|
ΦΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Στο άκουσμα και μόνο της λέξης φίδι, καταβαλλόμαστε με τρόμο. Γενικά όλοι μας, μικροί και μεγάλοι έχουμε μάθει να φοβόμαστε τα φίδια και δυστυχώς να τα σκοτώνουμε χωρίς οποιαδήποτε επιφύλαξη. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Τα φίδια του τόπου μας αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.
Στην Κύπρο, υπάρχουν 8 είδη φιδιών, εκ των οποίων τα 3 είναι δηλητηριώδη αλλά μόνο το ένα, η φίνα, είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί πιστεύουν, το φίδι δεν είναι επιθετικό αλλά επιτίθεται μόνο όταν νιώθει να απειλείται. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ωφέλιμο σε τομείς όπως αυτόν της γεωργίας μια και τρέφεται με τρωκτικά και άλλα επιβλαβή για τη γεωργία ζώα.
Σήμερα, το Κυπριακό Νερόφιδο απειλείται με αφανισμό λόγω του ανθρώπινου παράγοντα που το σκοτώνει λόγω άγνοιας, ή για συλλεκτικούς σκοπούς και ρυπαίνει το βιότοπό του. Η αμάθεια, η άγνοια και η αδιαφορία από μέρους του ανθρώπου οδηγούν αργά αλλά σταθερά το Νερόφιδο στον αφανισμό και πολλά άλλα φίδια του τόπου μας σε ένα αβέβαιο μέλλον.
Είναι ζωτικής σημασίας να αναθεωρηθεί η εικόνα που έχει ο Κύπριος για τα φίδια. Η καλλιέργεια του σεβασμού προς την πανίδα του τόπου μας και η απόκτηση σφαιρικής και ολοκληρωμένης γνώσης για τα φίδια είναι σημαντικό να γίνεται από πολύ νωρίς, τόσο από το σχολείο όσο και από την οικογένεια.
Παρακάτω, παρουσιάζουμε τα 8 είδη φιδιών της Κύπρου. Ευελπιστούμε να απομυθοποιήσουμε το φίδι και το αίσθημα του φόβου με το οποίο είναι άρρητα συνδεδεμένο στο μυαλό μας και να συμβάλουμε στην καλλιέργεια του σεβασμού και κατ’ επέκταση της προστασίας της πανίδας του τόπου μας.
|
|
|
Πράσινο Ιγκουάνα (Green Iguana)
Εμφάνιση
Το ιγκουάνα είναι μόλις 15cm όταν γεννηθεί και όταν αναπτυχθεί πλήρως, έχει μήκος 1.20
με 1.80 μέτρα, αν και μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα. Η ουρά του αποτελεί το
μισό περίπου του συνολικού του μήκους και έχει μαύρες ρίγες. Το πράσινο
ιγκουάνα έχει φυσικά χρώμα πράσινο, το
οποίο μπορεί να ποικίλλει σε αποχρώσεις. Από ένα φωτεινό πράσινο σε ένα θαμπό
γκριζοπράσινο. Το δέρμα του είναι τραχύ στην υφή και η πλάτη του αποτελείται
από μυτερά λέπια τα οποία το προστατεύουν από τους θηρευτές. Έχει μεγάλα δάκτυλα
και νύχια, πράγμα που το βοηθά να αρπάζει γερά και να σκαρφαλώνει.
|
|
|
|
|
Επιδιορθώσεις Υπολογιστών
Η εκτίμηση είναι δωρεάν.
τηλ.22466899 3D-Planet Ltd |
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ - ΕΡΑΝΟΣ
Βοηθείστε τα καταφύγια της Κύπρου τηλ. στο 909 36 071 και αυτόματα ο λογαριασμός σας θα χρεωθεί €1,70.
Εάν ενδιαφέρεστε να διαφημιστείτε, τηλεφωνείστε στο 70007038
|