Toy Fox Terrier – Φοξ Τερριερ

  •  
  •  
  •  
  •  
Ένα μικρόσωμο terrier, χαριτωμένο και γλυκύτατο στην εμφάνιση, με τρυφερό και αξιαγάπητο χαρακτήρα. Προέρχεται από το Smooth Fox Terrier και η ιστορία του αρχίζει πριν από λίγα μόλις χρόνια –το 1930-. Η…βολική συσκευασία και το ήπιο αλλά συνάμα εκρηκτικό ταμπεραμέντο του, είναι πιθανότατα οι λόγοι για τους οποίους το Toy Fox Terrier ανέβηκε ψηλά στις προτιμήσεις των σκυλόφιλων ανά το παγκόσμιο.

toyfox_1.JPG toyfox_puppy.jpg

                   

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Γενικά Χαρακτηριστικά

Ένα μικρόσωμο τερριέρ, με συμπαγές και μυώδες σώμα και αθλητική εμφάνιση. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι η στητή και «κομμένη» (μέσω μιας επέμβασης με την ονομασία docking) ουρά του και τα επίσης στητά και μεγάλα σε μέγεθος αυτιά του, τα οποία έχουν τριγωνικό σχήμα. Τα μάτια είναι μεγάλα, σκουρόχρωμα και στρογγυλά και είναι πάρα πολύ εκφραστικά. Το κεφάλι είναι στενό και η μουσούδα πολύ στενή και σχετικά μακρουλή.

Ύψος: 21-29 cm.

Βάρος: 1.5-3 kg.

Τρίχωμα και Χρώμα

Το τρίχωμα είναι πολύ κοντό -το μήκος δεν υπερβαίνει το 1cm-, πυκνό, λεπτό και πολύ λαμπερό.

Όσων αφορά το χρώμα, σε γενικές γραμμές, το κυρίαρχο χρώμα είναι το άσπρο, πάνω στο οποίο εμφανίζονται κηλίδες μαύρου ή καφέ, με ή χωρίς χρυσοκαφέ σημάδια στο πρόσωπο. Οι τρεις δυνατοί συνδυασμοί είναι οι ακόλουθοι:

Tri-color
Ο πιο συνηθισμένος χρωματισμός είναι το tri-color, δηλαδή άσπρο με μαύρες κηλίδες στο σώμα, μαύρο κεφάλι και χρυσοκαφέ σημάδια στα μάγουλα και πάνω από τα μάτια.

toyfox_tricolor.jpg

White, Chocolate and Tan
Tο Toy Fox Terrier μπορεί να είναι άσπρο με σοκολατί-καφέ κηλίδες στο σώμα, σοκολατί-καφέ κεφάλι και χρυσοκαφέ σημάδια στα μάγουλα και πάνω από τα μάτια (το ίδιο με το tri-color, αλλά με σοκολατί-καφέ στη θέση του μαύρου).

toyfoxterrier_chocolate.jpg  

White and Tan
Άλλος ένας χρωματικός συνδυασμός είναι το white and tan, όπου το σώμα είναι άσπρο –με ή χωρίς χρυσοκαφέ κηλίδες-, με το χρυσοκαφέ χρώμα να επικρατεί στο κεφάλι.

toyfox_white_tan.jpg

Χωρίς κηλίδες στο σώμα
toyfox_chocolate.jpg

Με κηλίδες στο σώμα

    

White and Black
Tο σώμα είναι άσπρο –με ή χωρίς μαύρες κηλίδες-, με το μαύρο χρώμα να επικρατεί στο κεφάλι.
toyfox_white_black.jpg

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Αν και μικρό, το Toy Fox Terrier, είναι πολύ ενεργητικό και δραστήριο, γεμάτο ζωντάνια και πάθος για τη ζωή. Είναι –όπως πολύ εύστοχα λέγεται- ένας μεγάλος σκύλος σε…μικρή συσκευασία!

Περίεργο για τα όσα συμβαίνουν γύρω του, θέλει να τα ερευνήσει και να τα μάθει όλα, να παίξει, να τρέξει και όλα αυτά τα απολαμβάνει περισσότερο όταν λαμβάνετε μέρος και εσείς!

