Αυτοακρωτηριασμός

  •  
  •  
  •  
  •  

ΕΡΩΤΗΣΗ

Παρακαλώ θα Ήθελα να μάθω εάν υπάρχει στα πίντσερ αρρώστεια ΑΥΤΟΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ;

Αννή Γεράνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο αυτοακρωτηριασμός δεν είναι χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ράτσας. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σκύλο.

Συμβαίνει όταν τα σκυλιά γλύφουν ή δαγκώνουν τον εαυτό τους υπερβολικά, προκαλώντας ήπια εώς σοβαρή βλάβη στο δέρμα και στους ιστούς κάτω από το δέρμα. Η αιτιολογία μπορεί να είναι οργανική –κάποιο πρόβλημα στο δέρμα ή τον ιστό-, αλλά μπορεί να είναι και ψυχολογική.

 Στην περίπτωση που υπάρχει κάτι οργανικό, θα πρέπει να γίνει διάγνωση από τον κτηνίατρο και το πρόβλημα περνά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και το ειδικό κολλάρο που αποτρέπει το σκύλο να δαγκώνει και να γλύφει τις πληγές του. Στη περίπτωση που πρόκειται για κάτι ψυχολογικό, συνήθως διαρκεί πολύ καιρό, προκαλείται από στρες και ψυχαναγκασμό. Ο σκύλος πιθανόν να επιζητά τη σημασία σας και αυτός είναι ένας τρόπος να το πετύχει.

 Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε το σκυλάκι στον κτηνίατρο και αν και εφόσον αποκλειστεί κάποιος ιατρικός λόγος για τον αυτοακρωτηριασμό, τότε πρέπει μαζί με τον κτηνίατρο ή με κάποιον άλλο ειδικό να προσπαθήσετε να δείτε τι είναι αυτό που ενοχλεί το σκύλο και τι μπορείτε να κάνετε ώστε αυτή η επιβλαβής συμπεριφορά σιγά σιγά να εξαφανιστεί.

Κτηνίατρος Ευγενία Αντωνίου

.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*