα, το μικρόσωμο αλλά συμπαγές Παγκ, με το ρυτιδιασμένο πρόσωπο, τα σκούρα και εκφραστικά μάτια και την αστεία φατσούλα, αποτελεί για πολλούς την «απόλυτη» επιλογή για κατοικίδιο συντροφιάς.

tn_pug_3

 

tn_pug_black tn_pug tn_pug4

.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

Χρώμα & Τρίχωμα : Το τρίχωμά του είναι κοντό, λείο και απαλό. Είναι επίσης διπλό – υπάρχει ένα λεπτό υπόστρωμα και ένα στρώμα γυαλιστερού εξωτερικού τριχώματος -. Το χρώμα μπορεί να είναι μαύρο, ασημί (άσπρο προς ανοιχτόχρωμο γκρίζο) ή ανοιχτόχρωμο βερικοκί (πορτοκαλοκίτρινο).

 

Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, υπάρχει μαύρη «μάσκα» (μουσούδα) και μαύρα αυτιά, όπως επίσης και μια μαύρη γραμμή κατά μήκος της ράχης ως την ουρά.

 

Βάρος : Αρσενικά : 6 – 9 Kg

 

Θηλυκά : 6 – 8 Kg

 

Ύψος : Αρσενικά : 30 – 36 cm

 

Θηλυκά : 25 – 30 cm

 

 

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

 

Η «θλιμμένη» όψη του Παγκ, κρύβει στην πραγματικότητα ένα ζωηρό και διασκεδαστικό σύντροφο. Έχει πάντοτε φιλική διάθεση και είναι πρόθυμος για παιχνίδι αλλά και…γνωριμίες. Δεν είναι ούτε ιδιαίτερα ενθουσιώδης αλλά ούτε και αδρανής.

 

Είναι σταθερός και προβλέψιμος. Μπορεί να γίνει πεισματάρης και ξεροκέφαλος για κάποια πράγματα αλλά σε γενικές γραμμές εκπαιδεύτεται εύκολα. Ο ιδιοκτήτης όμως θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Παγκ ειναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον τόνο της φωνής, έτσι οποιαδήποτε σκληρή τιμωρία κατά την εκπαίδευση δεν είναι «απαραίτητη».

 

Είναι εξαιρετικά έξυπνος και σκανταλιάρης σκύλος και έχει την ικανότητα να κερδίσει ακόμα και τον πιο ιδιότροπο άνθρωπο με τα καμώματά του.

 

Τα πηγαίνει άψογα με παιδιά και ενήλικες, όπως επίσης και με φιλοξενούμενους. Παρ’όλα αυτά, αντιδρά στην προσέγγιση κάποιου ξένου και μπορεί να γίνει ένας εξαίρετος και αφοσιωμένος φύλακας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι φωνακλάς και θορυβώδης.

 

Οι σχέσεις του με άλλους σκύλους και άλλα κατοικίδια γενικότερα είναι πάρα πολύ καλές. Προτιμά όμως την ανθρώπινη επαφή και συντροφιά. Είναι τρυφερός και χαδιάρης και τον καταβάλλει η ταραχή και η αγωνία αν ο ιδιοκτήτης του δεν του δίνει την πρέπουσα σημασία ή δεν του αφιερώνει αρκετό χρόνο για παιχνίδι. Απαιτεί χάδια και γλυκόλογα και μπορεί να κάθεται επί ώρες στα πόδια του αφεντικού του ή να τον ακολουθεί μανιωδώς από δωμάτιο σε δωμάτιο. Αν και αυτή η συμπεριφορά θεωρείται αξιαγάπητη και χαριτωμένη από πολλούς, εντούτοις ένα μεγάλο ποσοστό πιθανόν να την θεωρεί κουραστική.

 

Ο χαρακτήρας του Παγκ είναι μοναδικός! Μπορεί να γίνει ο «κλόουν» της παρέας και έχει τρομερή αίσθηση του χιούμορ, αλλά ταυτόχρονα είναι αξιοπρεπής και σοβαρός. Είναι πρόθυμος να ευχαριστήσει, να μάθει, να αγαπήσει. Και το μόνο που ζητά για αντάλλαγμα είναι φροντίδα και πολλά, πολλά χάδια!!

