Siberian Husky – Σιβηριανό Χάσκυ

hasky11
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο Χάσκυ κατάγεται από τη Σιβηρία, όπου η κύριά του ασχολία ήταν να σέρνει έλκηθρα, να προστατεύει και να κατευθύνει ταράνδους, αλλά και να βοηθά στο κυνήγι.

Σήμερα, ο Χάσκυ παραμένει ένας σκύλος δραστήριος και ενεργητικός με πολλή αντοχή και δύναμη και ιδιαίτερα ανθεκτικός σε ψυχρά κλίματα και αντίξοες συνθήκες. Ο ρόλος του όμως έχει διευρυνθεί και στις μέρες μας ο Χάσκυ αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές για σκύλο συντροφιάς.

Αγαπά τους πάντες, είναι φιλικός και κοινωνικός, ευγενικός και με ήπιο χαρακτήρα. Μπορεί να προσαρμοστεί σε οικογένειες με παιδιά και απολαμβάνει να εργάζεται, να τρέχει, να παίζει και να παίρνει πολύ αγάπη από τα άτομα που θεωρεί οικογένειά του.

Ένας σκύλος γεμάτος χάρη, με μια άγρια ομορφιά που σκλαβώνει με την πρώτη ματιά. Ένας λύκος στην εμφάνιση, με καρδιά όμως μικρού κουταβιού. 

hasky11 husky2  husky_pups  siberian_husky

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ 

Είναι σκύλος μεσαίου μεγέθους, με σώμα συμπαγές και δυνατό. Τα αυτιά είναι τριγωνικά και στητά. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά στο σχήμα, με χρώμα καφέ ή γαλάζιο. Συχνά, παρουσιάζεται το φαινόμενο της «ετεροχρωμίας», όπου το ένα μάτι είναι καφέ και το άλλο γαλάζιο. Επίσης, μπορεί το ένα ή και τα δύο μάτια να εμφανίσουν και τα δύο χρώματα ταυτόχρονα, φαινόμενο γνωστό με την ονομασία «μερική ετεροχρωμία». Η μύτη είναι μαύρη σε σκουρόχρωμους χάσκυ, καστανοκόκκινη σε πιο ανοιχτόχρωμους και μπορεί να είναι ροζέ σε άσπρους χάσκυ.

 

 bieyed_husky  blueeyd_husky
 Χάσκυ με ένα γαλάζιο και ένα
καφέ μάτι και καστανοκόκκινη μύτη

 

 Χάσκυ με γαλάζια μάτια και μαύρη μύτη

Ύψος: 53-60cm για τα αρσενικά και 51-56cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 20½-27kg για τα αρσενικά και 16-22½kg για τα θηλυκά.

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα αποτελείται από δύο στρώματα. Ένα παχύ και πυκνό υπόστρωμα, πιο παχύ από τις πλείστες ράτσες σκύλων, και ένα κοντό, μαλακό εξωτερικό στρώμα. Το τρίχωμα του Χάσκυ, παρέχει προστασία από το κρύο αλλά και από τη ζέστη καθώς έχει την ιδιότητα να την αντανακλά. Ο σκύλος αυτός μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες μέχρι και -50 εώς -60 βαθμούς Κελσίου!

Το χρώμα μπορεί να είναι γκρίζο με άσπρο, μαύρο με άσπρο, πορτοκαλοκόκκινο με άσπρο, καστανοκόκκινο  με άσπρο, όπως επίσης και μονόχρωμο άσπρο.

 

black-white grey-white  white_husky
 Μαύρο-άσπρο  Γκρίζο-άσπρο  Άσπρο
 copper-white  red-white  
 Πορτοκαλοκόκκινο-άσπρο  Καστανοκόκκινο-άσπρο  

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Ο Χάσκυ είναι πολύ δραστήριος, ενεργητικός και παιχνιδιάρης ως ενήλικας και πολύ περισσότερο ως κουτάβι. Είναι τρυφερός, πάντοτε χαρούμενος και αξιαγάπητος, με ήπιο χαρακτήρα.

  Αγαπά πολύ τα παιδιά και τα πάει καλά μαζί τους. Είναι πραγματικά πολύ όμορφη η σχέση που μπορεί να αναπτύξει ο σκύλος αυτός με ένα παιδί και είναι αξιοπερίεργη η έλξη που τρέφει ο ένας για τον άλλο. Όπως όμως και με όλες τις ράτσες, χρειάζεται εκπαίδευση τόσο του σκύλου όσο και του παιδιού ώστε να μάθει ο σκύλος να σέβεται το παιδί και αντίστροφα. Με πολύ μικρά και ατίθασα παιδιά, είναι σημαντικό οι γονείς να επιβλέπουν εν ώρα παιχνιδιού.

