Shih Tzu – Σι-Τζου

  •  
  •  
  •  
  •  
To Σι-Τζου είναι ένας σκύλος συντροφιάς, ιδιαίτερα διαδεδομένος στο εξωτερικό. Η ιστορία του ξεκινά το 1500, στο Θιβέτ και πολύ γρήγορα γίνεται ιδιαίτερα αγαπητός από τους Κινέζους αριστοκράτες. Κατ’ ακρίβειαν, το Σι-Τζου θεωρούνταν τόσο πολύτιμο στην Κίνα που η εξαγωγή του απαγορευόταν για πάρα πολλά χρόνια. Το 1930, εισάγεται στην Αγγλία και γρήγορα γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές και σε πολλές άλλες χώρες.

Η κινέζικη λέξη shih tzu σημαίνει λιοντάρι, ονομασία που προήλθε λόγω της ομοιότητάς του σκύλου αυτού με τα λιοντάρια φύλακες των Κινέζων αυτοκρατόρων, όπως αυτά απεικονίζονται στην παραδοσιακή δυτική τέχνη. Αποτελεί πιθανότατα διασταύρωση με το Θιβετιανό Λάσα Άπσο (Tibetan Lhasa Apso) και το Πεκινουά.

shih_cute.jpg shih2.jpg

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το Σι-Τζου είναι ένας μικρόσωμος, συμπαγής σκύλος, με κοντή μουσούδα και μεγάλα, σκουρόχρωμα, προεξέχοντα μάτια. Τα αυτιά καλύπτονται από άφθονο τρίχωμα, όπως επίσης και η ουρά η οποία είναι στριφτή και αγγίζει την πλάτη. Οι τρίχες που έχει πάνω από την μύτη του, οι οποίες μεγαλώνουν με φορά προς τα πάνω, του δίνουν μια ιδιαίτερη εμφάνιση η οποία δικαιολογημένα απέδωσε στο σκύλο αυτό το παρατσούκλι «σκύλος χρυσάνθεμο». Το βάδισμά του προδίδει έναν αέρα αριστοκρατίας και υπεροψίας κάτι που πολλοί χαριτολογώντας αποδίδουν στην «αριστοκρατική» ζωή του ως σύντροφος ευγενών και πλουσίων Κινέζων!

Ύψος: Μέχρι 28cm

Βάρος: 4-7Kg

Τρίχωμα και Χρώμα

Έχει άφθονο, πλούσιο τρίχωμα το οποίο αποτελείται από δύο στρώματα. Το τρίχωμα είναι μεταξένιο και πολύ λαμπερό όπως επίσης και πολύ μακρύ. Αν αφεθεί στη φυσική του κατάσταση, αγγίζει μέχρι το έδαφος (!) και συνεπώς χρειάζεται ανελλιπή και ενδελεχή περιποίηση και φροντίδα. Συχνά οι ιδιοκτήτες των Σι-Τζου επιλέγουν να κουρεύουν τους σκύλος τους με το γνωστό puppy cut.

shih_puppycut.jpg

Puppy cut

 

Τα συνηθισμένα χρώματα είναι άσπρο-μαύρο, ασημί-άσπρο, χρυσαφί-άσπρο ή και συνδυασμός των προαναφερθέντων. Σε γενικές γραμμές, οι διάφοροι κυνολογικοί όμιλοι αναγνωρίζουν όλα τα χρώματα και χρωματικά μοτίβα. Το άσπρο στο μέτωπο και στην άκρη της ουράς είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο και προτιμάται έναντι άλλων χρωματικών μοτίβων από τους κριτές διαγωνισμών.

shih1.jpg

Άσπρο-μαύρο
shih_gold.jpg

Άσπρο-χρυσαφί

 

Η ράτσα αυτή παρουσιάζει ελάχιστη εώς καθόλου τριχόπτωση και αποτελεί μεταξύ άλλων την ιδανική επιλογή για αυτούς που είναι αλλεργικοί στους σκύλους καθώς θεωρείται υποαλλεργική.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Χαρούμενο και ενεργητικό, παιχνιδιάρικο και ζωηρό, το Σι-Τζου μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό σύντροφο για όλη την οικογένεια.

