Samoyed – Σαμογιέντ

SAMOYED4
  •  
  •  
  •  
  •  

Από αρχαιοτάτων χρόνων, ζούσε στη Σιβηρία ένας πληθυσμός από κυνηγούς και ψαράδες, γνωστοί με την ονομασία Σαμογιέντς. Για αιώνες, οι Σαμογιέντς χρησιμοποιούσαν ένα πανέμορφο, ρωμαλέο άσπρο σκύλο για να σέρνει τα έλκηθρά τους, να κατευθύνει τα κοπάδια τους αλλά και για να… κοιμούνται πάνω του τις βαριές χειμωνιάτικες νύχτες. Έτσι, γεννήθηκε ο σκύλος Σαμογιέντ! Το 1889, ο εξερευνητής  Robert Scott, έφερε μερικούς από τους σκύλους αυτούς στην Αγγλία, όπου η ράτσα αυτή αναπτύχθηκε ταχύτατα και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Αυτός ο κομψός, πανέμορφος σκύλος, έχει προ πολλού εγκαταλείψει τη Σιβηρία και τους άγριους χειμώνες της και έχει εγκατασταθεί στα σπίτια μας, απολαμβάνοντας την οικογενειακή θαλπωρή.

Το Σαμογιέντ σε κερδίζει από την πρώτη ματιά. Εκτός από την αδιαμφισβήτητη ομορφιά του, φαίνεται να έχει μονίμως ένα ενσωματωμένο χαμόγελο στο πρόσωπό του, επιδεικνύοντας έτσι τη φιλική και ευχάριστη φύση του. Παιχνιδιάρης, ευγενικός, καλότροπος και αξιοπρεπής, φιλικός με τους πάντες, ο σκύλος αυτός είναι ένα αθώο κουταβάκι στην ψυχή, αποτελώντας τον ιδανικό σύντροφο και αφοσιωμένο φίλο για όλη την οικογένεια!  

 SAMOYED4 SAMOYED2  SAMOYED3 samoyed_puppy

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το συμπαγές και μυώδες κορμί αυτού του σκληρά εργαζόμενου σκύλου, είναι ενδεικτικό της δύναμης και της ανθεκτικότητάς του. Η μουσούδα είναι μυτερή, τα μάτια είναι αμυγδαλωτά στο σχήμα, μαύρα ή καφέ με βλέμμα βαθύ και έκφραση γεμάτη ζωντάνια και εξυπνάδα. Τα αυτιά είναι μετρίου μεγέθους, ελαφρώς στρογγυλά στην άκρη και στητά. Η ουρά είναι μακριά, φτερωτή και γέρνει πάνω από την πλάτη.

 

Ύψος: 53-60 cm για τα αρσενικά και 48-53 cm για τα θηλυκά.

 

Βάρος: 20½-30 kg για τα αρσενικά και 16-20½ kg για τα θηλυκά.

 

Χρώμα και Τρίχωμα: Το Σαμογιέντ έχει πυκνό τρίχωμα, το οποίο αποτελείται από δύο στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα είναι μαλακό, πυκνό και κοντό, κρατώντας το σκύλο ζεστό σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το εξωτερικό στρώμα είναι μακρύ, ίσιο και τραχύ και έχει την ιδιότητα να διατηρεί το εσωτερικό στρώμα καθαρό καθώς είναι «απρόσβλητο» από βρωμιές και ακαθαρσίες.

 

Το χρώμα είναι συνήθως άσπρο με ελαφρά ίχνη ασημένιων αποχρώσεων στα άκρα των τριχών. Μπορεί όμως να είναι και χρώματος κρεμ ή μπεζ-κίτρινο (biscuit).

samoyed_biscuit
Μπεζ-Κίτρινο(κίτρινο)
 samoyed_white
Άσπρο

Το Σαμογιέντ μαδάει το τρίχωμά του 1-2 φορές το χρόνο. Κατά την περίοδο αυτή, η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη καθώς το εσωτερικό στρώμα πέφτει και αντικαθίσταται με νέο. Απαιτείται εντατικό βούρτσισμα για τη μετρίαση αλλά και την επιτάχυνση του φαινομένου αυτού. Αν και σε αυτή τη φάση οι τρίχες μαδάνε σε τούφες και σε μεγάλες ποσότητες, το Σαμογιέντ μαδάει ολόχρονα σε μικρότερο βαθμό. Το βούρτσισμα μειώνει την ένταση της τριχόπτωσης και βοηθά στην πρόληψη της δημιουργίας κόμπων.