  Είναι πολύ φιλικός και κοινωνικός και αγαπά τους πάντες. Δεν είναι καθόλου επιφυλακτικός με τους ξένους και καλωσορίζει τους καλεσμένους με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Για το λόγο αυτό, συν το ότι γαβγίζει πολύ λίγο, ο Χάσκυ δεν είναι κατάλληλος ως σκύλος φύλακας.

  Σε γενικές γραμμές, τα πάει πολύ καλά με άλλους σκύλους, ειδικότερα όταν κοινωνικοποιηθεί σωστά και από πολύ νωρίς. Στις συναντήσεις του με ξένους σκύλους, ο Χάσκυ επιδεικνύει ένα φιλικό ενδιαφέρον και είναι πάντοτε ευπρεπής και… κύριος. Φυσικά, είναι έτοιμος αλλά και ικανός να υπερασπίσει τον εαυτό του αν τύχει επίθεσης.

  Έχει έμφυτο το ένστικτο του θηρευτή και μπορεί να κυνηγήσει και να τραυματίσει γάτες, πουλιά και άλλα μικρά ζώα. Αν και αυτό εξαρτάται και από το χαρακτήρα του κάθε σκύλου και μπορεί να μειωθεί μέσω της κοινωνικοποίησης, εντούτοις σε γενικές γραμμές ο Χάσκυ δεν είναι αξιόπιστος με άλλα μικρότερα ζώα.

  Αγαπά πολύ την οικογένειά του και συνδέεται στενά με τους ανθρώπους του. Δεν μπορεί να μείνει μόνος για συχνά και μεγάλα χρονικά διαστήματα γι’ αυτό αν το πρόγραμμά σας είναι βαρυφορτωμένο, ο Χάσκυ δεν είναι ο κατάλληλος σκύλος για σας. Χρειάζεται αγάπη και θέλει να νιώθει μέλος της οικογένειας για να είναι ευτυχισμένος.

  Πολύ έξυπνος, πιστός, αφοσιωμένος και εύκολος στην εκπαίδευση αν και μπορεί να γίνει πεισματάρης και ξεροκέφαλος. Θέλει να ευχαριστήσει το αφεντικό του αλλά δεν ακολουθεί τυφλά διαταγές και χρειάζεται να διαθέτετε υπομονή και συνέπεια σε θέματα εκπαίδευσης, όπως επίσης και επαρκείς γνώσεις για τη ράτσα αυτή για να τον εκπαιδεύσετε σωστά και αποτελεσματικά. Πρέπει να είστε αυστηροί και συνεπείς στους κανόνες συμπεριφοράς που θέτετε και να διατηρείτε πάντοτε το ρόλο του «αρχηγού της αγέλης». Ο κατεργάρης Χάσκυ, θα εκμεταλλευτεί στο έπακρον τυχόν αδυναμίες του χαρακτήρα σας!

  Είναι σκύλος κοινωνικός και έχει μάθει να εργάζεται και να ζει σε αγέλη. Έτσι, βαριέται εύκολα και μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα πειθαρχίας αν νιώθει παραγκωνισμένος. Φροντίστε να παρέχετε άσκηση, σωματικά και πνευματικά ερεθίσματα κρατώντας τον απασχολημένο και σε εγρήγορση.

  Έχει την τάση να ουρλιάζει παρά να γαβγίζει.

  Έχει την τάση να περιπλανιέται και μπορεί να αποδράσει ακόμα και από αυλή…ύψιστης ασφαλείας.

  Έχει μια έμφυτη επιθυμία για σκάψιμο και μπορεί να γεμίσει την αυλή σας με τρύπες ή ακόμα και χαντάκια!

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

  Το τρίχωμα δε χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, εκτός από τις δύο φορές το χρόνο κατά τις οποίες παρουσιάζεται πολύ βαριά τριχόπτωση. Ο σκύλος χάνει το εσωτερικό στρώμα του τριχώματος και χρειάζεται καθημερινό, σχολαστικό βούρτσισμα, κατά προτίμηση με μεταλλική κτένα. Η περίοδος της βαριάς τριχόπτωσης διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Τον υπόλοιπο χρόνο, το τρίχωμα μαδάει σε μικρό ή μέτριο βαθμό, ανάλογα με το κλίμα. Όσο πιο ζεστό, τόσο πιο έντονο το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Βούρτσισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συμβάλει στη μείωση της έντασης της τριχόπτωσης.

