Rottweiler – Ροτβάιλερ

  •  
  •  
  •  
  •  

Ο Ροτβάιλερ είναι ένας σκύλος με μέτριο προς μεγάλο μέγεθος, με συμπαγές, στιβαρό, μυώδες και αθλητικό κορμί.

Προέρχεται από την πόλη Ροτβάιλ (Rottweil) της Γερμανίας, απ’ όπου και πήρε την ονομασία του. Αρχικά χρησιμοποιούνταν για καθοδήγηση βοοειδών, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως ως φύλακας και αστυνομικός σκύλος.

Γύρω στο 1800, είχε σχεδόν εξαλειφθεί, αλλά επανήλθε στις αρχές του 20ου αιώνα χάρη στις προσπάθειες εκτροφέων στη Γερμανική πόλη Στουτγάρδη.

rottie_closet rottie_puppyt rottiet

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Χρώμα και Τρίχωμα : Το τρίχωμά του είναι ίσιο, κοντό, παχύ και πυκνό. Είναι τραχύ στην υφή και πολύ λαμπερό.

Το κυρίως χρώμα του είναι μαύρο, με εμφανή καφέ σημάδια στα μάγουλα, στη μουσούδα, στο στήθος, στα πόδια και πάνω από τα μάτια.

Ύψος : Τα αρσενικά έχουν ύψος 61-69 cm και τα θηλυκά 56-63 cm.

Βάρος : Τα αρσενικά ζυγίζουν 43-59 kg ενώ τα θηλυκά 38-52 kg.

Τα αυτιά είναι μικρά και πέφτουν προς τα κάτω και παραδοσιακά η ουρά του Ροτβάιλερ κόβεται. Το κόψιμο της ουράς γίνεται σήμερα για λόγους καλαισθησίας και ενώ αποτελούσε κοινώς αποδεκτή πρακτική παλαιότερα, εντούτοις σήμερα έχει απαγορευτεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Σε γενικές γραμμές είναι ήρεμος, σοβαρός, έχει αυτοπεποίθηση, πολύ κουράγιο και τόλμη. Έχει την ενστικτώδη επιθυμία να προστατέψει το σπίτι και την οικογένειά του, είναι έξυπνος, και έχει δυνατή θέληση για δουλειά. Προσαρμόζεται και είναι εξαιρετικά ανθεκτικός ακόμα και κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες. Πραγματικά ο Ροτβάιλερ μπορεί να αναλάβει πολλούς ρόλους. Μπορεί να είναι φύλακας, οδηγός βοοειδών, σκύλος εργασίας αλλά και σύντροφος για όλη την οικογένεια.

Απαιτεί προσοχή από τους ιδιοκτήτες του. Για να είναι ευτυχισμένος, χρειάζεται ανθρώπινη συντροφιά και κοινωνικοποίηση. Αν δεν λαμβάνει τα πνευματικά ερεθίσματα που επιθυμεί, πιθανόν να βρει άλλους τρόπους, συχνά καταστροφικούς, για να εκτονωθεί. Η έλλειψη ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα υπερβολικό γάβγισμα με στόχο να τραβήξει προσοχή, μασούλημα πολύτιμων για τον ιδιοκτήτη αντικειμένων ακόμα και μείωση της όρεξης.