Πολύ δυναμικό και γενναίο, δεν διστάζει να υπερασπιστεί τον εαυτό του παρά το μικρό του μέγεθος και τη φαινομενικά ντελικάτη εμφάνισή του.

Μπορεί να γίνει ένας καλός σκύλος «προειδοποιητικής» φύλαξης καθώς είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή, γαβγίζοντας μόλις εντοπίσει κάτι το ύποπτο.

Πολλές φορές τα Σι-Τζου παρουσιάζουν δυσκολίες στην εκπαίδευση και στην τήρηση των κανόνων στο σπίτι. Χρειάζεται υπομονή και τρυφερότητα από μέρους σας, για να εκπαιδεύσετε το σκύλο αυτό. Εντούτοις, το Σι-Τζου είναι έξυπνο και ανταποκρίνεται θετικά όταν το εκπαιδεύσετε με αγάπη και τρυφερότητα. Χρειάζεται λοιπόν χρόνος και αποθέματα αγάπης από τον ιδιοκτήτη για να πετύχει μια αρμονική συμβίωση με ένα Σι-Τζου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη μελλοντικοί ιδιοκτήτες.

Ιδιαίτερα φιλικό, κάνει γνωριμίες εύκολα και απολαμβάνει να κάθεται στα γόνατά σας επιζητώντας χάδια και αγκαλιές. Είναι πολύ γλυκός σκύλος και ιδιαίτερα έμπιστος και αξιόπιστος.

Λατρεύει την επαφή με τους ανθρώπους και οι σχέσεις του με άλλα κατοικίδια είναι επίσης πολύ καλές.

Το Σι-Τζου δεν αποτελεί την καταλληλότερη ράτσα σκύλου σε ένα σπιτικό με μικρά παιδάκια. Δεν αντέχει το «άγριο παιχνίδι» στο οποίο άθελά τους επιδίδονται πολλές φορές τα μικρά παιδιά και μπορεί να γίνει νευρικό και ευερέθιστο αν το ενοχλούν. Με το σωστό χειρισμό από τους γονείς και την επίβλεψη εν ώρα παιχνιδιού, μπορεί να συμβιώσει αρμονικά με παιδιά αλλά γενικά συνίσταται σε οικογένειες με μεγαλύτερα, πιο πειθαρχημένα παιδάκια.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ


Συνθήκες Διαβίωσης

Το Σι-Τζου, λόγω της κοντής μουσούδας του, είναι πολύ ευαίσθητο σε ακραίες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα τη ζέστη. Είναι λοιπόν σημαντικό να βρίσκεται σε ζεστό μέρος το χειμώνα και σε δροσερό μέρος το καλοκαίρι, με συνεχή πρόσβαση σε φρέσκο νερό. Μην ασκείτε υπερβολικά όταν κάνει ζέστη ή όταν τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι ψηλά. Η βόλτα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

Αν και έχει αποθέματα ενέργειας, εντούτοις το Σι-Τζου μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα, δεδομένου βέβαια ότι ασκείται σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η καθημερινή βόλτα είναι απαραίτητη. Το παιχνίδι αποτελεί επίσης έναν εξαίσιο τρόπο άσκησης και δυναμώνει το δεσμό σκύλου-ιδιοκτήτη. Αν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να το αφήνετε ελεύθερο να τρέξει σε ασφαλισμένο χώρο, κατά προτίμηση περιφραγμένο.

