Η σκυλίτσα μου δεν μπορεί να μείνει μόνη της

  •  
  •  
  •  
  •  

ΕΡΩΤΗΣΗ

Η σκυλίτσα μου είναι περίπου 2,5 ετών, poodle-terrier mix και την έχω περίπου εδώ και 1,5 χρόνο. Ήταν αδέσποτη και αφού ψάξαμε και βάλαμε αγγελία ανακαλύψαμε ότι κάποιοι άλλοι την είχαν βρει πριν από εμάς μέσω αγγελίας που είχαν βάλει ότι βρέθηκε σκύλος, οπόταν το σκυλάκι εκτός του ότι ήταν αδέσποτο είχε αλλάξει και σπίτια από ότι φαίνετε και άρα έμεινε 2 φορές αδέσποτο αφού παρατήθηκε 2 φορές ή το έσκασε 2 φορές. Πάντως κανένας δεν την αναζήτησε.

Τα πιο πάνω τα λέω γιατί μπορεί να εξηγούν το πρόβλημα της. Δεν μπορεί να μείνει μόνη της στο σπίτι. Μόλις ακούσει την πόρτα να κλείνει ή ακόμα και το αυτοκίνητο να φεύγει (αναγνωρίζει το θόρυβο της μηχανής του αυτοκινήτου αφου μένουμε σε διαμέρισμα και δεν μπορεί να μας δει από το μπαλκόνι) γαυγίζει ασταμάτητα και ακούραστα από ότι φαίνεται. Έχω πρόβλημα με τους ένοικους της πολυκατοικίας και αναγκάζομε να την παίρνω μαζί μου όπου πάω.

Έχω δοκιμάσει τα ακόλουθα:
1. Την έχω πάρει μεγάλους περιπάτους ώστε να κουραστεί και μόλις επιστρέψουμε πίσω να μην γαβγίζει πριν να φύγω
2. Δοκίμασα αρκετές φορές να κλείσω την πόρτα και να περιμένω λίγο να ξαναμπώ μέσα για να δει ότι όταν φεύγω ξαναέρχομε
3. Όταν φεύγω και όταν έρχομε πίσω της δίνω το γλυκάκι της για να της φανεί ωραία εμπειρία το ότι φεύγω

Τίποτα δεν δουλεύει. Γαβγίζει αρκετά και μάλιστα την έχω βιντεογραφήσει μια φορά που έλειπα για μισή ώρα και για μισή ώρα δεν σταμάτησε λεπτό να γαβγίζει. Επίσης όταν έρχομε πίσω είτε μου θυμώνει με το να μου γαβγίζει απελπισμένα για το ότι έφυγα είτε τρέχει πάνω μου με πολύ άγχος στις κινήσεις της (γρήγορες και σπασμωδικές). Την αγνοώ και γαβγίζει για ακόμη ένα με 2 λεπτά γιατί μου θυμώνει και μετά ηρεμά.

Πραγματικά είμαι απελπισμένη διότι δεν θέλω να με καταγγείλουν οι άλλοι ένοικοι με αποτέλεσμα η σκυλίτσα μου για ακόμα μια φορά να βρεθεί μόνη της στα χέρια του δήμου όπως επίσης δεν θέλω να αγχώνετε τόσο πολύ αφού γνωρίζω για ασθένειες που μπορεί να αναπτύξει ο σκύλος λόγω άγχους.

Σας παρακαλώ θα είναι πραγματικό θαύμα αν μπορώ να αλλάξω την συμπεριοφρά της.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλησπέρα σας
 
Το πρόβλημά σας έχει αρκετές παραμέτρους που θα πρέπει να δουλευτούν η κάθε μία ανεξάρτητα και σταδιακά.
Θα σας περιγράψω περιληπτικά τα στάδια καθώς για να συγκεκριμενοποιηθούν θα πρέπει να γίνει αναλυτική επεξεργασία του περιστατικού μέσα από αναλυτικό ερωτηματολόγιο για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και αυτό διότι το κάθε σκυλί αλλά και το σπίτι που αυτό μεγαλώνει είναι διαφορετικά.

    Ο σκύλος πρέπει να μάθει να δίνει πλήθος από νέες συμπεριφορές τις οποίες και πρέπει να επιβραβεύετε πλουσιοπάροχα. Με τον τρόπο αυτό θα μάθει νέους τρόπους για να ελέγχει το περιβάλλον του.
    Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που κινείστε και επιβραβεύεται τις συμπεριφορές του. Για να συνεχίζει να συμβαίνει η συμπεριφορά που περιγράφεται κάπου, κάπως επιβραβεύεται και δυναμώνει αλλιώς θα είχε σταματήσει.
    Ο σκύλος θα πρέπει να μάθει να ηρεμεί τόσο μαζί σας αλλά και όταν βρίσκεστε σε άλλο δωμάτιο χωρίς να σας βλέπει.
    Όλες οι κινήσεις σας που είναι προβλεπόμενες σχετικά με την απουσία σας θα πρέπει να σπάσουν και συνδυαστούν με συμπεριφορές ηρεμίας.
    Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και το ποσοστό της προσοχής που δίνετε στον σκύλο.

Στην συνέχεια και αφού έχει χτιστεί όλη αυτή η βάση συμπεριφορών και επικοινωνίας πάμε στα επόμενα στάδια όπου:

    Καταγράφουμε την συχνότητα της συμπεριφοράς για να μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα στοιχεία προόδου.
    Σταδιακά με ασκήσεις αναχώρησης και επιστροφής θα μάθει ότι η αναχώρηση δεν είναι δα και κάτι σημαντικό αφού η μαμά θα ξαναέρθει.
    Ελέγχουμε την ενέργεια του χώρου της «εξώπορτας» καθώς για τον σκύλο είναι κόκκινη ζώνη.
    Κάνουμε ασκήσεις με βάση το πλάνο σε καθημερινή βάση. Το «…αρκετές φορές..» που μου λέτε εκτιμώ ότι ήταν ελάχιστες (κάτω από 200 !!!)

 
Αφού γίνουν όλα αυτά χρειάζεται επανάληψη με υπομονή και επιμονή και στην συνέχεια κι άλλη δουλειά.

Συμπεριφεριολόγος Αντώνης Στέφας

.

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*