Δυστυχώς, διάφορα θλιβερά περιστατικά επιθετικότητας από Ροτβάιλερ σε άλλα ζώα αλλά και ανθρώπους, έχουν δημιουργήσει μια λανθασμένη εικόνα για το σκύλο αυτό. Η επιθετικότητα είναι άρρητα συνδεδεμένη με έλλειψη εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης και σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα κακοποίησης. Το μεγάλο του μέγεθος και ο πολλές φορές πεισματάρικος χαρακτήρας του, απαιτούν αυστηρή και συνεπή εκπαίδευση από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να επιβληθεί, υποδεικνύοντας ότι αυτός είναι ο αρχηγός και όχι ο σκύλος. Αν δεν το κάνει αυτό, ο Ροτβάιλερ θα αναλάβει το ρόλο του αρχηγού και αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστες και πολλές φορές καταστροφικές συνέπειες. Πριν λοιπόν πάρετε την απόφαση να υιοθετήσετε ένα Ροτβάιλερ, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα «κότσια» να τον κουμαντάρετε. Πρέπει να είσαστε δυναμικός και αυστηρός, να επιβάλλεστε και να διατηρείτε την κυριαρχία σας αν θέλετε να αναπτύξετε μια όμορφη σχέση με το σκύλο αυτό. Ευτυχώς, ο Ροτβάιλερ είναι έξυπνος, μαθαίνει γρήγορα και ανταποκρίνεται θετικά σε σωστή εκπαίδευση. Στα χέρια ενός ενημερωμένου και ικανού ιδιοκτήτη διαμορφώνεται σε ένα ευγενικό και ήρεμο σκύλο, ιδανικό σύντροφο για όλες τις ηλικίες.

Ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα του χαρακτήρα του, είναι η ευγενική του φύση. Πραγματικά, ο Ροτβάιλερ φαίνεται να είναι πάντοτε ευδιάθετος. Έχει ήρεμο ταμπεραμέντο όπου και αν βρίσκεται. Δεν μπλέκεται σε καβγάδες και ούτε γαβγίζει ποτέ χωρίς λόγο.

Μπορεί να είναι επιθετικός με άλλους σκύλους, οπότε είναι σημαντικό να τον έχετε σε λουρί όταν πηγαίνετε βόλτα σε δημόσιο χώρο. Όσων αφορά τα άλλα κατοικίδια του σπιτιού, ο Ροτβάιλερ έχει καλές σχέσεις μαζί τους, ακόμα και με γάτες, δεδομένου φυσικά ότι από μικρός έχει ζήσει θετικές εμπειρίες μαζί τους.

Φίλοι και συγγενείς τυγχάνουν θερμής υποδοχής, αλλά ο Ροτβάιλερ είναι επιφυλακτικός με ξένους, λόγω φυσικά της έμφυτης τάσης του για προστασία του σπιτιού και της οικογένειάς του. Γενικά, δεν κάνει φιλίες εύκολα και με οποιονδήποτε, αλλά κρατά μια κάπως επιφυλακτική στάση μέχρι να σιγουρευτεί ότι το συγκεκριμένο άτομο αξίζει την εμπιστοσύνη του.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Θεωρείται εύκολος στη συντήρηση σκύλος. Το ίσιο, λαμπερό τρίχωμά του χρειάζεται περιοδικό βούρτσισμα με μια καλής ποιότητας, σκληρή βούρτσα. Κάνετε μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο. Παρουσιάζει τριχόπτωση σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου.

Χρειάζεται πολλή άσκηση. Η καθημερινή βόλτα ή τρέξιμο είναι απαραίτητα. Αν είσαστε σε θέση να τον αφήσετε να τρέξει ελεύθερο σε ανοιχτό χώρο –όχι δημόσιο-, θα το απολαύσει δεόντως, χωρίς να θελήσει να απομακρυνθεί από εσάς. Απολαμβάνει να κολυμπά, να φέρνει μπάλες και να τρέχει δίπλα από ένα ποδήλατο.

ΥΓΕΙΑ

Αν και το Ροτβάιλερ είναι μια σκληρή και ανθεκτική ράτσα σκύλου, εντούτοις μπορεί να είναι επιρρεπές σε διάφορες ασθένειες και παθήσεις όπως δυσπλασία του μηρού και του αγκώνα, στένωση της αρτηρίας, οστεοσάρκωμα, οστεοχόνδρωση και εντρόπιον -μια οδυνηρή πάθηση κατά την οποία η βλεφαρίδα γυρίζει προς το εσωτερικό του ματιού-. Έχει την τάση να τρώει περισσότερο από ότι πρέπει γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προσέχετε την ποσότητα και ποιότητα της διατροφής του.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

10 – 12 χρόνια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*