Σώμα και Τρίχωμα

Το τρίχωμα χρειάζεται πολύ περιποίηση για να διατηρήσει την υγεία και τη λάμψη του. Είναι απαραίτητο να χτενίζεται καθημερινά με ειδική βούρτσα. Αν δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ράτσας αυτής, μπορείτε να κουρεύετε το σκύλο με μία κόμμωση γνωστή ως puppy cut. Και πάλι όμως απαιτείται η επίσκεψη σε έναν ειδικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα πράγμα που σημαίνει κόστος σε χρόνο αλλά και χρήμα. Επιπλέον, το τρίχωμα πάνω από τα μάτια, καθώς είναι ιδιαίτερα μακρύ μπορεί να παρεμποδίσει την όραση και έτσι συνηθίζεται να δένεται με ένα κοτσιδάκι –υπάρχει τεράστια ποικιλία από στιλάτα κοτσιδάκια και φιογκάκια για το σκοπό αυτό-.

Τα μάτια πρέπει να καθαρίζονται τακτικά καθώς είναι υπερευαίσθητα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τυχόν ειδικά προϊόντα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε για το σκοπό αυτό.

Μην παραταίζετε καθώς η ράτσα αυτή έχει την τάση να παίρνει βάρος γρήγορα.

Εκπαίδευση

Είναι σχετικά δύσκολο να εκπαιδεύσετε ένα Σι-Τζου, όμως με υπομονή, επιμονή και πολλή αγάπη, μπορείτε να τα καταφέρετε. Είναι σημαντικό να παραμείνετε 100% ο αρχηγός της αγέλης και να είσαστε σταθεροί και απόλυτοι στους κανόνες που έχετε θέσει. Το Σι-Τζου είναι μικρό σε μέγεθος και έχει αξιαγάπητη φατσούλα με αποτέλεσμα να υποκύπτουμε και να του κάνουμε τα χατίρια του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα σωρό κακές συμπεριφορές όπως νευρικότητα, κτητικότητα, γρύλλισμα και υπερβολικό γάβγισμα, ακόμα και δάγκωμα. Στοιχεία που καμία σχέση δεν έχουν με τα Σι-Τζου αλλά μπορεί να εμφανιστούν μετά από λανθασμένο χειρισμό από μέρους του ιδιοκτήτη.

Πολλά Σι-Τζου εκπαιδεύονται να πίνουν νερό από το μπουκάλι –τα ειδικά μπουκαλάκια για χάμστερ, με το στόμιο- μια και η κοντή μουσούδα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα κατά την πρόσληψη νερού –νερό μπορεί να μπει στη μύτη-. Κατά το φαγητό, για τον ίδιο λόγο, η μουσούδα του σκύλου λερώνεται και συχνά χρειάζεται να καθαριστεί.

ΥΓΕΙΑ

Έχει την τάση να ροχαλίζει και να αγκομαχά, λόγω της μορφολογίας του κεφαλιού του. Όπως σε όλες τις ράτσες με κοντές και επίπεδες μουσούδες, έτσι και το Σι-Τζου μπορεί να παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα.

Μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στα μάτια λόγω του σχήματος του κεφαλιού και του ότι τα μάτια προεξέχουν. Ta μάτια πρέπει να καθαρίζονται τακτικά καθώς είναι επιρρεπή σε μολύνεις.

Τα δόντια πρέπει να ελέγχονται επί τακτικής βάσης από τον κτηνίατρο καθώς τo Σι-Τζου τείνει να χάνει τα δόντια του σε νεαρή ηλικία.

Η παχυσαρκία αποτελεί άλλο ένα ζήτημα για τη ράτσα αυτή. Ελέγχετε την ποσότητα και το είδος της τροφής μια και έχει την τάση βάζει βάρος εύκολα και γρήγορα.

Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και δυσπλασία του ισχίου (hip dysplasia) πιθανόν να παρουσιαστούν.

Η επιλογή ενός υπεύθυνου και ευσυνείδητου εκτροφέα και η επιβεβαίωση ότι έχουν γίνει όλα τα τεστ υγείας που πρέπει να γίνουν σε συνδυασμό με την κατάλληλη φροντίδα από τον ιδιοκτήτη, περιορίζουν τα προβλήματα υγείας και προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

13-18 χρόνια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*