Το Toy Fox Terrier διατηρεί το ζωηρό πνεύμα του μέχρι τα βαθιά γεράματά του και λέγεται ότι είναι ο ιδανικός σκύλος για όσους έχουν…χιούμορ! Θα σας ψυχαγωγήσει με τα ακροβατικά του και θα σας κάνει να γελάσετε με τα καμώματά του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι χρησιμοποιείτο σε τσίρκα, ως σύντροφος των κλόουν!

Είναι πολύ αξιαγάπητο, ευαίσθητο και τρυφερό με τους οικείους του. Αφοσιωμένο και πιστό, απολαμβάνει να περνά χρόνο με αυτούς που θεωρεί οικογένειά του. Χαρούμενο και εξωστρεφές, φέρνει το χαμόγελο στα χείλη όσων το συναντούν.

Η συντροφιά του είναι ιδιαίτερα ευχάριστη καθώς είναι μεν δραστήριο και συνεχώς σε εγρήγορση, αλλά δεν είναι νευρικός ή «θορυβώδης» σκύλος. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκπαίδευση της οποίας θα τύχει από τους ιδιοκτήτες του.

Παρά την αεικίνητη φύση του, το Toy Fox Terrier μπορεί να εκπαιδευτεί πολύ εύκολα καθώς είναι πραγματικά πανέξυπνο. Μπορεί να εκπαιδευτεί να υπακούει στους βασικούς κανόνες πειθαρχίας στο σπίτι, μπορεί να μάθει πολλά κόλπα και ανταποκρίνεται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό εντολών. Ελλείψει σωστής και συνεπούς εκπαίδευσης, μπορεί να γίνει ξεροκέφαλο και πεισματάρικο με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο στο χειρισμό του.

Η γλυκύτατη συμπεριφορά του και ο υψηλός βαθμός εκπαιδευσιμότητάς του, το καθιστούν ιδανικό σκύλο συντροφιάς για ηλικιωμένους αλλά και για άτομα με αναπηρίες. Χρησιμοποιείται  συχνά ως βοηθός για κωφούς καθώς μπορεί να αναγνωρίσει την πηγή του ήχου και να καθοδηγήσει τον άνθρωπο εκεί-σε ένα τηλέφωνο που χτυπά ή στην πόρτα για παράδειγμα-.

Λατρεύει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και έχει αδυναμία στα παιδιά με τα οποία αρέσκεται να παίζει με τις ώρες. Η σωστή εκπαίδευση και του σκύλου αλλά και του παιδιού –ίσως περισσότερο του παιδιού- και η επίβλεψη εν ώρα παιχνιδιού είναι απαραίτητα για μια αρμονική σχέση. Όπως και να έχει, το Toy Fox Terrier συστήνεται περισσότερο για οικογένειες με μεγαλύτερα, πιο πειθαρχημένα παιδιά.

Μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με άλλους σκύλους. Πιθανόν να υπάρξουν κάποια προβλήματα μεταξύ ενός αρσενικού Toy Fox Terrier με άλλα αρσενικά σκυλιά. Μην ξεχνάτε ότι ως τερριέρ, διατηρεί άσβεστο το πάθος των προγόνων του για κυνήγι και απολαμβάνει να κυνηγά μικρά ζώα. Συνεπώς δεν θα πρέπει να το εμπιστεύεστε με μικρά ζωάκια όπως κουνέλια, χάμστερ ή πουλιά. Υπάρχει πιθανότητα να μπορεί να συμβιώσει αρμονικά με γάτες, ιδιαίτερα εάν έχει μεγαλώσει μαζί τους.

Η συμπεριφορά του έναντι στους ξένους ποικίλλει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε σκύλου και τον βαθμό της κοινωνικοποίησης που έχει δεχτεί από τους ιδιοκτήτες του. Σε γενικές γραμμές όμως, είναι φιλικό προς τους ξένους.

Έχει εξαιρετική ακοή και είναι ατρόμητο και πολύ θαρραλέο, στοιχεία που το καθιστούν ένα καλό σκύλο προειδοποιητικής φύλαξης. Το Toy Fox Terrier δεν γαβγίζει ακατάπαυστα αλλά μόνο όταν υπάρχει πραγματική απειλή.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Περιποίηση Σώματος

Κόβετε τα νύχια περιστασιακά –ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού για αυτό- και κάνετε μπάνιο όταν είναι απαραίτητο. Το Toy Fox Terrier δεν χρειάζεται συχνά μπάνιο καθώς το τρίχωμά του είναι πολύ κοντό και με ένα απλό βούρτσισμα απομακρύνονται τυχόν βρωμιές και ακαθαρσίες.

