Saint Bernard – Αγίου Βερνάρδου

  •  
  •  
  •  
  •  
Ένας σκύλος γιγαντιαίων διαστάσεων, με καρδιά μικρού κουταβιού. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια το ανθρώπινο είδος ως διασώστης ανθρώπων στις χιονισμένες βουνοπλαγιές των Ελβετικών Άλπεων. Σήμερα, ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου επιδίδεται με μεγάλη επιτυχία κυρίως στο ρόλο του σκύλου συντροφιάς. Καλός με τα παιδιά, τρυφερός και πιστός στην οικογένειά του, με ήπιο και ευχάριστο ταμπεραμέντο. Προσοχή όμως καθώς το τεράστιο μέγεθός του επιβάλλει σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από πολύ νεαρή ηλικία για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς.
                  

saint_bernard saint_bernard1

.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων και κατάγεται από την Ελβετία. Δημιουργήθηκε από τους μοναχούς του Saint Bernard de Menthon Hospice, ένα άσυλο το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό να προσφέρει καταφύγιο στους κουρασμένους ταξιδιώτες των Ελβετικών Άλπεων. Ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου, ο υπηρέτης του ανθρώπινου είδους όπως αποκαλείται, χρησιμοποιούνταν κυρίως ως σκύλος διάσωσης των ταξιδιωτών που παγιδεύονταν στο αφιλόξενο έδαφος των Ελβετικών Άλπεων. Η οξεία όσφρησή του, το βοηθούσε να εντοπίζει τους ταξιδιώτες, οι οποίοι συχνά ήταν θαμμένοι κάτω από αρκετά μέτρα χιόνι. Στη συνέχεια, ο σκύλος έγλυφε τον αναίσθητο ταξιδιώτη με σκοπό να επαναφέρει τις αισθήσεις του και έπειτα καθόταν δίπλα του για να τον ζεστάνει. Το βαρελάκι το οποίο είχε μονίμως δεμένο στο λαιμό του περιείχε κονιάκ το οποίο οι ταξιδιώτες έπιναν για να διατηρηθούν ζεστοί μέχρι να φτάσει η βοήθεια. Στο μεταξύ, άλλοι σκύλοι της αγέλης επέστρεφαν στο άσυλο για να φέρουν βοήθεια. Περισσότεροι από 2000 άνθρωποι σώθηκαν χάρη στη βοήθεια του καλόψυχου αυτού γίγαντα.

 

monkdog.jpg

Πίνακας που απεικονίζει το σκύλο του Αγίου Βερνάρδου μαζί με ένα μοναχό.
bernard_barrel.jpg

Με το βαρελάκι κρεμασμένο στο λαιμό του, ο σκύλος «κερνούσε» κονιάκ στους παγιδευμένους ταξιδιώτες για να τους κρατήσει ζεστούς.

 

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Μια μεγαλόσωμη ράτσα σκύλου, με πολύ μεγάλο κεφάλι. Πρόκειται για ένα σκύλο συμπαγές, μυώδες και πολύ δυνατό. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα και το βλέμμα αποπνέει καλοσύνη και εξυπνάδα.

Ύψος: 61-70 cm

Βάρος: 50-91 kg

Τρίχωμα και Χρώμα:

Το τρίχωμα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Το λείο και το πιο σκληρό στην υφή. Το λείο τρίχωμα, είναι εφαρμοστό στο σώμα και πυκνό. Το «σκληρό» είναι επίσης πυκνό, ελάχιστα πιο μακρύ, με περισσότερο τρίχωμα (feathering) στα πόδια και τους μηρούς.

Το βασικό χρώμα είναι άσπρο, με σημάδια τα οποία μπορεί να έχουν χρώμα καφέ, κόκκινο, μαύρο, κόκκινο ή καφέ με πιο σκουρόχρωμες ρίγες (brindle). Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί οποιοσδήποτε χρωματικός συνδυασμός των προαναφερθέντων, με το άσπρο να είναι το κυρίαρχο χρώμα σε όλες τις περιπτώσεις. Συνήθως, το πρόσωπο και τα αυτιά παρουσιάζουν αποχρώσεις του μαύρου.