  Ο Χάσκυ χρειάζεται αρκετή άσκηση για να είναι σε φόρμα. Αυτό περιλαμβάνει καθημερινές, μεγάλες βόλτες ή και τρέξιμο. Ποτέ μηνασκείτετο σκύλο αυτό σε θερμό καιρό.

  Δε συνίσταται για διαμέρισμα, αλλά για σπίτι με αυλή και κατά προτίμηση μεγάλη. Είναι σημαντικό η αυλή να είναι περιφραγμένη με έναν ψηλό, καλό φράκτη ο οποίος να ελέγχεται συχνά για τυχόν…εξόδους διαφυγής. Ο Χάσκυ έχει την τάση να περιπλανιέται, έχει μεγάλο άλμα και εξαιρετική ικανότητα να σκάβει τούνελ και συνεπώς μπορεί να το σκάσει από την αυλή στην αναζήτηση για… περιπέτειες. Μια λύση θα ήταν να θάψετε συρματόπλεγμα κάτω από το φράκτη. Προσοχή όταν τον αφήνετε ελεύθερο να τρέξει. Η αγάπη του για περιπέτεια και περιπλάνηση μπορεί να τον πάρει μακριά με αποτέλεσμα να χαθεί, να κλαπεί, ή να εμπλακεί σε δυστύχημα.

  Λόγω του πυκνού και βαρετού του τριχώματος, είναι προτιμότερο να ζει σε ψυχρά κλίματα. Στην Κύπρο, η ράτσα αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Τα πολύ ζεστά καλοκαίρια μας όμως, μπορούν να κάνουν τη ζωή του σκύλου αυτού ένα σκέτο μαρτύριο και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να υπάρχει ένα σκιερό μέρος όπου θα μπορεί να πηγαίνει όταν η θερμοκρασία είναι ψηλή και ακόμα καλύτερα να έχει πρόσβαση σε ένα δωμάτιο με κλιματιστικό. Κατά τους χειμερινούς μήνες, πάρτε τον μαζί σας στις εκδρομές σας στο βουνό. Θα έρθει σε επαφή με τις ρίζες του και θα το εκτιμήσει δεόντως!

  Οι Χάσκυ προτιμούν να ζουν σε αγέλη και δεν είναι λάτρεις της μοναχικής ζωής. Αν λοιπόν σκοπεύετε να πάρετε ένα, μην τον αφήνετε συχνά και για μεγάλα διαστήματα μόνο του. Καλό θα ήταν να πάρετε δύο για να κάνουν παρέα. Ένας μοναχικός Χάσκυ μπορεί να γίνει ιδιαίτερα καταστροφικός.

  Είναι φειδωλός στο φαί του. Ο Χάσκυ τρώει λιγότερο απ΄ ότι κάποιος θα ανέμενε από ένα σκύλο του μεγέθους αυτού.

  Η εκπαίδευση είναι σημαντική. Ο Χάσκυ είναι σκύλος αγέλης και συνεπώς χρειάζεται να ξέρει τη θέση του στη ιεραρχία. Φροντίστε να είσαστε αυστηροί και συνεπείς, διατηρώντας πάντοτε τη θέση του αρχηγού της αγέλης.

 

ΥΓΕΙΑ

  Είναι υγιής ράτσα, απαλλαγμένη σε μεγάλο βαθμό από γενετικές παθήσεις.

  Περιστασιακά εμφανίζει προβλήματα στα μάτια όπως καταρράκτες και δυστροφία του κερατοειδούς χιτώνα.

  Μπορεί να πάσχει από δυσπλασία του ισχίου (hip dysplasia), αν και συγκριτικά με άλλες μεγαλόσωμες ράτσες οι οποίες είναι ευπαθείς όσων αφορά τη συγκεκριμένη πάθηση, ένα πολύ μικρό ποσοστό της ράτσας αυτής παρουσιάζει δυσπλασία του ισχίου.

  Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσει ένα είδος δερματίτιδας, το οποίο θεραπεύεται όμως εύκολα, με συμπληρώματα ψευδαργύρου.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

  12-15 χρόνια.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*