Περιποίηση τριχώματος

Έχει πολύ κοντό τρίχωμα, εκ φύσεως καλοδιατηρημένο και περιποιημένο. Το μόνο που εσείς έχετε να κάνετε είναι ένα απλό, περιστασιακό βούρτσισμα –μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό-. Παρουσιάζει ελαφριά εώς μετρίου βαθμού τριχόπτωση.

Συνθήκες Διαβίωσης

Δεν αντέχει το κρύο. Είναι καλά να το έχετε σπίτι, σε θερμό περιβάλλον κατά τους χειμερινούς μήνες, να του φοράτε ένα ειδικό πουλοβεράκι και να αποφεύγετε να το πηγαίνετε βόλτα όταν ο καιρός είναι πολύ ψυχρός. Ιδιαίτερη προσοχή στα αυτιά του, καθώς λόγω του μεγέθους τους είναι επιρρεπή σε κρυοπαγήματα.

Άσκηση

Αν και ενεργητικό και δραστήριο, εντούτοις μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα καθώς εφευρίσκει τρόπους να ικανοποιεί μόνο του τις ανάγκες του για άσκηση. Η καθημερινή βόλτα είναι ούτως ή άλλως απαραίτητη. Μπορείτε να κάνετε τζόκινγκ μαζί του, να παίξετε μαζί του και να το αφήσετε να τρέξει σε ένα ασφαλισμένο, κατά προτίμηση περιφραγμένο χώρο.

Διατροφή

Πιθανόν να παρουσιάσει αλλεργία στα παντζάρια, το καλαμπόκι και το σιτάρι.

Εκπαίδευση

Πανέξυπνο και εύκολα εκπαιδεύσιμο. Μπορεί να μάθει σχεδόν τα πάντα και η ζωή με ένα καλοαναθρεμμένο Toy Fox Terrier είναι πραγματικά μια σκέτη απόλαυση! Φροντίστε να παραμείνετε 100% ο αρχηγός της αγέλης για να μην σας πάρει τον…αέρα.

Κοινωνικοποίηση

Φέρτε το σε επαφή από νωρίς με πολλούς ανθρώπους, άλλα ζώα και ποικίλες καταστάσεις. Μερικά Toy Fox Terriers μπορεί να είναι επιφυλακτικά με τους ξένους, συνεπώς η κοινωνικοποίηση βοηθά πολύ σε αυτό. Επιπρόσθετα, με την αλληλεπίδραση με άλλα ζώα, «τιθασεύεται» σε κάποιο βαθμό το κυνηγετικό ένστικτο και πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι το Toy Fox Terrier τους συμβιώνει με τις γάτες του σπιτιού, χωρίς προβλήματα. Παρά τις καλές προθέσεις και τις επίμονες προσπάθειές σας, το ένστικτό του θηρευτή είναι αρκετά δυνατό ώστε η συμβίωση με άλλα μικρά ζωάκια να καθίσταται πολλές φορές αδύνατη.

ΥΓΕΙΑ

Είναι υγιές και ανθεκτικό, με ψηλό μέσο όρο ζωής. Το Toy Fox Terrier, όπως και όλοι οι σκύλοι, είναι επιρρεπές σε γενετικές παθήσεις, σχετιζόμενες με τη συγκεκριμένη ράτσα.

Μπορεί να παρουσιάσει ψωρίαση -Demodectic Mange-, μια αρρώστια του δέρματος που προκαλείται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο και η οποία οδηγεί σε τριχόπτωση.

Μετακίνηση της επιγονατίδας είναι επίσης πιθανόν να παρουσιαστεί – Patellar Luxation-, εκφυλισμός του μηριαίου οστού -Legg-Calve-Perthes Disease- και μια ασθένεια του αιμοποιητικού συστήματος παρόμοια με την αιμοφιλία -von Willebrand’s Disease-. Ο υποθυρεοειδισμός είναι άλλη μια πιθανή πάθηση.

Η επιλογή ενός υπεύθυνου και ενσυνείδητου εκτροφέα, αποτελεί παράγοντα-κλειδί, καθώς μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων ασθενειών.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

15 χρόνια ή περισσότερα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*