Αλλάζει χέρια το καταφύγιο ζώων

  •  
  •  
  •  
  •  

Οι Δήμοι της Λευκωσίας συμφώνησαν να αναλάβουν τη λειτουργία του


Αλλάζει χέρια το καταφύγιο ζώων

Στα χέρια των Δήμων της μείζονος Λευκωσίας θα περάσει το καταφύγιο ζώων στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Η συμφωνία υπεγράφη προχθές μεταξύ των Δήμων και της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας Ζώων (ΚΕΠΖ).
Οι Δήμοι Λευκωσίας, Στροβόλου, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Λακατάμειας και Αγλαντζιάς θα αξιοποιούν το καταφύγιο, φιλοξενώντας σκύλους οι οποίοι βρέθηκαν να περιπλανούνται στις περιοχές τους. Η ΚΕΠΖ εκφράζει την ελπίδα ότι «το ενιαίο κέντρο κράτησης αδέσποτων σκυλιών θα είναι προς όφελος των ίδιων των ζώων για την καλύτερη κράτηση και φροντίδα τους».

.

Ευχαριστεί η ΚΕΠΖ

Με ανακοίνωσή της, η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας Ζώων ευχαριστεί δημόσια τους δήμους για τη συνεργασία τους και ιδιαίτερα τη δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου και τον δήμαρχο Στροβόλου Σάββα Ηλιοφώτου «για τη θετική τους ανταπόκριση στην πρότασή μας για τη δημιουργία αυτού του ενιαίου κέντρου κράτησης αδέσποτων σκύλων». Τονίζεται ότι «οι δήμοι δέχθηκαν την πρότασή μας χωρίς ενδοιασμούς, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως είναι πρόθυμοι να προωθήσουν τις αναγκαίες διαδικασίες για την εφαρμογή του Περί Σκύλων Νόμου».
Ευχαριστίες εκφράζονται και προς το βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη «για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει και την ηθική βοήθεια που μας πρόσφερε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους δήμους της μείζονος Λευκωσίας». Η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας Ζώων εύχεται «να δημιουργήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι και κοινότητες ενιαία κέντρα φύλαξης αδέσποτων σκύλων».
Ευελπιστεί «να υπάρξει υπευθυνότητα από όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες σκύλων για να μην υπάρχουν αδέσποτα». «Ο κάθε ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση, με βάση τον Περί Σκύλων Νόμο, να κάνει σήμανση στο σκύλο του για να είναι εύκολος ο εντοπισμός του ιδιοκτήτη, όταν ο σκύλος χαθεί», τονίζει η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας Ζώων.
Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας τους ιδιοκτήτες σκύλων «να στειρώνουν τα ζώα τους για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, που οδηγεί στην εγκατάλειψη». Μάλιστα, η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας Ζώων έχει ξεκινήσει τις επιχορηγήσεις για στειρώσεις σκύλων και γάτων και καλεί τους ιδιοκτήτες να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 22350530 για ενημέρωση και βοήθεια.

Συμφωνία συλλογής

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι δήμοι της μείζονος Λευκωσίας -συμπεριλαμβανομένου και αυτού των Λατσιών- συνεργάζονται για τη συλλογή ψόφιων ζώων, μετά από τη σχετική συμφωνία που υπεγράφη με την εταιρεία Sigan Management.
Κάθε δημότης που ζει σε κάποιον από τους επτά δήμους της Λευκωσίας έχει το δικαίωμα να αποταθεί στις υγειονομικές υπηρεσίες του δήμου του, ούτως ώστε να περισυλλέξουν το πτώμα του κατοικίδιου ζώου του. Επίσης, οι δημότες μπορούν να καλούν τις υγειονομικές υπηρεσίες για να περισυλλέξουν ένα ψόφιο ζώο που μπορεί να εντοπίσουν σε ανοιχτό δημόσιο χώρο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση στο δημότη που επιθυμεί να παραδώσει το κατοικίδιό του για αποτέφρωση.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες των εφτά δήμων έχουν προμηθευτεί από την εταιρεία ειδικά σακούλια τα οποία κλείνουν αεροστεγώς. Στα σακούλια αυτά θα τοποθετούν μόνο ένα ζώο κάθε φορά. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ημερήσιας περισυλλογής από τα συνεργεία, οι σακούλες θα μεταφέρονται στις αποθήκες του Δήμου Στροβόλου (κεντρικό σημείο συλλογής).

ΠΗΓΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΡΗ

ΠΟΛΙΤΗΣ – 01/01/2010, Σελίδα: 23

Be the first to comment

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Your email address will not be published.


*