 

bernard_red.jpg

Άσπρο-κόκκινο
bernard_brown.jpg

Άσπρο-καφέ
bernard_black.jpg

Άσπρο-μαύρο

        

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Ένας ένας γλυκός και τρυφερός γίγαντας. Ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου είναι πολύ φιλικός και τρυφερός με την οικογένειά του, καλότροπος και ευγενικός.

Οι σχέσεις του με τα μικρά παιδιά είναι πολύ καλές. Είναι πολύ ανεκτικός και υπομονετικός μαζί τους και φαίνεται να τους έχει ιδιαίτερη αδυναμία.

Χαμηλών τόνων και πειθαρχημένος, ο σκύλος αυτός είναι εξαιρετικά πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του, με μια έμφυτη τάση να ευχαριστεί τους πάντες γύρω του. Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο νοημοσύνης που έχει, τον καθιστούν έναν από τους πιο «εκπαιδεύσιμους» σκύλους.

Αν και δεν είναι επιθετικός, όπως άλλες ράτσες προορισμένες για φύλακες, εντούτοις ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου είναι ένας καλός «προειδοποιητικός» φύλακας καθώς γαβγίζει όταν εντοπίσει κάτι το ύποπτο και το τεράστιο μέγεθός του δρα ως φυσικό…απωθητικό προς οποιονδήποτε έχει σκοπό να εισβάλει στην ιδιοκτησία σας.

Πιθανόν να επιδείξει επιθετικότητα προς άλλα ζώα, χωρίς όμως ο ίδιος να προκαλεί αντιπαράθεση. Σε γενικές γραμμές τα πηγαίνει καλά με άλλα κατοικίδια, δεδομένου βέβαια ότι έχει λάβει τη σωστή κοινωνικοποίηση από κουτάβι και πολύ περισσότερο όταν μεγαλώσει μαζί με άλλα κατοικίδια.

Ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου έχει πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση. Λέγεται μάλιστα ότι μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους θαμμένους αρκετά μέτρα κάτω από το χιόνι. Φαίνεται ακόμα να έχει «έκτη αίσθηση» μια και «προβλέπει» καταιγίδες και χιονοστιβάδες, πιθανότατα λόγω της ικανότητάς του να ακούει ήχους πολύ χαμηλότερης συχνότητας από αυτούς που μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο αυτί.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Συνθήκες Διαβίωσης

Προτιμά τα ψυχρά κλίματα καθώς προέρχεται από τις Ελβετικές Άλπεις όπου χρησιμοποιούνταν κυρίως ως σκύλος εργασίας στα χιόνια. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να μην ζει σε ζεστά κλίματα. Αν αποφασίσετε να πάρετε έναν σκύλο Αγίου Βερνάρδου, φροντίστε να παρέχετε σκιερό μέρος και άφθονο φρέσκο νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδανικότερα να έχετε το σκύλο στο σπίτι, σε κλιματιζόμενο χώρο.

Είναι χαμηλών τόνων, με χαμηλά επίπεδα ενέργειας, άρα μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να λαμβάνει τακτική άσκηση και καθημερινές βόλτες. Είναι προτιμότερο να ζει σε σπίτι με μεγάλη περιφραγμένη αυλή στην οποία να μπορεί ελεύθερα να τρέχει και να παίζει όποτε το θελήσει. Έχετε όμως υπόψη σας ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο συγκεκριμένος σκύλος είναι αγάπη και σημασία από τους δικούς του ανθρώπους και συνεχή αλληλεπίδραση μαζί τους.

Άσκηση

 Οι καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες για την πνευματική και φυσική κατάσταση του σκύλου. Αποφεύγετε πολύωρη, σκληρή άσκηση και παιχνίδια στα κουταβάκια. Μικρές βόλτες και μικρής διάρκειας παιχνίδι είναι προτιμότερο μέχρι την ηλικία των δύο ετών, στο οποίο στάδιο τα κόκαλα δυναμώνουν και σχηματίζονται πλήρως.

