West Highland White Terrier

westie
  •  
  •  
  •  
  •  

Η ιστορία του West Highland White Terrier ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η αναπαραγωγή του γινόταν με σκοπό τη μείωση του αριθμού των ποντικών, αρουραίων και άλλων τρωκτικών όπως επίσης και αλεπούδων. Ο ρόλος του ως…εξολοθρευτής μικρών ζώων έχει σήμερα αντικατασταθεί με το ρόλο του σκύλου συντροφιάς. 

Το κάτασπρο τρίχωμά του, το μικρό του μέγεθος και το εύθυμο και πνευματώδες ταμπεραμέντο του, είναι τα βασικά γνωρίσματα του WestHighland White Terrier. Εύκολο στην περιποίηση, στην μεταφορά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων στις μέρες μας.

westie westiesea westiehand westiepup

 

.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το West Highland White Terrier είναι ένα μικρόσωμο τερριέρ, με συμπαγές, ρωμαλέο και γεροδεμένο σώμα. Έχει βαθύ στέρνο, μεγάλο αναλογικά κεφάλι και μυώδη άκρα. Τα μάτια του είναι σκουρόχρωμα αλλά λαμπερά, με βλέμμα βαθύ και διαπεραστικό. Τα αυτιά είναι μικρά, στητά και μυτερά, δίνοντας την αίσθηση ότι ο σκύλος αυτός είναι πάντα σε επιφυλακή και…έτοιμος για όλα!

Ύψος: 25-30cm για τα αρσενικά και 23-28cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 7-10kg για τα αρσενικά και 6-7kg για τα θηλυκά.

 Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμά του αποτελείται από δύο στρώματα. Ένα μαλακό και πυκνό εσωτερικό στρώμα και ίσιο, τραχύ εξωτερικό στρώμα, μήκους γύρω στα 5cm. Το χρώμα του τριχώματος είναι πάντοτε άσπρο.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Χαρούμενο και ενεργητικό, με αυτονομία και αυτοπεποίθηση αλλά πάντα φιλικό. Πάντα σε εγρήγορση και επιφυλακή, με…κατεργάρικη διάθεση.

Το West Highland White Terrier είναι εύκολο στην εκπαίδευση του. Χρειάζεται συνεπή και αυστηρή εκπαίδευση. Μπορεί να μάθει τα πάντα, γρήγορα και εύκολα.

Ο σκύλος αυτό τα πηγαίνει καλά με καλότροπα και πειθαρχημένα παιδιά. Για το λόγο αυτό, δε συνίσταται για οικογένειες με μικρά σε ηλικία ή πολύ ζωηρά παιδιά. Μπορεί να γίνει οξύθυμο και να αντιδράσει αν ενοχλείται. Σε γενικές γραμμές όμως δεν είναι τόσο πεισματάρικο και ξεροκέφαλο όπως τα υπόλοιπα Τερριέρς.

Είναι αρκετά φιλικό με τους ξένους καθώς επίσης και με άλλα ζώα. Το West Highland White Terrier συνήθως αποφεύγει την εμπλοκή σε καβγάδες με άλλους σκύλους και επιδεικνύει αυτοπεποίθηση και ζωντάνια όταν συναναστρέφεται μαζί τους. Οι σχέσεις του με τις γάτες είναι και πάλι καλές. Μπορεί να τις κυνηγήσει για διασκέδαση, αλλά συνήθως δεν τους κάνει κακό.

Η έμφυτη τάση του να γαβγίζει, τον καθιστά ένα καλό σκύλο «προειδοποιητικής φύλαξης» μια και με το ηχηρό γάβγισμά του προειδοποιεί για τυχόν παραβιάσεις της ιδιοκτησίας σας.

Όπως όλα τα Τερριέρς, έτσι και αυτό απολαμβάνει να σκάβει. Μπορεί να σας καταστρέψει τα λουλούδια σας ή να δημιουργήσει τούνελ διαφυγής από την αυλή!

Αγαπά τη συντροφικότητα και απολαμβάνει να περνά χρόνο με την οικογένεια, αλλά καθώς ανεξάρτητο και αυτόνομο, το WestHighlandWhite Terrier μπορεί να αντέξει και μόνο του για αρκετό διάστημα.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

 

Το τρίχωμά του είναι εύκολο στην περιποίηση. Χρειάζεται ουσιαστικά μόνο τακτικό βούρτσισμα. Το βούρτσισμα απομακρύνει τις νεκρές τρίχες και υποβοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή των ελαίων που εκκρίνει το δέρμα, διατηρώντας την καλή κατάσταση δέρματος και τριχώματος. Το μπάνιο δεν πρέπει να γίνεται συχνά μια και το βούρτσισμα από μόνο του καθαρίζει το τρίχωμα. Το West HighlandWhiteTerrier μαδάει πολύ λίγο εώς καθόλου.

Μπορεί να ζήσει τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο και προσαρμόζεται στη ζωή σε διαμέρισμα και σε σπίτι με αυλή. Όπως και να έχει όμως, χρειάζεται καθημερινό περίπατο και παιχνίδι για να διατηρείται σε σωματική αλλά και πνευματική φόρμα. Αν στερείται άσκησης, το West Highland White Terrier πιθανόν να παρουσιάσει προβλήματα συμπεριφοράς.

ΥΓΕΙΑ

Τα περισσότερα είναι υγιή. Μερικά είναι επιρρεπή σε χρόνια προβλήματα του δέρματος όπως ξηροδερμία και αλλεργίες, σε προβλήματα του ισχίου, παθήσεις στο συκώτι και κήλη και προβλήματα με τη σιαγόνα.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

15 ή περισσότερα χρόνια

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*