 

ΥΓΕΙΑ

 

Λόγω της κοντής μουσούδας του, υπάρχει σχετικά μεγαλύτερος κίνδυνος τραύματος του ματιού όπως τρύπημα, γδάρσιμο του κερατοειδή χιτώνα ή γύρισμα της βλεφαρίδας προς το εσωτερικό του ματιού. Επιπλέον, είναι επιρρεπής σε μολύνσεις και έλκος του κερατοειδή χιτώνα.

 

Δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. Τέτοιες συνθήκες μπορούν να επιφέρουν άμεσα καθώς και χρόνια προβλήματα υγείας – από θερμοπληξία μέχρι βλάβη ζωτικών οργάνων -. Είναι επομένως σημαντικό να μένει στο σπίτι, σε ήπιες θερμοκρασίες.

 

Έχει γενετική προδιάθεση για αλλεργίες και προβλήματα του δέρματος. Η κοντή μουσούδα του, είναι υπεύθυνη για τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

 

Μια και έχει αυξημένη όρεξη για φαγητό, είναι σημαντικό το Παγκ να έχει ένα ποιοτικό και ισορροπημένο σε ποσότητα διαιτολόγιο για να αποφευχθούν προβλήματα παχυσαρκίας τα οποία οδηγούν σε σημαντική μείωση του μέσου όρου ζωής.

 

Είναι ιδανικό για ζωή σε διαμέρισμα, αλλά χρειάζεται καθημερινές βόλτες, ενεργητικά παιχνίδια και αρκετή άσκηση. Πάντα όμως σε λογικά πλαίσια και όχι όταν υπάρχει ζέστη ή υγρασία. Όταν το Παγκ αρχίζει το χαρακτηριστικό αγκομαχητό του, είναι καλύτερα να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει για λίγο.

 

Το Παγκ είναι πιθανόν να υποφέρει από μία χρόνια πάθηση γνωστή ως Εγκεφαλίτιδα του Παγκ (PDE, Pug Dog Encephalitis) η οποία είναι ουσιαστικά μόλυνση του εγκεφάλου. Δεν υπάρχει θεραπεία και η αιτία είναι προς το παρόν άγνωστη. Έρευνες καταδεικνύουν ότι πρόκειται για κληρονομική πάθηση. Προσβάλλει κυρίως Παγκς ηλικίας 2 – 3 χρόνων και καταλήγει πάντοτε σε θάνατο μερικούς μήνες μετά την όξυνση των συμπτωμάτων.

 

Η πλειοψηφία των Παγκς γεννιέται με Καισσαρική Τομή. Αν η γέννα είναι φυσιολογική, η μητέρα Παγκ θα χρειαστεί βοήθεια από κάποιον άνθρωπο για να σπάσει τον αμνιακό σάκο, μια και το επίπεδο πρόσωπο και σιαγόνα της δεν της επιτρέπει να κάνει η ίδια κάτι τέτοιο.

 

Οι ρυτίδες στο πρόσωπο του Παγκ το καθιστούν ευάλωτο σε μολύνσεις, γι’αυτό και πρέπει η περιοχή να είναι πάντα στεγνή και καθαρή. Επιβάλλεται τακτικό κόψιμο των νυχιών μια και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Επιπλέον, χρειάζεται καθαρισμός της περιοχής γύρω από τα μάτια, λόγω του ότι τα ευαίσθητα μάτια του Παγκ έχουν την τάση να δακρύζουν συχνά. Το μπάνιο πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαίο, αφού το συχνό λούσιμο αφαιρεί σημαντικά έλαια από το δέρμα και το τρίχωμα.

 

Παρά το μικρό του μέγεθος και το κοντό του τρίχωμα, το Παγκ χάνει πολλή τρίχα και καλό θα ήταν ο ιδιοκτήτης να δώσει ιδιαίτερη σημασία στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά σαμπουάν τα οποία καταπολεμούν την τριχόπτωση. Επίσης, συμπληρώματα διατροφής ή και αλλαγές στο διαιτολόγιο συχνά βοηθούν. Τέλος, το τακτικό χτένισμα, μειώνει σημαντικά την ένταση της τριχόπτωσης.

 

Σε γενικές γραμμές, το Παγκ είναι εύκολο στη φροντίδα του, αλλά δυστυχώς είναι επιρρεπές σε αρκετά προβλήματα υγείας και, στατιστικά, θα χρειαστεί μεγαλύτερη κτηνιατρική φροντίδα από το μέσο σκύλο.

 

 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

 

12 – 15 χρόνια

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*