 

Αν και το φαινόμενο της τριχόπτωσης αποτελεί μεγάλο βάσανο για τον ιδιοκτήτη, εντούτοις το τρίχωμα του σκύλου αυτού έχει κάποιες ιδιαίτερα επιθυμητές ιδιότητες. Οι βρωμιές πέφτουν από το εξωτερικό στρώμα του τριχώματος με ένα απλό βούρτσισμα και επιπλέον δεν έχει τη χαρακτηριστική «σκυλίσια μυρωδιά». Επιπρόσθετα, το Σαμογιέντ θεωρείται «υποαλλεργικό», καθιστώντας το έτσι την ιδανική επιλογή για άτομα αλλεργικά στο τρίχωμα του σκύλου. Άλλο ένα ατού, αποτελεί και το γεγονός ότι το τρίχωμα είναι φυσικό απωθητικό για τσιμπούρια και ψύλλους.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

 

Η μονίμως χαμογελαστή του όψη είναι ενδεικτική του ταμπεραμέντου του. Το Σαμογιέντ είναι πράο, ήρεμο και αξιοπρεπές, φιλικό και αξιαγάπητο. Καλοπροαίρετο και ευγενικό αλλά και αρκετά ζωηρό και παιχνιδιάρικο.

 

Αγαπά τους πάντες και είναι ιδιαίτερα κοινωνικό και φιλικό με όλους. Μην πάρετε ένα Σαμογιέντ αν θέλετε ένα σκύλο φύλακα για την ιδιοκτησία σας. Η αθώα και αφελής φύση του δεν του επιτρέπει να επιτελεί έναν τέτοιο ρόλο. Εντούτοις, έχει την τάση να γαβγίζει αρκετά όταν αντιληφθεί κάτι ή κάποιον να εισβάλλει στην ιδιοκτησία σας και συνεπώς είναι αποτελεσματικός ως σκύλος «προειδοποιητικής φύλαξης».

 

Προσαρμόζεται με ιδιαίτερη ευκολία και ευχαρίστηση στην οικογενειακή ζωή και τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά όλων των ηλικιών. Μπορεί επίσης να συμβιώσει αρμονικά και με άλλους σκύλους, αλλά ως επί το πλείστον δεν θα πρέπει να το εμπιστεύεστε με άλλα κατοικίδια. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο. Η ιδιοσυγκρασία του κάθε σκύλου και η κοινωνικοποίηση είναι παράγοντες κλειδιά και πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι το Σαμογιέντ τους τα πηγαίνει εξαίσια με γάτες και άλλα κατοικίδια.

 

Έχει υψηλό δείκτη ευφυίας, είναι όμως σχετικά δύσκολο να εκπαιδευτεί λόγω έλλειψης θέλησης από μέρους του. Εντούτοις, με αυστηρή και συνεπής εκπαίδευση, επιμονή και υπομονή, τελικά ανταποκρίνεται θετικά.

 

Είναι ήρεμος και φιλήσυχος σκύλος. Ποτέ δεν προκαλεί καβγάδες με άλλους σκύλους, αλλά είναι ικανός και πρόθυμος να αντεπιτεθεί αν νιώσει ότι απειλείται.

 

Αν μένει μόνος για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή νιώθει απομονωμένος από τις δραστηριότητες της οικογένειας, συχνά επιδίδεται σε…καταστροφικές συμπεριφορές. Γαβγίζει πολύ, μασάει αντικείμενα και εφευρίσκει τρόπους απόδρασης από την αυλή.

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

 

Το τρίχωμα χρειάζεται πολύ περιποίηση. Κατά τη διάρκεια της βαριάς τριχόπτωσης (1-2 φορές το χρόνο), καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών, την επιτάχυνση και την μείωση της έντασης του φαινομένου. Το πυκνό, διπλό τρίχωμα χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα ολόχρονα, καθώς μαδάει συνεχώς. Έτσι, διατηρείται σε καλή κατάσταση, προλαμβάνεται η δημιουργία κόμπων και υποβοηθείται η απομάκρυνση των νεκρών τριχών.