Εκπαίδευση

Ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου έχει υψηλό δείκτη εκπαιδευσιμότητας, πράγμα που απορρέει από την εξυπνάδα και την επιθυμία του να ευχαριστεί. Όπως σε όλες τις μεγαλόσωμες ράτσες, είναι σημαντικό η εκπαίδευση να αρχίσει από πολύ νωρίς, καθώς το τεράστιο μέγεθός του θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα αν ο σκύλος είναι απειθάρχητος και ανυπάκουος. Θα πρέπει να είσαστε συνεπής και αυστηροί με τους κανόνες που έχετε θέσει και να παραμένετε πάντοτε ο…αρχηγός της αγέλης. Η κοινωνικοποίηση με ανθρώπους, παιδιά και άλλα κατοικίδια είναι καίριας σημασίας και πρέπει επίσης να αρχίσει από πολύ νωρίς. Αν και αποφεύγει γενικά αντιπαραθέσεις με άλλα ζώα και αγαπά τα παιδιά υπομένοντας με καρτερικότητα τα καμώματά τους, εντούτοις ένας σκύλος ο οποίος ποτέ δεν έχει έρθει σε επαφή με άλλα κατοικίδια ή μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.

Περιποίηση

Και τα δύο είδη τριχώματος -λείο & σκληρό- είναι εύκολα στην περιποίηση. Χτενίζετε τακτικά και κάνετε μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο. Χρησιμοποιείστε ειδικό, ήπιο σαμπουάν καθώς κάποιο συνηθισμένο μπορεί να στερήσει από το τρίχωμα σημαντικά έλαια που το διατηρούν υγιές και λαμπερό καθώς επίσης να καταστρέψει την αδιάβροχη ιδιότητα του τριχώματος.

Καθαρίζετε τα μάτια συχνά καθώς είναι υπερευαίσθητα σε ερεθισμούς και μολύνσεις.

Το τρίχωμα μαδάει δύο φορές το χρόνο. Κατά την περίοδο αυτή είναι καλό το χτένισμα να γίνει πιο εντατικό για να υποβοηθηθεί η διαδικασία της τριχόπτωσης.

Διατροφή

Ταίζετε μικρά και συχνά γεύματα καθώς ο σκύλος αυτός είναι επιρρεπής σε μια πάθηση με την ονομασία bloat, η οποία παρουσιάζεται μετά από ένα μεγάλο, βαρύ γεύμα και μπορεί σε λίγα μόνο λεπτά να προκαλέσει το θάνατο.

Ταίζετε τροφές άριστης ποιότητας καθώς ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης και το μεγάλο του βάρος μπορούν να οδηγήσουν σε φθορά των οστών αν ο σκύλος δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες.

ΥΓΕΙΑ

Σε γενικές γραμμές, η υγεία του είναι καλή. Είναι βέβαια επιρρεπές σε παθήσεις που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ράτσα και με μεγαλόσωμες ράτσες γενικότερα.

Πιθανόν να παρουσιάσει καρδιακά προβλήματα, δερματικά προβλήματα και ανωμαλίες στις βλεφαρίδες του ,παθήσεις γνωστές ως εντρόπιον και εξτρόπιον κατά τις οποίες οι βλεφαρίδες γυρίζουν προς τα μέσα και έξω αντίστοιχα. Δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα (Hip dysplasia & elbow dysplasia) είναι επίσης συνηθισμένες παθήσεις. Ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου υποφέρει από μια πάθηση γνωστή ως bloat κατά την οποία το στομάχι φουσκώνει και γυρίζει γύρω από τον εαυτό του με αποτέλεσμα ο σκύλος να πεθαίνει σε λίγα μόνο λεπτά. Στην περίπτωση αυτή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία μια και μικρά, συχνά γεύματα συντελούν στην αποφυγή της εμφάνισης της επικίνδυνης αυτής πάθησης. Επιρρεπής σε κρίσεις επιληψίας, έκζεμα και οστεοσάρκωμα –καρκίνος των οστών-, το οποίο πρόσφατα αποδείχτηκε ότι αποτελεί κληρονομική πάθηση στη ράτσα αυτή.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

8-10 χρόνια

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*