Rhodesian Ridgeback – Σκύλος Ροδεσίας

  •  
  •  
  •  
  •  
Κατάγεται από τη Ροδεσία (την τωρινή Ζιμπάμπουε), όπου ο ρόλος του ήταν πολυμορφικός. Χρησιμοποιείτο ως κυνηγός, ως φύλακας, ακόμα και ως…νταντά για τα μικρά παιδάκια!

Το σκληρό Αφρικανικό περιβάλλον, επέβαλλε τη δημιουργία ενός εξίσου σκληροτράχηλου σκύλου και έτσι με ποικίλες διασταυρώσεις, προέκυψε ο σκύλος της Ροδεσίας. Ένας δυνατός, ατρόμητος κυνηγός, ικανός να αντέξει δραματικές αλλαγές στη θερμοκρασία, να μείνει χωρίς νερό ή φαγητό για περισσότερες από 24 ώρες, με ανοσία στα τσιμπήματα εντόμων, σκληρές πατούσες για να μπορεί να περπατά πάνω στα αγκάθια και σε ανώμαλο έδαφος, με την απαιτούμενη εξυπνάδα ώστε να αποφεύγει τους κροκόδειλους και τα φίδια και τέλος, με το κουράγιο και το θάρρος να εναντιώνεται ακόμη και  σε λιοντάρια!! Εξ’ ου και η άλλη ονομασία του, African Lion Hound.

rhodesian1.jpg rhodesian_close.jpg rhodesian_puppies.jpg

.

Παρά το άγριο παρελθόν του, ο σκύλος Ροδεσίας είναι σήμερα διαδεδομένος κυρίως ως σκύλος συντροφιάς και ως φύλακας. Ένας ατρόμητος προστάτης της οικογένειας, με την ευαίσθητη πλευρά του πιο εμφανή από ποτέ άλλοτε.

 

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ένας μεγαλόσωμος σκύλος, με κομψό και μυώδες σώμα. Το κεφάλι είναι μακρύ, τα μάτια στρογγυλά και λαμπερά και το βλέμμα εκπέμπει καλοσύνη και εξυπνάδα. Το χρώμα των ματιών έχει άρρητη σχέση με το χρώμα της μύτης. Σκουρόχρωμα μάτια «συνδυάζονται» με μαύρη μύτη, ενώ λιγότερο συνηθισμένη είναι η καφέ-ροζέ μύτη η οποία συνδυάζεται με κεχριμπαρένια μάτια (καστανό-κίτρινο).

Ύψος: 63-69cm για τα αρσενικά και 61-66cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 36-41kg για τα αρσενικά και 29-34kg για τα θηλυκά.

Τρίχωμα και Χρώμα

Το τρίχωμα είναι κοντό, πυκνό, λείο και λαμπερό. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλες ράτσες σκύλων, είναι η διακριτή λωρίδα που έχει κατά μήκος της σπονδυλικής του στήλης (ridge). Η λωρίδα αυτή αποτελείται από τρίχωμα το οποίο φυτρώνει προς την αντίθετη κατεύθυνση και δίνει στο σκύλο αυτό το ιδιαίτερο του λουκ.

ridge.jpg

Είναι μονόχρωμο καστανοκόκκινο σε όλες του τις αποχρώσεις –από ανοιχτό πορτοκαλί μέχρι σκούρο καστανοκόκκινο-.

rhodesian_brown_orange.jpg rhodesian_brown_red.jpg

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να έχει άσπρες κηλίδες στο στήθος και στα πόδια.
Επιπρόσθετα, υπάρχει πιθανότητα ο σκύλος Ροδεσίας να έχει μαύρη «μάσκα» στο πρόσωπο-μαυρισμένη μουσούδα-.

rhodesian_white_mask.jpg

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Εξαίσιος και ατρόμητος κυνηγός από τη μία, ήρεμος, τρυφερός και ευαίσθητος από την άλλη. Ο σκύλος Ροδεσίας είναι ήπιων τόνων, καλότροπος, αφοσιωμένος και πιστός στην οικογένειά του.

Με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να γίνει πολύ καλός φύλακας της ιδιοκτησίας και της οικογένειάς του. Έχει εξάλλου έμφυτο το ένστικτο της προστασίας των δικών του ανθρώπων. Είναι επιφυλακτικός και καχύποπτος με τους ξένους, όχι όμως επιθετικός.

Πολύ έξυπνος, με έμφυτη την επιθυμία να ευχαριστεί αυτούς που αγαπά, ο σκύλος Ροδεσίας εκπαιδεύεται εύκολα. Είναι αρκετά δυναμικός και μπορεί να γίνει πεισματάρικος και ξεροκέφαλος στα χέρια ενός άπειρου ιδιοκτήτη. Η συνεπής και σωστή εκπαίδευση είναι απαραίτητη για ένα καλοαναθρεμμένο και πειθαρχημένο σκύλο Ροδεσίας.