 

Μπάνιο δεν χρειάζεται συχνά καθώς το τρίχωμα έχει την ιδιότητα να μένει άσπρο και οι βρωμιές και ακαθαρσίες συνήθως απομακρύνονται εύκολα με ένα απλό βούρτσισμα. Επιπλέον, το Σαμογιέντ δεν έχει τη χαρακτηριστική σκυλίσια μυρωδιά που έχουν οι περισσότεροι σκύλοι. Όταν όμως πρέπει να το κάνετε μπάνιο, οπλιστείτε με πολύ υπομονή καθώς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ημι-αδιάβροχο τρίχωμα χρειάζεται πολύ νερό για να βραχεί και είναι απαραίτητο να στεγνώνετε πλήρως το τρίχωμα μετά το μπάνιο. Το παγιδευμένο νερό μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα και να δημιουργήσει κόμπους. Επίσης, ξεπλένετε καλά, καθώς υπολείμματα από σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα.

 

Εκτός σε περιπτώσεις που είναι απολύτως απαραίτητο, λόγω κόμπων στο τρίχωμα για παράδειγμα, το Σαμογιέντ δε θα πρέπει να κουρεύεται. Το τρίχωμά του το προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και έχει την ιδιότητα να αντανακλά μέρος της ζέστης προστατεύοντάς το έτσι μερικώς από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα, το ανοιχτόχρωμο δέρμα του δεν είναι καλό να εκτίθεται στον ήλιο καθώς μπορεί να προκληθούν εγκαύματα.

 

Ταίζετε τροφή υψηλής ποιότητας για την καλή υγεία του τριχώματος και του δέρματος.

 

Ως σκύλος εργασίας, το Σαμογιέντ χρειάζεται αρκετή άσκηση για να είναι σε φόρμα. Παίξτε μαζί του, πάρτε το βόλτα ή πηγαίνετε τρέξιμο μαζί του. Αποφύγετε όμως τις ώρες της ημέρας που η θερμοκρασία είναι ψηλή. Ειδικά στην Κύπρο που η ζέστη το Καλοκαίρι είναι ανυπόφορη, το Σαμογιέντ θα πρέπει να ασκείται μόνο πολύ νωρίς το πρωί (6 π.μ.) ή πολύ αργά το απόγευμα (8 π.μ.).

 

Παρέχετε πάντοτε σκιερό μέρος και άφθονο νερό όταν η θερμοκρασία είναι ψηλή. Είναι σημαντικό ο σκύλος αυτός να έχει πρόσβαση σε δωμάτιο με κλιματιστικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μην ξεχνάτε ότι το Σαμογιέντ είναι «κατασκευασμένο» να αντέχει τους αρκτικούς χειμώνες, συνεπώς η ζωή σε ζεστά κλίματα μπορεί να γίνει ένα σκέτο μαρτύριο αν δεν φροντίσουμε να του παρέχουμε τα απαραίτητα για να αντέξει τη ζέστη.

 

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι θα ασκείται επαρκώς. Είναι εκ φύσεως καθαρός σκύλος, δε μυρίζει, έχει υποαλλεργικό τρίχωμα το οποίο δε συγκρατεί ακαθαρσίες και συνεπώς όλο και περισσότεροι λάτρεις του είδους, έχουν τα σκυλιά αυτά σε διαμέρισμα.

 

ΥΓΕΙΑ

 

Επιρρεπής σε δυσπλασία του ισχίου, μια πάθηση που επηρεάζει την άρθρωση στο ισχίο –hip dysplasia-, διαβήτη και δερματικές αλλεργίες.

 

Συχνά παρουσιάζει προβλήματα στα μάτια όπως γλαύκωμα, καταρράκτη  και άλλες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

 

Πιθανόν να επηρεαστεί από μια γενετική πάθηση με την ονομασία Samoyed Hereditary Glomerulopathy. Η πάθηση αυτή έχει να κάνει με τα νεφρά και είναι πιο σοβαρή όσων αφορά τα αρσενικά σκυλιά. Μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Δεν υπάρχει γενετικό τεστ για την πάθηση αυτή. Υπεύθυνοι εκτροφείς και ιδιοκτήτες αποφεύγουν να αναπαράγουν ζώα που θεωρούν ότι είναι πιθανοί φορείς του γονιδίου που προκαλεί τη συγκεκριμένη πάθηση.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

 

12-15 χρόνια.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*