Οι σχέσεις του με τα παιδιά είναι πάρα πολύ καλές καθώς ο σκύλος αυτός είναι ενεργητικός και παιχνιδιάρης. Δεν συνίσταται όμως για οικογένειες με μικρά, ατίθασα παιδιά καθώς όντας μεγάλος σε μέγεθος μπορεί άθελά του να τα τραυματίσει. Η επίβλεψη εν ώρα παιχνιδιού, η εκπαίδευση του σκύλου αλλά και του παιδιού στον τομέα αυτό, είναι παράγοντες κλειδιά για την αρμονική συμβίωση του σκύλου της Ροδεσίας και μικρών παιδιών.

Απολαμβάνει την παρέα άλλων σκύλων που πιθανόν έχετε και ανέχεται τις γάτες που ξέρει ότι αποτελούν μέρος της οικογένειας. Δεν θα διστάσει όμως να επιτεθεί σε αδέσποτους σκύλους και σε περιπλανώμενες γάτες προκειμένου να προστατεύσει την περιοχή του.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Περιποίηση Τριχώματος

Το κοντό, λείο τρίχωμα είναι πολύ εύκολο στην περιποίηση και διατηρείται από μόνο του καθαρό. Το μόνο που χρειάζεται είναι περιστασιακό βούρτσισμα για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Ο σκύλος Ροδεσίας μαδάει σε μέτριο βαθμό.

Άσκηση

Έχει πολλά αποθέματα ενέργειας και τεράστια αντοχή. Οι καθημερινές, γρήγορες και μακριές βόλτες είναι απαραίτητες. Ο σκύλος Ροδεσίας χρειάζεται επίσης να αφήνεται να τρέξει χωρίς το λουρί του, τακτικά, σε χώρο ασφαλισμένο. Αυτό του παρέχει την εκτόνωση που χρειάζεται και τον διατηρεί σε σωματική φόρμα και καλή πνευματική κατάσταση. Η πλήξη και ανία μπορεί να οδηγήσουν σε ποικιλία κακών συμπεριφορών.

Συνθήκες Διαβίωσης

Ο σκύλος Ροδεσίας είναι σκληροτράχηλος και ανθεκτικός και μπορεί να αντέξει δραματικές αλλαγές στη θερμοκρασία. Συνεπώς μπορεί να ζήσει και σε ζεστά και σε ψυχρά κλίματα.

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα. Δεν ασφυκτιά σε μικρούς χώρους, χρειάζεται όμως καθημερινή άσκηση και βόλτα για να διατηρείται υγιής στο σώμα και το νου.

Εκπαίδευση

Εκπαιδεύεται εύκολα καθώς είναι έξυπνος και νιώθει την ανάγκη να ευχαριστεί τους ανθρώπους του. Ανταποκρίνεται θετικά σε συνεπή και αυστηρή εκπαίδευση, όχι όμως σε σκληρές μεθόδους. Ο σκύλος Ροδεσίας είναι ευαίσθητος και φαίνεται να έχει τη δική του άποψη περί…πειθαρχίας και καλών τρόπων. Πειθαρχεί όταν τον προσεγγίζετε με αγάπη και τρυφερότητα και ακολουθεί εντολές που θεωρεί δίκαιες και λογικές, ακόμη περισσότερο όταν προέρχονται από κάποιον που αγαπά και εμπιστεύεται.

Κοινωνικοποίηση

Φέρτε τον σε επαφή με ποικίλες καταστάσεις, ανθρώπους και ζώα. Ο σκύλος Ροδεσίας είναι καλότροπος και φιλικός τόσο με ανθρώπους όσο και με ζώα. Είναι όμως μεγαλόσωμος και πολύ δυνατός σκύλος και μπορεί να γίνει πεισματάρης και ξεροκέφαλος στα χέρια ενός αδύνατου, υποχωρητικού αφεντικού, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να τον κοντρολάρετε όταν ενηλικιωθεί.

Διατροφή

Ταίζετε άριστης ποιότητας τροφή και ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο για να διασφαλίσετε σωστή ανάπτυξη και καλή υγεία.

ΥΓΕΙΑ

Ο σκύλος Ροδεσίας, είναι επιρρεπής σε μερικές γενετικές παθήσεις και ανωμαλίες. Τονίζουμε ότι η επιλογή ενός υπεύθυνου και ενσυνείδητου εκτροφέα παίζει καίριο ρόλο στην μείωση της πιθανότητας ή και την εξάλειψη της εμφάνισης των παρακάτω παθήσεων.

Μπορεί να παρουσιάσει δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα (hip dysplasia and elbow dysplasia).

Ο υποθυρεοειδισμός είναι άλλη μια πιθανή πάθηση, με την πρόσληψη βάρους και την απώλεια τριχώματος να αποτελούν κάποια από τα βασικά συμπτώματα.

Μια γενετική ανωμαλία με την ονομασία dermoid sinus είναι πιθανόν να παρουσιαστεί στο σκύλο Ροδεσίας. Πρόκειται για ένα «άνοιγμα» στο δέρμα στην περιοχή της λωρίδας που υπάρχει στην πλάτη (ridge), το οποίο μπορεί να μολυνθεί. Χειρουργική επέμβαση είναι δυνατή.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

10-12 χρόνια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*